رییس دانشگاه امام صادق گفت: استفاده از امکانات الکترونیکی جدید فرصت خوبی برای حفظ حقوق مولفان و تولید علم است.

به گزارش خبرنگار حوزه دانشگاهی گروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان؛ علی پیغامی معاون پژوهشی دانشگاه امام صادق در مراسم افتتاحیه کتابخانه هوشمند این دانشگاه در تالار آیت اله مهدوی کنی با اشاره به اینکه فضای مجازی در کسب اطلاعات برای پژوهشگران سیری کاذب ایجاد کرده گفت: کتابخانه قلب دانشگاه محسوب می‌شود و برای ارتقای سطح علمی دانشجویان باید به آن توجه ویژه داشت. 

وی ادامه داد:‌ در طول سه سال گذشته با اجرای فاز نخست ارتقای کتابخانه دانشگاه امام صادق بهره‌وری از آن 7 برابر شده همچنین با این ارتقا معاونت پژوهشی به بهره‌وری هزار و 400 درصدی دست یافته است. 

عدم رعایت حقوق مولف، آفت فضاهای علمی

معاون پژوهشی دانشگاه امام صادق با اشاره به افزایش ساعات کاری کتابخانه و تسهیلات ویژه در ایام امتحانات برای دانشجویان گفت: ایستگاه‌های دریافت اطلاعات آفلاین کتابخانه از 30 به 120 ایستگاه و شیفت دوم آن تا ساعت 11 شب افزایش پیدا کرده است. همچنین دانشجویان در ایام امتحانات می‌توانند 24 ساعته از خدمات کتابخانه استفاده کنند. 

وی با اشاره به کاهش زمان سیاهه برداری با کمک سیستم هوشمند در کتابخانه گفت: این امر در 18 سال گذشته در کتابخانه صورت نگرفته بود اما با پیاده سازی سیستم هوشمند و استفاده از RFID سیاهه برداری در مدت 18 ماه امکانپذیر و قفسه خوانی به فرآیندی روزانه تبدیل شده است. 

پیغامی با اشاره به مدت زمانی که برای هوشمند سازی کتابخانه صرف شده است گفت: برای پیاده سازی این سیستم 2 هزار ساعت مطالعه و 180 ساعت زمان برای بازدید از کتابخانه‌های صاحب این فناوری در سایر دانشگاه‌ها صرف شده است. در طول تابستان گذشته در کمتر از 40 روز کار جمعی با همکاری شرکت صاحب این تکنولوژی موفق به ایجاد کتابخانه هوشمند دانشگاه امام صادق شده است.

وی با اشاره به 4 برابر شدن استفاده از پایگاه اطلاعاتی دانشگاه امام صادق در طول سه سال گذشته گفت: در سال 95 فاز دوم هوشمند سازی تکمیل می‌شود. در نیمه نخست سال 95 استفاده از پایگاه اطلاعاتی برابر کل سال 92 بوده و در آینده نزدیک سیستم ابری برای ارائه خدمات بیشتر راه اندازی می‌شود. 

معاون پژوهشی دانشگاه امام صادق با بیان پیشرفت‌های کتابخانه دیجیتال دانشگاه در سال 96 گفت: منابع کتابخانه دیجیتال دانشگاه در سال 96 به 60 هزار منبع افزایش پیدا کرده و کتابخانه فعال راه اندازی می‌شود. این کتابخانه در موضوعات بازاریابی و مسئله سازی تمرکز دارد. کتابخانه فعال باید به ابزاری در دست  استاد تبدیل شود. 

امامی عضو هیئت علمی دانشگاه امام صادق با بیان اینکه باید در جایگاه کتابخانه به عنوان عاملی در افزایش بینش بازنگری شود اظهار کرد: دانشگاه‌های مطرح  جهان خود را با کتابخانه‌های بزرگشان به رخ سایر مراکز علمی می‌کشند. کتاب شرط معلمی است. 

وی ادامه داد: یکی از مشکلات ما در مقاطع تحصیلی دانشگاه به خصوص در کارشناسی ارشد تدریس بدون معرفی کتاب است و باید به ازای هر تخصص یک کتابخانه مجازی ایجاد شود. امیدواریم با ارتقای کتابخانه‌ها در بخش پژوهش و آموزش به  کتاب و کتابخوانی باز گردیم. 

علیرضا ادواری مدیر کسب و کار راه اندازی این شرکت با بیان اینکه در سال 95 سیستم هوشمند کتابخانه دانشگاه  امام صادق همزمان با آغاز سال تحصیلی جدید افتتاح شده است سیستم هوشمند RFID سه بعدی برای نخستین بار در بین دانشگاه‌های کشور در دانشگاه امام صادق راه اندازی شده در حوزه نرم افزار کتابخانه‌ای ما بیش از 20 سال سابقه داریم و توانسته‌ایم هزینه‌های خود را در مقایسه با نمونه‌های خارجی تا حد زیادی کاهش دهیم. 

عدم رعایت حقوق مولف، آفت فضاهای علمی

وی در تصریح ویژگی‌های سیستم کتابخانه هوشمند دانشگاه امام صادق اظهار کرد: با کمک فرکانس رادیویی شناسایی خودکار بین اشیاء صورت می‌گیرد و با وجود تگ‌های قرار داده شده در منابع موجود سیستم کتاب‌ها را از سایر وسایل به راحتی شناسایی می‌کند. 

ادواری با بیان اینکه از مزایای کتابخانه هوشمند دسترسی به سیستم تمدید و بازگشت خودکار بدون حضور دانشجو است گفت: علاوه بر این امکانات به کمک این تکنولوژی هوشمند می‌توان مانع از ایجاد صف‌های طولانی در کتابخانه شد و ارتقای کمی و کیفی و امنیت بالای داده‌ها از دیگر مزایای این سیستم است. 

وی با اشاره به اینکه کتابخانه هوشمند مانع بروز از اشتباهات در فرآیند امانت کتاب می‌شود افزود: سیاهه نویسی و تهیه فهرست از منابع کتابخانه صرف چند ساعت امکانپذیر شده و تهیه فهرست از ده‌ها هزار از منابع کتابخانه در مدت کوتاهی امکانپذیر می‌شود علاوه بر این‌ها RFID به اعضا کمک می‌کند تا با قرائت خوان کتابی را که در جای اصلی خود قرار ندارد بتوان به راحتی پیدا کرد. 

در ادامه مراسم سعید مهدوی کنی، رییس دانشگاه امام صادق در مراسم رونمایی از سیستم هوشمند سه بعدی کتابخانه این دانشگاه در جمع خبرنگاران با اشاره به اینکه کتابخانه قلب تپنده و علامت رشد یک دانشگاه است، گفت:میزان مراجعه دانشجویان به کتابخانه حاکی از میزان علاقه مندی به علم، مطالعه و ارتقا علمی آن ها بوده  همچنین رشد کتابخانه دانشگاه در مدت کوتاهی تاثیر مثبت زیادی بر کتاب های استادان و پایان نامه های دانشجویان می گذارد.

وی با بیان تاثیر امکانات الکترونیکی، فضای مجازی و پیوند نظام سنتی مبتی بر کاغذ در کتابخانه ها گفت:  استفاده از امکانات الکترونیکی و فضای مجازی در فعال شدن کتابخانه دانشگاه ها بسیار موثراست همچنین حضور تکنولوژی های پیشرفته در فضا الهام بخش بین کتاب ها مشوق خوبی برای علم آموزی و انتقال علم  دانشجویان بوده و از بسیاری دوباره کاری ها  در دانشگاه جلوگیری می کند.

رییس دانشگاه امام صادق با اشاره به یکی از آفت های امروز فضاهای علمی گفت: عدم رعایت حق مولف یکی از آفت ها ی علمی محسوب شده همچنین با استفاده از امکانات اکترونیکی  جدید فرصت های خوبی ایجاد شده تا علاوه بر حفظ حقوق مولفان انگیزه های تولید علم و حرکت به سوی سر شاخه های آن تسهیل شود.

انتهای پیام/
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.