ابراهیم پورفرج در گفتگو با خبرنگار اقتصاد و انرژی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، در خصوص سیر نزولی مصرف خانوارها در سالیان اخیر گفت: پایین بودن سطح درآمد دهک های اول تا چهارم و رکود حاکم بر بازار منجر شده تا مصرف خانوارها سیر نزولی داشته باشد.
وی با اشاره به نبود تقاضای موثردر بازار، افزود: خانوارها بدنبال پس انداز هستند تا در صورت مواجهه با مشکل از آن استفاده کنند و همین امر کاهش تقاضا را رقم زده است.
پورفرج ضمن نقد آمارهای موجود بیان کرد: تراز بودجه ای خانوار دهک های 5 به بالا معمولا مثبت بوده ولی در خصوص دهک های پایین این گونه نیست و ارائه میانگین آمار نمی تواند واقعی و کاربردی باشد.
این کارشناس اقتصادی در پاسخ به این سوال که آیا پایین آوردن نرخ سود بانک ها می تواند راه حلی برای افزایش هزینه مصرفی خانوارها باشد، اظهار داشت: با توجه به این که سبد کالایی مسکن،خودرو و بورس برای پس انداز و سرمایه گذاری قابل اعتماد نیستند و منابع درآمدی نیز محسوب نمی شوند ترجیح خانوارها علی رغم پایین آمدن نرخ سود بانک،پس انداز به جای مصرف است.
وی در پایان تاکید کرد: رونق بازارهای سود ده، دسترسی خانوارها به اقلام متنوع و مطلوب تر، افزایش هزینه مصرفی خانوار و به تبع رونق اقتصادی را به همراه خواهد داشت.
موتور اقتصاد زنگ زده است
مجید صوفی کارشناس اقتصادی و استاد دانشگاه شهید بهشتی نیز در گفتگو با خبرنگار اقتصاد و انرژی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، در خصوص تراز بودجه ای خانوارها در سال های اخیر گفت: افزایش قیمت کالاهای وارداتی، افت درآمد سرانه بدلیل تحریم ها ، افزایش نرخ ارز و تورم درکنار رکود موجب شد تا بازار اقتصاد کشور وضعیت مطلوبی نداشته و به تبع آن میل به هزینه در خانوارها کاهش یابد.
وی با اشاره به لزوم تحریک تقاضا برای بهبود روند بازار افزود: بالا بردن قدرت خرید مردم و نیز سیاست گذاری و برنامه ریزی کلان در راستای افزایش تقاضا و از طرفی ایجاد اشتغال می تواند از راهکارهای مناسب برای جلوگیری از روند سیر نزولی هزینه های خانوارها باشد.
وی درپایان تاکید کرد: استفاده از راه های علمی برای تحریک تقاضا و هزینه های واقعی خانوار می تواند موتور زنگ زده اقتصاد را به حرکت دربیاورد.
انتهای پیام/