به گزارش خبرنگار گروه استانهای باشگاه خبرنگاران جوان منشأ اصلی ریزگردها کویرها و باتلاقهای در حال خشک شدن عراق است که خاک و شن آن از طریق باد شمال به ایران میآید و دلیل خشک شدن این زمینها آبگیری سدهایی مثل آتاتورک در ترکیه است.
از آنجایی که آب رودخانههای دجله و فرات به واسطه سدسازیهای ترکیه کم شد و دشت بینالنهرین رطوبت خود را از دست داده این خشکیها را پدیدآورد و منبعی برای تولید گردو غبار شد .
طوفان گرد و غبار از کوههای مرتفع زاگرس و رشته کوههای بلند البرز گذشت و کرانههای دریای خزر را تحت تأثیر قرار داد و چند روزی با مهمانداری ایرانیها زندگی عادی را مختل کرد و در سال 89 شدیدتر از سال قبل در مناطق غربی به خصوص خوزستان نمود یافت و خیلی سریع دامنه نفوذ آن در اردیبهشت ماه بیش از نیمی از کشور را دربر گرفت و در خردادماه نیز تقریبا در سراسر ایران به اوج خود رسید اما از آنجایی که ایران روی کمربند گردوخاک جهان قرار دارد این پدیده امر جدیدی نبود.
در این میان سازمان محیط زیست هم با ارسال نامهای به معاون اول رئیس جمهور خواستار طرح و بررسی موضوع در کمیسیون امور زیربنایی صنعت و محیط زیست شد که پس از آن هیئت وزیران نامه آمادگی و مقابله با آثار زیانبار این پدیده را در کشور تهیه و به دستگاههای ذیربط ابلاغ کرد.
اما زوج و فرد کردن خیابانها و تعطیلی مدارس و حتی برگزاری جلسات متعدد با کشورهای همسایه هم نتوانست این پدیده را رفع کند و قصه پدیده گردوغبار در برخی از استانها به ویژه خوزستان و شهر اهواز به یک سریال تکراری تبدیل شد که مردم ناچار به تحمل این پدیده دردناک همراه با مضراتش هستند طوری که با اکران آن شهروندان با بیماریهای مختلف از جمله تنفسی و سرگیجه راهی بیمارستانها میشوند .
هرچند در این میان وعدههای بسیار هم داده شد اما با گذشت چندین سال از این موضوع هنوز هم متولی رفع آن مشخص نیست و تشکیل ستاد بحران هم دردی از آن دوا نمیکند این در حالی است که گردوغبار اکثر روزهای این هفته میهمان خیلی از شهرهای کشور بود و نفسهای مردم به ویژه در شهر اراک را به شمارش انداخت.
گزارش از ندافاضلی
انتهای پیام/ف