به گزارش خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان؛ مهدی خلج رییس سازمان دامپزشکی کشور بعدازظهر امروز به دلیل شیوع آنفلوانزای فوق حاد پرندگان در چهار مرغداری اطراف تهران نشست خبری اضطراری برگزار کرد تا آخرین اخبار مربوط به شیوع آنفلوانزا در اختیار رسانهها قرار دهد.
وی گفت: قبل از اینکه ویروس آنفلوانزای پرندگان در مرغداری خاصی مشاهده شود، ما امسال برنامه پایش آنفلوانزای فوق حاد پرندگان را اجرا کردیم که 35 هزار نمونه سرمی و مولکولی از 1800 واحد صنعتی، بومی و بازار عرضه پرندگان در سراسر کشور برداشت کردیم.
وی در توضیح دیگر این موضوع گفت: بالغ بر 120 هزار نمونه به دست آمد که در تمام آنها گردش ویروس آنفلوانزای مرغی وجود نداشت.
وی با اشاره به اینکه در سراسر دنیا با سرد شدن هوا و مهاجرت پرندگان، ویروس آنفلوانزای پرندگان افزایش مییابد، خاطر نشان کرد: در عرض دو هفته اخیر بالغ بر 20 مورد وقوع بیماری آنفلوانزای پرندگان در کشورهای مختلف به سازمان بهداشت جهانی گزارش شده است که در اروپا، آسیا و آمریکا نیز بوده است.
وی نوع ویروس آنفلوانزا در کشور و چهار کانون مرغداری اعلام شده را H5N8 اعلام کرد و گفت: تحلیل ما از این گزارشات این است که منشأ این ویروس از منطقه سیبری در سال 2014 آغاز شده و از ژوئن امسال از روسیه براساس پرواز پرندگان مهاجر و دالان هوایی به جنوب شرقی آسیا و اروپای مرکزی رسیده است، البته برخی کارشناسان معتقدند که سرمای زودرس هم سبب ایجاد تغییر و تحولات در ویروس آنفلوانزای پرندگان میشود.
وی در مورد انتشار این ویروس در مرغداریهای اطراف تهران گفت: در دو مورد از این مرغداریها پزشک دامپزشک حاذق مستقر بود که در مرحله اول فکر میکردند بیماری نیوکاسل در مرغداری شایع شده، اما با حضور نیروهای دامپزشکی و گرفتن نمونه مشخص شد که ویروس H5N8 عامل بیماری است که بلافاصله معدومسازی، پاکسازی و در نهایت دفن پرندگان صورت گرفت.
وی در مورد آمار و ارقام تلفات از آنفلوانزای حاد پرندگان هم گفت: در مجموع 513 هزار قطعه پرنده معدوم شده که در یک مرغداری 232 هزار قطعه و در مرغداریهای دیگر به ترتیب 38 هزار و 332، 24 هزار و 690 قطعه و در نهایت 218 هزار قطعه معدوم شده است.
به گفته خلج، تا شعاع 3 کیلومتری این مرغداریها را در حال نمونهگیری و پایش هستیم.
وی با اشاره به اینکه متأسفانه مرغداریهای اطراف تهران دارای تراکم زیادی هستند، تصریح کرد: حتی ساختار برخی از این مرغداریها چندان مناسب نیست و مناطق مسکونی و صنعتی نیز با فاصله 150 متری این مرغداریها وجود دارد و در همین راستا قرار است جلسهای بگذاریم تا پروانه این گونه مرغداریها که شرایط لازم بهداشتی را ندارند، بازنگری شده و اجازه جوجهریزی ندهیم.
رئیس سازمان دامپزشکی کشور در پاسخ به سوال خبرنگار مبنی بر اینکه کشور آذربایجان و عراق واردات تخممرغ را در همین راستا از ایران متوقف کرده بودند، گفت: طبق مکاتباتی که با رئیس سازمان دامپزشکی عراق داشتهایم، موافقت کردند که طیور کشتارشدهای که تا قبل از تاریخ مشاهده اولین مورد آنفلوانزا در سردخانهها وجود دارد به این کشور صادر شود و در کل، مشکلی برای صادرات تخممرغ و مرغ نیست.
وی در پاسخ به اینکه برخی از مردم نگران انتقال آنفلوانزای پرندگان به انسان هستند، نیز این گونه توضیح داد که تاکنون موردی از انتقال آنلفورانزای پرندگان به انسان مشاهده نشده، اما ما مراقب عبور این ویروس از گونهای به گونه دیگر هستیم، چرا که در صورت این اتفاق، آنفلوانزا از انسان به انسان هم منتقل شده و مشکلآفرین شود.
وی با انتقاد از اینکه بخش عمدهای از مراکز پرورش طیور ما بازسازی و بهسازی نشده، افزود: به همین دلیل اگر ویروس آنفلوانزای پرندگان وارد شود، به راحتی میتواند پایداری خود را حفظ کند.
وی با اشاره به تدابیر سازمان دامپزشکی کشور گفت: کشتارگاهها و کامیونهای حمل طیور پس از تخلیه، شستشو و قرنطینه میشوند، مضاف بر آنکه مسئولان دامپزشکی حتی در مواقع تعطیل نیز آمادهباش هستند.
خلج در پاسخ به اینکه برخی بر این باورند که آنفلوانزای پرندگان هنگام پخت و در دمای بالا از بین میرود، اظهار داشت: اگر ویروسی هم در مرغ یا تخممرغ وجود داشته باشد، با پخت کامل از بین میرود و مردم نگران نباشند، چرا که ما اجازه نمیدهیم مرغ یا تخممرغ آلوده وارد بازار شود، اما باید خود مردم نیز از خرید پرندگان سنتی و ذبح در مراکز غیرمجاز خودداری کنند.
رییس سازمان دامپزشکی کشور ، پرخطرترین منطقه ویروس آنفلوانزای فوق حاد پرندگان را منطقهای بین دریای خزر و دریای سیاه عنوان کرد و افزود: طبق محاسبات ما، کشورهای ارمنستان، گرجستان، آذربایجان، ترکیه و عراق هم باید درگیر این موضوع شده باشند، اما به گزارشات آنها اطمینان کرده و آنها گزارشی به سازمان بهداشت جهانی مبنی بر وقوع بیماری اعلام نکردهاند.
وی با هشدار به آنهایی که در مناطق روستایی سکونت میکنند، گفت: علت عمده ویروس آنفلوانزای پرندگان بازی کودکان روستایی با طیور بیمار و طیور آلوده است که باید مراقب این گونه موارد هم بود.
رییس سازمان دامپزشکی کشور تأکید کرد: از سال گذشته 10 میلیارد تومان از بدهی مرغداریهایی که تولیدات آنها معدم شده باقی مانده که امسال مجدداً مصوبه آن را از دولت گرفتهایم، تا این غرامت هر چه زودتر به مرغداران پرداخت شود.
انتهای پیام/