به گزارش
گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، به نظر می رسد، پافشاری روسیه مبنی بر اعلام توافق صورت گرفتن با آمریکا درباره سوریه، به ویژه پس از لغو نشست شورای امنیت جهت تصویب این توافق که کسی از مفاد آن مطلع نبود، واشنگتن را در تنگنا قرار داده است.
اگر به پافشاری واشنگتن جهت عدم اعلام بندهای توافق آمریکا – روسیه درباره سوریه توجه کنیم و نگرانی کاخ سفید از درز یافتن بندهای این توافق و اطلاعات مرتبط با آن به بیرون به خصوص از سوی طرف روسی، این فرضیه قوت می گیرد که حمله روز گذشته (شنبه) نیروی هوایی ارتش آمریکا به مواضع ارتش سوریه در استان «دیر الزور» در جنوب سوریه، در این راستا صورت گرفت تا آمریکا پیام های مورد نظر خود را به طرف های مختلف چه دوست و چه دشمن برساند.
این باور وجود دارد که آمریکا در این مرحله از انتخابات ریاست جمهوری این کشور توان اتخاذ تصمیمات راهبردی در سطح «اعلام یا ورود به جنگ» را ندارد، بنابراین تناقض و تعارض سیاست ها یا عقب نشینی از برخی راهبردها و تغییر برخی رویکردهای آمریکا در منطقه و به طور خاص در سوریه را باید در این چارچوب ارزیابی کرد.
براین اساس اولین هدف آمریکا از حمله روز گذشته به مواضع ارتش سوریه که همانند حملات مشابه دیگر صورت گرفته باید آن را در فهرست خطاهای ائتلاف بین المللی ضد داعش به رهبری آمریکا و نیروی هوایی آمریکا در سوریه و عراق قرار داد، رساندن این پیام به دوستان و دشمنان است که آمریکا در سوریه دست بسته نیست، آنچه موجب عدم تحرک آمریکا در عرصه سوریه شده، تدارک جهت برگزاری انتخابات ریاست جمهوری است. لذا آمریکا آمادگی هرگونه اقدام در سوریه را دارد.
از سوی دیگر، واشنگتن درصدد رساندن این پیام به روس ها نیز است که به جنگ روانی و تبلیغاتی خود علیه آمریکا در عرصه سیاسی و میدانی سوریه و موفق جلوه دادن خود در مقابل ضعیف جلوه دادن آمریکا و امتیاز گیری از واشنگتن پایان دهند.
افزون بر آن، آمریکا با این حمله به دمشق درباره پیروزی هایی که در ماه های اخیر به خصوص در داریا به دست آورده و اقدام پدافند هوایی این کشور در سرنگونی یک فروند جنگنده و پهپاد اسرائیلی هشدار داده و خاطر نشان می کند، در شرایط مقتضی آمادگی ورود مستقیم به میدان را دارد.
از سوی دیگر، آمریکا با این حمله تلاش دارد، ضمن عرض اندام در قبال متحدان و هم پیمانان خود که از اقدام این کشور در عدم افشای بندهای توافق بین این کشور با روسیه انتقاد و واشنگتن را به تبانی با مسکو متهم کرده بودند، پاسخ داده و علاوه بر رد اتهامات و جلب اعتماد آنها، مشوق این کشورها جهت ادامه سیاست های کنونی اشان در مبارزه با آنچه آن را تروریسم می خواند، باشد.
اما دستاوردهای این حمله در سطوح مختلف قابل ارزیابی است. عربستان سعودی و ترکیه این اقدام آمریکا را تغییر جدی در رویکرد سیاسی اوباما در بحران سوریه ارزیابی می کنند که تاکنون همواره موضعی دفاعی داشته و روزنه امیدی در دل آنها جهت تحقق اهداف مورد نظرشان در سوریه از جمله ایجاد مناطق حائل در شمال و جنوب این کشور ایجاد کند.
همچنین باید توجه داشت، حمله آمریکا به دیر الزور تصادفی نبوده، بلکه روی انتخاب منطقه مورد حمله مطالعه دقیق صورت گرفته و به این جهت شرق سوریه انتخاب شده، چون داعش در این بخش از سوریه بیش از بخش ها و مناطق دیگر این کشور دارای نفوذ و سیطره است.
از سوی دیگر، مناطق شرقی سوریه دارای مرزهای مشترک با کشور عراق است که پایگاه اصلی داعش در عراق شمرده می شود و این حمله می تواند، تهدیدی مزدوج برای داعش باشد که آمریکا می تواند، توامان داعش را در عراق و سوریه هدف قرار دهد.
در مقابل این حمله پیام خوشایندی برای دیگر گروه های تروریستی فعال در سوریه به ویژه تروریستهای مورد حمایت آمریکا دربردارد و می تواند، آنها را به وجود احتمال دخالت مستقیم نظامی آمریکا در سوریه امیدوار کند.
نکته قابل تامل در حمله شب گذشته آمریکا به مواضع ارتش سوریه در دیر الزور حمله داعش به این مواضع مستقیما درپی حمله جنگنده های آمریکایی بود. همزمانی حملات آمریکا و داعش احتمال وجود هماهنگی بین دو طرف را تشدید کرده است.
چراکه در پی حمله آمریکا به مواضع ارتش سوریه بود که داعش توانست برخی مناطق تحت کنترل نیروهای سوری را اگرچه به صورت موفق و برای مدت زمانی کوتاه تصرف کند.
همچنین این همزمانی بار دیگر نشان داد، آمریکایی ها تا چه اندازه توان و قدرت بهره برداری و استفاده ابزاری از گروه های تروریستی در راستای تحقق اهداف مورد نظر را دارد.
منبع: مشرق
انتهای پیام/