فرش آذربايجان از ديرباز به نام فرش ايراني در جهان آوازه عام و خاص بوده است.

به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از تبریز؛فرش تبریزبه طوررسمی از دوره صفویان به وسیله کاروانهای شتران و از طریق جاده ابریشم به عثمانی ، روسیه و اروپا راه یافت ولی طبق شواهد تاریخی از سال 1883 میلادی شرکتهای آلمانی و انگلیسی اقدام به تاسیس کارگاههای قالی بافی در بازار تبریز کردند و با به کارگیری استادان ماهرکار تبریزی به تولید انواع فرشهای دست باف با طراحی های متنوع و پر نقش و نگار در رجهای مختلف مبادرت کردند که هنوزهم تخته های فرش نفیس تبریز زینت بخش موزه های اروپاست .

هم اکنون بیش از 35 درصد از صادرات وتولید فرش کشور در استان آذربایجان شرقی صورت می گیرد و بیش از600هزار نفر در سطح استان در مشاغل پیرامونی صنعت فرش فعالیت دارند.

چمنی رییس اتحادیه فروشندگان فرش دستباف تبریزدر گفتگو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از تبریز در جواب سوال خبرنگار در خصوص اینکه  ارزیابی شما از وضعیت صنعت فرش در استان چیست گفت: آنچه بر فرش در استان می گذرد مناسب نیست البته باید کمی موجبات این نگرانی را در خارج از کشور دنبال کرد  مثل رکود جهانی و تحریم های غیر منصفانه علیه کشورمان که بر رکود داخلی فرش تاثیر بسیاری داشته  که بعضا موجب شده صاحبان این مشاغل کار و حرفه خود را ترک نمایند و به مشاغل دیگر روی آورند .

چمنی افزود :فرش ماهیت فرهنگی ماست  و ما میتوانیم با صدور آن به تمام جهان فرهنگ خود را صادر نماییم.

وی در ادامه با اشاره به نبود زیر ساخت های لازم و مناسب برای تبریز که به عنوان شهر فرش لقب گرفته گفت:بازار مظفریه و تیمچه های آن فاقد پارکینگ می باشند، از نوسازی این  ساختارهای لازم نیزخبری نیست  و اینکه شهر تبریز لقب شهر فرش را حمل میکند اما تبلیغاتی در این باره صورت نگرفته است.

وی درباره بیرون رفت از ورطه مشکلات صنعت فرش در استان نیز گفت:شاید حذف مالیات  بتواند برای تهیه و دسترسی آسان تولیدکنندگان  فرش استان به مواد مرغوب یک راه حل مناسبی باشد زیرا در شرایط کنونی  مشکلات افزوده شده اند که نبود مواد مرغوب سبب اصلی  گرانی محصول بوده است  و صادرات  با استفاده از تسهیلات کم بهره  میسر می گردد.

 رییس اتحادیه فروشندگان فرش در ادامه اضافه کرد :هیچگونه سلیقه یابی  و بازاریابی در بازار های جهانی صورت نگرفته ما از سبک زندگی و علایق مشتریان بالقوه خود و حتی تغییرات آن اطلاع دقیق ومتقنی نداریم و باید در این مورد گفت :ما با مشتریان خود بیگانه هستیم" و اینکه برپایی نمایشگاه در خارج از کشور نیزبی فایده است زیرا مورد حمایت قرار نمیگیرد  و در یک کلام فرش متولی ندارد.

راستی قائم مقام  سازمان صنعت  معدن  تجارت  استان  نیز در این گفتگو  گفت: وجود 45 تیمچه فرش در استان ، به اعتراف  واذعان  مسئولین فرش کشور درسطح جهان  بی سابقه و بی نظیر است .

وی این  ظرفیت را فرصتی مناسب  برای افزایش بیش از پیش توان  تولید فرش در استان  دانست و افزود:در گزارش 7 ماه گذشته  صادرات فرش و بر اساس آمار گمرگ ایران ما شاهد رشد در این صنعت بودیم و در سال 95 صادرکنندکان از بسته تشویقی  3% بهره مند بوده و هستند.

راستی در باره مشکلات بیمه شدگان در این حوزه هم گفت: سهم صادرات به همان میزان مهم است که سهم بیمه شدگان و شایسته است که مسئولین مربوطه خدمات مناسبتری به بیمه شدگان این صنعت اختصاص دهند.

 قایم مقام سازمان صنعت معدن و تجارت استان گفت :  آنچه صادرات می شود از معافیت مالیاتی بهره مند می شود  و در باره بازاریابی در کشورهای مقصد  باید گفت که  در برنامه  دولت بودجه ای در این خصوص وجود ندارد  و در این مهم سازمان توسعه و  تجارت  باید اعتبارات لازم  را در اختیار سازمان صنعت معدن  و تجارت  قرار دهد.

 وی در باره سوالی که چرا بازاریابی در برنامه دولت  نیست  گفت:  صادرکنندگان به شکل خودجوش و به دلخواه خود میتوانند  به هر کشوری سفر کنند و از ذوق و سلیقه مشتریان خود مطلع گردند  بی شک این پیشنهاد با استقبال مسئولین اقتصادی استان قرار خواهد گرفت کما اینکه در سالهای گذشته اینگونه سفرها با پذیرش و حتی با کمکهای مالی از اعتبارات استانی همراه بوده است و صادرکنندگان میتوانند در نمایشگاه های تمامی کشورها شرکت کنند.       

راستی در پاسخ به پرسشی  در خصوص اخذ عوارض در برخی کشورهای  و آیا اینکه در این مورد توافق نامه هایی به امضا رسیده یا نه ؟ گفت : در خیلی از کشورها ما رایزن بازرگانی داریم که وظیفه حمایت از صادرکنندگان را به عهده دارد و بر تشکیل کمسیون های مشترک بر اخذ عوارض و تعیین میزان  آن نظارت دارند، البته مسلم است که این عوارض گرفته شود  و اینکه میزان آن متفاوت است و برای تقلیل اینگونه پرداخت ها نیاز به کمسیون های مشترک  می باشد .

قائم مقام سازمان صنعت معدن و تجارت  استان در پایان افزود:سال گذشته تبریز از جانب شورای جهانی صنایع دستی "شهرجهانی فرش" لقب گرفت  و این عنوان به ثبت رسید.

استاندار آذربایجان‌شرقی نیزدر گفتگو با خبرنگار باشگاه خبرنگاران تبریز  با اشاره به انتخاب تبریز به عنوان شهر جهانی فرش دستباف، اظهار داشت: باید نیازها و ساز و کارهای لازم برای استفاده از این فرصت شناسایی و تامین شود.

وی بر استفاده از تجربیات هنرمندان هنر-صنعت فرش تاکید کرد و گفت: با توجه به شرایط جدید اقتصادی، باید برای رونق هنر-صنعت فرش و ایجاد اشتغال و ارزش افزوده در این بخش برنامه‌ریزی کنیم.

جبارزاده طرح ایجاد شهرک صنعتی فرش را یکی از راهکارهای رونق هنر-صنعت فرش در استان اعلام کرد و گفت: با احداث این شهرک در آینده نزدیک تمام صنایع مرتبط با فرش در آن مستقر خواهند شد.

استاندار آذربایجان شرقی همچنین ورود بخش خصوصی در حوزه هنر-صنعت فرش را خواستار شد و گفت: دولت بنای دخالت در این بخش را ندارد، اما همه مقدمات را برای رونق آن فراهم می‌کند.

وی بر حمایت از سرمایه‌گذاری در هنر-صنعت فرش تاکید کرد و گفت: در ازای این حمایت‌ها انتظار داریم بخشی از مشکل بیکاری استان از طریق توسعه هنر-صنعت فرش حل شود.

جبارزاده با اشاره به توانمندی‌های بی‌نظیر هنرمندان قالی‌باف استان، بر ایجاد یک نمایشگاه دایمی فرش در استان تاکید کرد و گفت: تاکنون نمایشگاه‌های زیادی ایجاد شده، اما هدف‌دار نبوده‌اند.

وی افزود: باید برای تولید، تجارت و صادرات فرش هدف‌گذاری مشخص داشته باشیم تا بتوانیم کارهای انجام شده را بر اساس آن ارزیابی کنیم.

استاندار آذربایجان‌شرقی همکاری همه فعالان فرش را در جهت رونق این هنر-صنعت خواستار شد و گفت: ما از همه تشکل‌های مرتبط انتظار داریم بخشی از کار را بر عهده بگیرند و تنها به سخن گفتن و انتقاد اکتفا نشود.

هریسچیان نایب رییس اتحادیه تجار و صادرکنندگان فرش استان نیز  دراین گفتگو گفت: صادرات فرش  در استان به آسانی در حال انجام است و فقط  باید از سلیقه بروز بودن برخوردار باشد و در این خصوص باید پژوهش های میدانی در کشورهای هدف  انجام داد که در این مورد ضعیف عمل کرده ایم.

 هریسچیان در باره کسب عنوان "شهر فرش" گفت:این لقب بسیار با اهمیت است و با ارزش اما نگهداری از آن با اهمیت تر. بازار سنتی که خود یک نمایشگاه بزرگ میباشد فضای بزرگی برای نمایش  فرش در استان  است و میتوان از این ظرفیت  به خوبی بهره مند شد .

وی افزود:باید تلاش کرد فرش نامرغوب تولید نکنیم و همگی جلوی تولید آن را بگیریم .  

 آنچه مسلم است با ثبت تبریز به عنوان شهر جهانی فرش دستباف زمینه برای رونق تولید و صادرات فرش در این خطه فراهم شده است و انتظار فعالان این هنر صنعت سیاستگذاری ، برنامه ریزی و تلاش بیش از پیش متولیان و مسئولان برای استفاده از این ظرفیت جهانی است.


انتهای پیام/ش

 

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار