به گزارش خبرنگار
سیاست خارجی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، شیخ ابراهیم یعقوب زکزاکی رهبر شیعیان نیجریه است که در پنجم ماه ۱۹۵۳ میلادی در شهر زاریا در ایالت کادونا، شمالِ غربی نیجریه به دنیا آمد. وی دانشآموخته رشتهی اقتصاد از دانشگاه احمد بلو است.
زکزاکی از بدو ورود به دانشگاه فعالیت سیاسی را آغاز کرد. سالهای ۱۹۷۷ و ۱۹۷۸ میلادی دبیرکل انجمن دانشجویان مسلمان نیجریه در پردیس اصلی دانشگاه احمدو بود. سال ۱۹۷۹، معاون امور بینالملل کمیته ملی همین انجمن شد. چیزی به پایان دوران دانشجوییاش نمانده بود که در ایران انقلاب اسلامی به پیروزی رسید و وی شیفته امام خمینی (ره) شد.
شیخ زکزاکی که همواره خواهان تشکیل یک حکومت اسلامی در کشورش بوده پس از انقلاب اسلامی به ایران سفر می کند. سفری که دیدگاهش را به اسلام و حکومت اسلامی تغییر میدهد او در اینباره میگوید: « قبل از آمدن به ایران، به عنوان یک مسلمان به فعّالیتهایی مشغول بودم و آرزو داشتم کشور اسلامی داشته باشیم و بتوانیم کنترل کشور خود را به دست بگیریم؛ چون حکومت ما کمونیستی بود؛ امّا بعد از اینکه از ایران دیدن کردم، تمام دیدگاههایم تغییر کرد.
ما به یک الگوی ایرانی و تعلیمات امام خمینی(ره) احتیاج داشتیم. خُب الحمدالله در دهه هشتاد جنبش اسلامی در نیجریه آغاز شد. این جنبش از انجمن اسلامی سوره جدا شده بود و آنها وظیفه داشتند انجمن را به سوی جهان اسلام سوق دهند.
ما در این انجمن در مورد شیعه یا سنّی صحبت نمیکردیم. ما میگفتیم که هر دو مسلمان هستیم؛ امّا در اواخر دهه هشتاد، یعنی ۱۹۸۷ ـ ۱۹۹۰ م. حکومت و برخی افراد حمله به ما را شروع کردند و گفتند: شما شیعه هستید. خوب ما نمیتوانستیم بگوییم که شیعه نیستیم. میگفتند شما شیعه هستید و معتقدید اسلام شما با اسلام ما فرق میکند. ما همه مسلمانان را یکی میدانیم؛ ولی شما میگویید متفاوت هستید. هر چند ما تلاش کردیم به آنها بقبولانیم که ما شیعه هستیم و شما سنّی، ولی در عین حال هر دو مسلمان هستیم و اسلام را قبول داریم، ولی آنها حرف ما را قبول نمیکردند و کماکان اصرار داشتند که ما افراد متفاوتی هستیم» .
به هر حال آغاز این مسیر و تبلیغ مذهب تشیع برای وی راحت نبود و با افزایش شمار شیعیان نیجریه، فشارها بر آنها تشدید پیدا میکرد و فعالیتهای ضدشیعی نیز توسظ صهیونیستها و وهابیون افزایش مییافت.
از این رو سه تن از فرزندان شیخزکزاکی به نامهای حماد، حمید و علی که به پیروی از آرمانهای امام خمینی (ره) در راهپمایی روز قدس شرکت کردهبودند و شعارهای ضد صهیونیست و استکبار سرمیدادند در برخورد شدید با ارتش این کشور به شهادت رسیدند.
زکزاکی معتقد بود که استقرار یک جمهوری در میان خطوط مذهبی مشابه در نیجریه امکانپذیر خواهد بود. او چندین مرتبه به دلیل اتهام نافرمانی مدنی در رژیمهای نظامی نیجریه در خلال دهه 1980 و دهه 1990 دستگیر شد. دسامبر گذشته هم وقتی که نیروهای ارتش نیجریه به خانه وی در شهر زاریا یورش بردند. سربازان ارتش در آن زمان، صدها مسلمان را کشتند و شیخ زکزاکی را که بهشدت زخمی شده بود، بازداشت کردند.
ارتش نیجریه ادعا کرد که این حمله در واکنش به اقدام به ترور رییس ستاد مشترک ارتش توکور بوراتای از سوی اعضای این گروه مذهبی صورت گرفته است. این درگیریها و نیز دستگیری زکزاکی اعتراضات گسترده مسلمانان نیجریه را بر انگیخت و آنها با برپایی تظاهرات در شهرهای مختلف بازداشت این روحانی برجسته و اقدام وحشیانه ارتش این کشور را محکوم کردند.
تظاهرکنندگان در شهرهای لافیا، کاتسینا، گومبه و کادونای نیجریه آزادی هرچه سریعتر زکزاکی و صدها مسلمان دیگری که ارتش نیجریه آنها را بازداشت کرده است، خواستار شدند.
مسئولان جمهوری اسلامی ایران هم بالافاصله ضمن محکوم کردن این حادثه تلخ و کشته و مجروح شدن عده زیادی از بیگناهان به دستگیری رهبر شیعیان نیجریه واکنش نشان دادند. در همین رابطه حجتالاسلام والمسلمین حسن روحانی اظهار داشت: کشتار هیچ بیگناهی اعم از مسلمانان و غیرمسلمان و یا شیعه و اهل سنت را نمیپذیریم و شرایط اقتضا میکند که دولت نیجریه اقدامات لازم را هر چه سریعتر برای روشن شدن ابعاد حادثه و جلوگیری از تکرار آن در آینده به عمل آورد. وی با اشاره به پیگیریهای وزارت امور خارجه و نیز گفتگوی تلفنی خود با رییس جمهوری نیجریه، رسیدگی به وضعیت آسیبدیدگان به ویژه شیخ زکزاکی را مورد تاکید قرار داد.
به دنبال موضع کشورمان، مجله نیوزویک در گزارشی نوشت: ایران که برای دفاع از نهضتهای شیعه در سراسر دنیا شناخته شده، به شدت به درگیری بین گروه شیعه و سربازان نیجریه واکنش نشان داده است.ایران سفیر نیجریه در تهران را در اعتراض به این درگیریها احضار کرده و تاکید کرده که از شیعیان مسلمان محافظت شود.
با این حال محمد زکزاکی پسر این روحانی شیعه اخیرا در نامهای سرگشاده، به تشریح وضعیت ناگوار پدرش و ظلمی که به رهبر شیعیان نیجریه میرود، پرداخت و نوشت: من از همه کسانی که به حق انسان برای برخورداری از عدالت و کرامت معتقدند میخواهم برای انجام تلاشی مضاعف به من بپیوندند.
من فرزند پدری هستم که هرگز از خشونتهای وارد شده (علیه مردم) چشمپوشی نکرد، حتی به قیمت از دست دادن بیناییاش. من از همه کسانی که به حق انسان برای برخورداری از عدالت و کرامت معتقدند میخواهم برای انجام تلاشی مضاعف به من بپیوندند. ما باید به این بیعدالتی به ظاهر بیپایان اعتراض کرده تا صدایمان شنیده شود. ما باید پیش از آنکه دیر شود دست بکار شویم و از هر آنچه در اختیار داریم بهره ببریم. خدا را شاهد میگیرم که هیچ فرصتی برای اتلاف وجود ندارد. پدرم همین الان نیاز به پزشک دارد، همین الان! خدا را شاهد میگیرم که پدرم اکنون در حال نابینا شدن، فلج شدن و نابودی است. تعریف و تمجید از دولت دیگر کافی است. آنعکسهای لعنتی را منتشر کنید، هر دروغی که میخواهید بگوئید، اما به ما توهین نکنید. بگذارید پزشکان به آنجا بروند، اجازه دهید پزشکان چشمان پدرم را نجات دهند.
علیرغم درخواستهای مسلمانان نیجریه مبنی بر آزادی شیخ زکزاکی به نظر میرسد که آمریکاییها با کمک دستنشاندههای خود به فکر توطئه جدیدی علیه حرکت اسلامی نیجریه و رهبر شیعیان این کشور هستند، چرا که چند هفته از سفر متفاوت جان کری وزیر امور خارجه آمریکا به نیجریه نگذشته که رئیس گروه تروریستی بوکوحرام علنا با حرکت اسلامی نیجریه و شیخ ابراهیم زکزاکی اعلام جنگ نموده و در اظهاراتی غیر انسانی، ایام محرم و مراسم عزادارای شیعیان را تهدید به حملههای مختلف تروریستی کرده است.
به گفته منابع خبری، وزیر خارجه آمریکا در سفر به نیجریه و دیدارهایی متعدد و مشکوک با بزرگان قومی نیجریه در سخنانی از نوع مواجهه دولت نیجریه با حرکت اسلامی انتقاداتی کرده و تاکید داشته شیوه مواجهه با این حرکت باید تغییراتی کند. این سفر و جلسات جان کری مقدمهای شد تا دولت نیجریه سعی کند تا جریانهای دیگری را برای برخورد خشن با حرکت اسلامی نیجریه به کار بگیرد و طبیعتا اولین گزینه آنها طبق روال چند سال گذشته بوکو حرام بوده است.
گفته میشود؛ برخی ماموران موثق امنیتی ارتش، پس از سفر جان کری، به پیشنهاد آمریکا قرار شده است برخورد خشن با شیخ زکزاکی و یارانش را به بوکوحرام بسپرند تا هزینههای این حرکت غیر انسانی به پای جریانهای تروریستی ریخته شود و جان کری توانسته است در دیدارهای خود در نیجریه برخی بزرگان کشور نیجریه را راضی به این توطئه کند.
حرکت اسلامی نیجریه اعلام کرده است با آگاهی دادن به مردم مومن و عزادار نیجریه، از توطئههای دشمنان جلوگیری میکند و به دولت و ارتش نیجریه اخطار میکند مسئولیت حفظ جان شیخ زکزاکی و همسر ایشان به عهده آنان است.
حسین کنعانی مقدم کارشناس سیاست خارجی در گفتوگو با
باشگاه خبرنگاران جوان، با اشاره به توطئه آمریکاییها اظهار داشت: شکی نیست که آمریکاییها از شرایط نیجریه به نفع خود بهرهبرداری میکنند و این خط آمریکایی_صهیونیستی است که هرجا ایران قدرت نفوذ و تاثیرگذاری داشته باشد، با آن برخورد کند.
این کارشناس سیاستخارجی افزود: شما شاهد هستید که در مسائل مربوط به شیخ زکزاکی هم به همین روش وارد عمل شدند و تقریبا میشود گفت بوکوحرام شعبهای از القاعده و داعش است و در نیجریه پایگاههای بسیار زیادی دارد و بهدنبال این است که از این اهرم در چهارچوب ایرانهراسی و شیعههراسی استفاده کنند.
وی ادامه داد: نیجریه هم باتوجه به شرایط فکری و مذهبی و ..که دارد اگر با آمریکا همسویی نکند، میترسد که در حاکمیت مورد تعرض آمریکاییها قرار بگیرد.
به گفته این کارشناس سیاستخارجی بهنظر میرسد که نیجریه و آمریکا در یک طرح مشترک برای بهرهبرداری از بوکوحرام در آفریقا کار میکنند.
کنعانیمقدم همچنین یادآور شد که رفتار جان کری هم بیشتر یک ژست سیاسی است و CIA کاملا بر شبکه بوکوحرام تسلط دارد و از آن بهرهبرداری میکند.
وی همچنین تاکید کرد که جمهوری اسلامی ایران باید همچون گذشته بر مواضع خود مبنی بر عدم دخالت در امور داخلی کشورهای دیگر پافشاری کند ولی در دفاع از شیخ زکزاکی میبایست به فشارهای خود بر حاکمیت موجود ادامه بدهد تا فشارهایی که روی گروهها در نیجریه است کاهش پیدا کند.
انتهای پیام/