به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از زاهدان،محمدعلی پیری فرماندار شهرستان هیرمندگفت: 6 هزار هکتار از مراتع و زمین های بستر تالاب بین المللی هامون گرفتار هجوم ملخ های آسیایی شده بود که به طور کامل پاکسازی شد اما گروه های سم پاشی هنوز در این تالاب حضور دارند تا در صورت مشاهده ملخ اقدامات لازم را انجام دهند.
وی تصریح کرد: سمی که برای از بین بردن ملخ ها بکار رفته فقط بر روی ملخ ها تاثیر گذار بوده و هیچ آسیب و زیانی به سایر موجودات و پرندگان تالاب وارد نشده است.
وی ادامه داد: عملیات مبارزه با آفت ملخ آسیایی با همت سازمان حفظ نباتات کشور، سازمان جهاد کشاورزی سیستان و بلوچستان، فرمانداری و مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان هیرمند انجام شده است.
فرماندار شهرستان هیرمند گفت: تلاش شبانه روزی اکیپ های سمپاشی موفقیت آمیز بوده به طوری که هیچ ملخی وارد مزارع و شهرهای منطقه سیستان نشده است.
پیری اظهار داشت: این ملخ ها از حدود سه هفته پیش از سمت شمال شرقی سیستان و بلوچستان مرز ایران و افغانستان وارد بخش پوزک تالاب بین المللی هامون در این شهرستان شده بودند.
تالاب بین المللی هامون یکی از تالاب های مهم دنیا و بزرگترین دریاچه آب شیرین در سراسر فلات ایران محسوب می شود که با مساحتی حدود پنج هزار و 700 کیلومتر مربع و دامنه عمقی 1 تا 5 متر در زمان پرآبی در منطقه سیستان واقع در ناحیه کویری و بیابانی شرق کشور قرار دارد.
این تالاب از سه بخش به نام های هامون پوزک در شمال شرقی، هامون صابوری در شمال و هامون هیرمند در غرب و جنوب غربی سیستان تشکیل شده است. بخش وسیعی از هامون پوزک و قسمت عمده هامون صابری در خاک افغانستان و بقیه هامون ها در خاک ایران قرار دارد.
سطح هر یک از هامون ها بسته به میزان آب ورودی، فصول پر بارش، خشکسالی ها و ترسالی ها تفاوت داشته و تابعی از آب جریان یافته در رودخانه هیرمند، خروجی پشت سدها و رودخانه های فصلی دیگر است.
اغلب در سال های پر آبی و در فصل بهار بعد از بروز سیلاب رودخانه هیرمند و انشعابات آن، سه هامون به هم متصل شده و به شکل یک نعل اسب تالاب بین المللی هامون را تشکیل می دهند.
تالاب بین المللی هامون از طریق رودخانه مرزی هیرمند آبگیری می شود، رودخانه هیرمند نیز از کوههای بابایغما در مرکز افغانستان سرچشمه گرفته و پس از طی بیش از هزار کیلومتر و گذر از ولایات مختلف افغانستان به سد کجکی در ولایت هلمند ریخته و پس از آن به ولایت نیمروز و سپس وارد خاک ایران در منطقه سیستان می شود.
آب این رودخانه از 18 سال پیش قطع شده و رو به خشکی نهاده و هر ازگاهی با ریزش باران در مناطق میانی و سرازیر شدن آبهای سطحی مقادیری آب وارد خاک ایران می شود.
بر اساس معاهده امضا شده میان دولتین وقت ایران و افغانستان در سال 1351 سهمیه ای معادل 820 میلیون مترمکعب آب از ذخیره گاه سد کجکی برای ایران در نظر گرفته شده که دولت افغانستان بایستی در طول سال این میزان آب را رها سازی کند.
با قطع جریان آب رودخانه هیرمند تالاب بین المللی هامون نیز از 18 سال پیش دچار خشکسالی شد و اکنون به بستر حرکت گرد و غبار و شن های روان تبدیل شده است.
شهرستان هیرمند واقع در 240 کیلومتری شمال زاهدان مرکز سیستان و بلوچستان و هم مرز با کشور افغانستان است.
انتهای پیام/پ