به گزارش
گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان؛ دکتر ایرج حریرچی رییس مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت اظهار کرد: امروز بیماریهای غیرواگیر مسوول 75 درصد مرگ و میر در سراسر دنیا هستند. عوامل اصلی این اتفاق، خطرات متابولیک، رفتاری و محیطی است؛ اما عوامل محیطی اثر چشمگیرتری بر سلامت انسانها گذاشته است.
وی با بیان اینکه حدود 19 تا 25 درصد بار بیماریهای مختلف به عوامل محیطی مانند آلودگی هوا، آب و... وابسته است، افزود: امروزه نه تنها کشورهای در حال توسعه بلکه کشورهای پیشرفته نیز درگیر این عوامل هستند. با کنترل عوامل محیطی موثر بر سلامت انسان میتوان از میزان بروز موارد مرگ و میر ناشی از آنها پیشگیری کرد.
قائم مقام وزیر بهداشت ادامه داد: توسعه و شهرنشینی شدید در جوامع امروزی بدون توجه به توسعه پایدار باعث افزایش آلایندهها شده است. با وجود پیشرفتهایی که در بهبود زندگی انسانها داشتهایم، همچنان میلیونها نفر در دنیا از نابرابریهای اقتصادی و اجتماعی رنج میبرند؛ به طوری که در برخی پایتختهای جهان، امید به زندگی در میان برخی طبقات خاص اجتماعی 13 تا 17 سال است.
وی در ادامه صحبتهای خود به مطالعه جهانی درخصوص وضعیت سکونت در مناطق آلوده اشاره و اظهار کرد: 89 درصد از جمعیت دنیا در مناطقی سکونت دارند که متوسط ذرات کمتر از 2.5 میکرون در هوا بالاتر از استانداردهای سازمان بهداشت جهانی است. البته طبق استانداردهای آمریکا، این رقم به 32 درصد میرسد.
قائم مقام وزیر بهداشت با بیان اینکه دانشگاههای علوم پزشکی باید استانداردهای بهداشت محیط را به درستی تدوین کنند، افزود: براساس گزارش موسسه بینالمللی تحقیقات سرطان، آلودگی هوا و ذرات معلق جزو ترکیبات اصلی و موثر در ایجاد سرطان هستند. سالیانه 7 میلیون نفر بر اثر بیماریهای منتسب به آلودگیهای هوا جان خود را از دست میدهند. 3.7 میلیون از این رقم متعلق به آلایندههای محیط آزاد است. 88 درصد از این مرگ و میرها نیز در کشورهایی درآمد کم و متوسط اتفاق میافتد.
حریرچی، غلظت برخی آلایندههای هوا در بسیاری از شهرهای بزرگ کشور مانند تهران، کرج، مشهد، اراک و... را بالاتر از استانداردها عنوان کرد و افزود: ریزگردها و همچنین آلایندههای هوا 38 میلیون نفر از جمعیت کل کشور را در معرض درجاتی از آلودگی هوا قرار میدهند. این موضوع نه تنها سلامت مردم را به خطر میاندازد بلکه از لحاظ اقتصاد درمان نیز هزینههای زیادی را به حوزه سلامت وارد میکند و بیشترین بار خطر عوامل محیطی بر دوش وزارت بهداشت و سازمانهای بیمهگر است.
قائم مقام وزیر بهداشت همچنین اعلام کرد: از همه سازمانها بخصوص محیط زیست انتظار داریم که تهیه، تدوین و پایش برنامههای کاهش آلایندههای محیطی، اطلاعرسانی و تدوین برنامههای لازم را در این خصوص انجام دهد و از ظرفیت کارشناسی وزارت بهداشت نیز در این حوزه استفاده کند.
حریرچی در حاشیه این مراسم درخصوص تاثیرات امواج تلفن همراه بر سلامت انسان نیز گفت: این موضوع یک مشکل بینالمللی است. باید ثابت شود که امواجی مانند موبایل، اینترنت و پستهای برق فشار قوی ناایمن هستند، اما در عین حال در اکثر موارد هنوز تاثیر منفی آنها بر سلامت مردم ثابت نشده است.
وی افزود: باید توجه کنیم ممکن است که عوارض استفاده از این امواج در دهههای بعد مشخص شود، به همین خاطر باید احتیاط لازم در استفاده از این موارد صورت گیرد.
قائم مقام وزیر بهداشت در ادامه با بیان اینکه علیرغم اقدامات صورت گرفته در چند دهه اخیر برای بهبود وضعیت فاضلاب کشور هنوز به نقطه ایدهآل نرسیدهایم، اظهار کرد: نگرانی ما در حال حاضر درخصوص آلودگی این فاضلابها، تاثیرات آنها بر سلامت مردم و همچنین بازیافت آب است.
كاهش مرگهای ناشی از آلودگی هوا در تهران همچنين دکتر خسرو صادقنیت در اين همايش گفت: با وجود مشکلاتی که طی سالهای گذشته داشتهایم، مطالعات ما نشان داده است که مسیر آلودگی هوا رو به کاهش است. با حذف سرب از بنزین و همچنین تبدیل کاربراتور به انژکتور توانستیم این آلایندهها را کاهش دهیم. در عین حال آمارها نشان میدهد که سال ۹۴ نسبت به سال ۹۳ و سال ۹۳ نسبت به سال ۹۲ شاهد کاهش مرگ و میر ناشی از آلودگی هوا و بیماریهای قلبی و عروقی و تنفسی در تهران بودهایم.
وی درخصوص اقدامات وزارت بهداشت برای ارتقای وضعیت بهداشت محیط گفت: با توجه به تغییرات اقلیمی که در کشورمان اتفاق میافتد، مساله بهداشت آب روز به روز مشکلات خود را بیشتر نشان میدهد که اگر برای آن برنامهریزی نداشته باشیم، مشکلات بسیار جدی در این حوزه خواهیم داشت. وزارت بهداشت به عنوان ناظر با بیش از ۴۵۰ آزمایشگاه آب در شهرهای کوچک و بزرگ، وضعیت آن را به صورت روزانه نظارت و بررسی میکند.
وی افزود: با اطمینان میتوان گفت که از لحاظ سلامت آب، وضعیت قابل قبولی در کشور فراهم شده است. در مساله آب، وزارت بهداشت، نیرو، شهرداریها و همچنین محیط زیست باید دست به دست هم بدهند تا وضعیت مطلوبتری داشته باشیم.
رییس مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت همچنین از برنامه امنیت آب که در ۱۶ کلانشهر کشور در حال اجرا و توسعه است، خبر داد.
صادقنیت درخصوص وضعیت بیخطرسازی پسماندهای بیمارستانی در کشور نیز توضیح داد و گفت: بیش از ۸۰ درصد بیمارستانهای سطح کشور در رابطه با تفکیک و بیخطرسازی پسماندهای عفونی در حد مطلوبی فعالیت میکنند.
به گفته وی، بحث اجرایی شدن پیوست سلامت برای طرحهای ملی از سال گذشته به تصویب رسیده و طبق آن همه طرحهای اجرایی در کشور باید از نظر تاثیر بر سلامت محیط و مردم، مورد بررسی قرار گیرند.
رییس مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت، همچنین موضوع مقابله، کنترل و کاهش مصرف دخانیات که به عنوان یک معضل جهانی مطرح است را جزو تعهدات ایران عنوان کرد که در این رابطه برنامههای مفصلی نیز اجرا شده است.
منبع: ایسنا
انتهای پیام/