به گزارش
خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان؛ در نشست مسئولان وزارت بهداشت با سازمانهای مردم نهاد و مسئولان بهداشتی استان سیستان و بلوچستان محمدهادی ایازی معاون اجتماعی وزارت بهداشت گفت: یک جلسه با حضور خیرین و یک جلسه با حضور 14 سازمان مردم نهاد و روسای دانشگاه های زابل ، ایرانشهر و سراوان برگزار شد.
وی ادامه داد: سازمان های مردم نهاد در سطح استان ها فعال شوند و مردم خود دغدغه سلامتی را داشته باشند که برای فرهنگ سازی باید کار جدی انجام دهیم و این جلسه برای اولین بار بین وزارت بهداشت، روسای دانشگاه های علوم پزشکی استان و سازمان های مردم نهاد تهران برگزار شده است.
ایازی با اشاره به تاکید وزیر بهداشت نسبت به محرومیت زدایی از سیستان و بلوچستان بعد از سفر استانی گفت: براین اساس جلسه ای بین سمن ها و روسای علوم پزشکی در مورد مشکلات سلامت استان و راهکارهای از میان برداشتن آنها شکل گرفت.
در ادامه برنامه مسعود میر رییس دانشگاه علوم پزشکی زاهدان با ارائه گزارشی از وضعیت استان سیستان و بلوچستان گفت: بسیاری از مناطق این استان هنوز آب، برق و تلفن ندارد و در بسیاری مناطق به جز وزارت بهداشت هیچ ارگان دیگری حضور ندارد.
وی با اشاره به سلامت به عنوان مهمترین حق شهروندی اظهار کرد: در خیلی از شاخص ها، سیستان و بلوچستان از امکانات حداقلی نیز برخوردار نبود که هنوز شش شهر این استان بیمارستان ندارد و ضریب اشغال تخت بیمارستان سراوان 115 درصد است.
رییس دانشگاه علوم پزشکی زاهدان تصریح کرد: حتی گاهی مجبور می شویم بیش از این تعداد مریض پذیرش کنیم و آنها را در راهروها بستری کنیم که در بیمارستان تامین اجتماعی چابهار نیز با وجود 47 تخت درمانی، 158 بیمار در آن بستری می شوند.
طرحی که حیات تازه به سلامت استان بخشید
وی با بیان اینکه طرح تحول سلامت برای استان سیستان و بلوچستان حیات بخش بود، افزود: 393 طرح عمرانی بزرگ و متوسط مانند احداث بیمارستان 540 تختخوابی با 400 میلیارد اعتبار تصویب شد که در حال اجرا است و میانگین پیشرفت فیزیکی 25 درصد بوده اما برخی طرح ها تا 80 درصد پیشرفت داشته اند و در کنار هر دوی این بیمارستانها، ساختمانهای جدید در حال ساخت است.
زارعان رئیس دانشکده علوم پزشکی ایرانشهر نیز در این نشست گفت: شاخص نسبت تخت به جمعیت به طور متوسط در کشور 1.7 تخت به ازای هزار نفر است اما این میزان در استان سیستان و بلوچستان شش دهم است، یعنی کمتر از نصف متوسط کشوری که استان یزد دارای بالاترین میزان شاخص در کشور یعنی حدود 4 است.
نوزادانی که در آمبولانس به دنیا می آیند
وی با بیان اینکه نیمی از زایمان های ما در آمبولانس اتفاق می افتد، گفت: شش شهرستان این استان فاقد بیمارستان است و بیماران برخی از این شهرها برای رسیدن به نزدیکترین بیمارستان باید 420 کیلومتر را طی کنند و برای رفت و برگشت 800 کیلومتر سفر کنند سال گذشته 18 مورد و امسال تاکنون هفت مورد زایمان در آمبولانس داشته ایم.
زارعان افزود: 1600 روستای این استان آب آشامیدنی سالم لوله کشی ندارند و مشکلات در این استان بسیار زیاد است از جمله اینکه 66 درصد دانش آموزان این استان به دیپلم نمی رسند ما دستگاه ام آر آی 6 میلیاردی داریم اما کارشناس آن را نداریم. با هزینه های کمی می توان مالاریا، سل و تب کنگو رادر درمان و از انتقال آن به سایر کشور جلوگیری کرد.
وزیر بهداشت به داد سیستان و بلوچستان رسید
وی با اشاره به بازدید وزیر بهداشت از حوزه های تحت پوشش این علوم پزشکی در سال گذشته گفت:سفر سال قبل برای استان بسیار پربرکت بود بلافاصله بعد از سفر وزیر 7 آمبولانس به ما اضافه شد دولت تدبیر و امید در استان ما معجزه کرد وزارت بهداشت تمام قد برای حمایت از استان ایستاده است.
سی تی اسکنی که یک ماه منتظر تعمیرکار می ماند
نصیری رئیس دانشکده علوم پزشکی زابل نیز گفت: امسال 180 روز طوفان شن را در استان سیستان و بلوچستان تجربه کردیم، طوفانی که برخی روزها میزان آلودگی آن 80 برابر حد مجاز و 24 برابر حد بحران بود و همین موضوع موجب خراب شدن زودتر دستگاه ها می شود.
وی افزود: دسترسی مراکز بهداشتی استان به کارشناسان تجهیزات پزشکی بسیار محدود است و اگر دستگاهی مانند یک سی تی اسکن خراب شود، گاهی یک ماه و نیم باید منتظر شویم که یک کارشناس از تهران بیاید و آن را تعمیر کند.
در سیستان و بلوچستان سرمایه گذاری نمی شود
محمدرضا واعظ مهدوی معاون سازمان مدیریت و برنامه ریزی بودجه با اشاره به تعداد کم افراد بیمه شده استان سیستان و بلوچستان گفت: با وجود پتانسیل های بالای جغرافیایی شغل و صنعت در این استان نیست زیرا برای صنعت گران سرمایه گذاری در این استان صرف نمی کند.
وی ادامه داد: زندگی مردم این استان با مشکل بی آبی مواجه است و آب به زابل نمی آید، روستاها فاقد آب آشامیدنی لوله کشی هستند و آب آشامیدنی هزار و 50 روستا با تانکر تامین می شود که تا آخر امسال تعداد آنها به هزار و 350 می رسد.
واعظ مهدوی با بیان اینکه در استان سیستان و بلوچستان تعداد جمعیت روستایی از شهری بیشتر است،افزود: در برخی شهرهای این استان جمعیت مهاجر پاکستان و افاغنه از جمعیت مقیم آن شهر بیشتر است و با معضل مهاجرت مواجه هستیم.
مرز مزیت یا دردسر استان؟
معاون سازمان مدیریت اظهار کرد: سیستان و بلوچستان دارای مرز با دو کشور همسایه است که از جهتی مزیت بوده و از جهت دیگر مشکلات مرزنشینی است.
واعظ مهدوی تصریح کرد: این استان می تواند از مزیت ساحل، آفتاب، باد و انرژی های تجدید پذیر، معادن، ظرفیت گردشگری مثل شهر سوخته، صنایع دستی و ترانزیت استفاده کند که با آموزش مهارتهای شغلی و افزایش سواد مردم این منطقه می توان به رشد استان و خروج از محرومیت کمک کرد.
وی با بیان اینکه توسعه استان سیستان و بلوچستان نیازمند فکر و خلاقیت است، افزود: بهترین اقدام در این زمینه انتقال دانش و تکنولوژی، بهبود متغیرهای اجتماعی، توسعه فرهنگی و توانمندسازی مردم است تا اعتماد به نفس آنها بالا برود و بتوانند ظرفیتهای عظیم بالقوه این استان را به فعلیت برسانند.
پس از این سخنان نمایندگان انجمن های مختلف از جمله، انجمن اهدای عضو ایران، انجمن خیریه حمایت از بیماران کلیوی، انجمن هموفیلی ایران، انجمن ام اس ایران، انجمن بیماران دچار سوختگی، انجمن اوتیسم، انجمن سکته مغزی ایران، انجمن تالاسمی با ارائه آمارهایی آمادگی خود را برای گسترش فعالیت در این استان و همکاری برای رفع مشکلات سلامت مردم این منطقه اعلام کردند.
انتهای پیام/