ارشدزاده افزود: در دو دهه اخیر معلولیتهای مادرزادی و ژنتیکی، شنوایی و بینایی تا حدود زیادی پیشگیری و کنترل شده ولی متاسفانه معلولیتهای ناشی از سوانح و حوادث افزایش یافته است.
وی گفت: 4.2 درصد جمعیت استان معلول بوده و از بین این افراد 60 هزار نفر به صورت مستمر از بهزیستی استان بهرهمند هستند.
ارشدزاده با بیان اینکه همه ساله سوم دسامبر که امسال مصادف با 13 آذرماه است، روز جهانی معلولان اعلام شده است، گفت: اختصاص این روز در سال 1992 اتفاق افتاده است که توسط مجمع عمومی سازمان ملل روز جهانی معلولین انتخاب شده است.
وی افزود: در آن دوران کنوانسیون جهانی حقوق افراد دارای معلولیت توسط مجمع عمومی سازمان ملل به تصویب رسیده و ایران نیز جزو نخستین کشورهایی است که کنوانسیون حقوق جهانی معلولین را پذیرفته است.
مدیرکل بهزیستی استان آذربایجانشرقی گفت: در سال 1382 قانون جامعه حمایت از حقوق معلولین در مجلس شورای اسلامی به تصویب رسیده و البته این قانون به علت برخی از نقاط ضعف و مشکلات قانونی در حال اصلاح و مشخص شدن است و مجلس نیز اگر به تصویب رسد برخی از مشکلات موجود رفع خواهد شد.
وی خاطرنشان کرد: با تصویب این قانون میزان کمک سازمان به معلولین قابل توجه افزایش خواهد یافت.
ارشدزاده با اشاره به اینکه روز جهانی معلولین فرصتی برای یادآوری نیازهای افراد دارای معلولیت است، تصریح کرد: توانمندیهای افراد دارای معلولیت، مطالبات قانونی معلولین از جامعه و مسئولان، دسترسی معلولین به امکانات و محیطهای شهری، برابرسازی فرصتها و امکانات، تکالیف همه ما در مقابل شهروندهایی که با مشکلات فیزیکی برخوردار هستند که نباید فراموش شود که این مشکل برای هر شهروند میتواند اتفاق بیفتد، را میتوان در این روز یادآور شد.
وی با تاکید بر اینکه معلولیت یک اتفاقی است که میتواند برای همه اتفاق بیافتد، گفت: یادآوری سلامت برای تمام اقشار مردمی بسیار مهم بوده تا با فقط معلولیت را مختص افراد مخصوص ندانند.
مدیرکل بهزیستی استان آذربایجان شرقی با اشاره به اینکه طبق آمار 10 درصد جمعیت جهان مخصوصا در کشورهای در حال توسعه از طیفهای مختلف معلولین متاثر است، ادامه داد: این 10 درصد بزرگترین اقلیت در جامعه بوده؛ یعنی هیچ اقلیتی 10 درصد جامعه را شامل نمیشود و معلولین بزرگترین اقلیت را تشکیل دادهاند.
وی گفت: تعداد معلولین ضایعه نخاعی به صورت صد در صد ناشی از سوانح و حوادث بوده است که از بین آنها بیش از 800 نفر تحت پوشش بهزیستی استان قرار گرفته است در حالی که این آمار در یک دهه گذشته به تعداد 200 نفر هم نمیرسید.
مدیرکل بهزیستی استان این سوانح را ناشی از رانندگی، کار و توسعه صنعت و اقتصادی دانست و گفت: در هر کاری برخی از افراد تحت تاثیر برخی از آسیبها قرار میگیرند که البته باید از لحاظ امنیت و پیشگیری فکری بر آنها بیاندیشیم تا این آمار افزایش نیابد.
وی ابراز کرد: مراکز غربالگری شنوایی در تمام مراکز بیمارستان، بینایی کودکان سه تا 6 ساله، مشاوره ژنتیکی و طرحهای آگاهسازی افراد برای پیشگیری از تولد کودک معلول و همچنین آسیبها در مدارس و دانشگاهها و همچنین غربالگری اینترنتی نسبی طیف اوتیسم به مناسبت هفته گرامیداشت معلولین از طریق سایت بهزیستی شروع شده که برای خانوادههایی که کودکان مشکوک به اوتیسم دارند اجرا شده است.
ارشدزاده با تأکید بر اینکه با تدوین برنامههایی میزان معلولیتهای مادرزادی کنترل یافته، اذعان داشت: باید در زمینه کاهش و کنترل معلولیت های ناشی از حوادث راهحلی پیشبینی شود.
وی با بیان اینکه در استان طرح توانمندی مبتنی بر جامعه و یا CBR در حال انجام است، گفت: بیش از 97 درصد جمعیت روستایی استان تحت پوشش این طرح است و به زبان دیگر میتوان گفت بیش یک میلیون و 147 هزار نفر از جمعیت روستا نشین را شامل میشود که در آن طرح غربالگرها در هر منطقه به صورت خانهبهخانه به روستاها مراجعه کرده و معلولین را شناسایی کرده و همچنین خدمات در زمینه پیشگیری از تولد کودک معلول به صورت محلی و یا تخصصی انجام میگیرد.
مدیرکل بهزیستی استان با بیان اینکه اگر بخواهیم مشکلات معلولین استان را از زبان بهزیستی بیان کنیم، باید گفت: بزرگترین مشکل آنها مشکل اشتغال این افراد است، گفت: اکثر معلولین که دارای شرایط اشتغال بوده و از نظر تحصیلات دانشگاهی عالی هستند، متاسفانه میزان بیکاری در بین معلولین چند برابر بیشتر از افراد سالم است.
وی همچنین بیان داشت: مشکل مهم دیگر تردد معلولین در شهرها و همچنین نامناسب بودن فضای شهری، معابر، فضاهای عمومی و فضاهای اداری و ... برای معلولین مخصوصا معلولینی که با وسایل کمکی تحرک دارند با مشکلات فراوانی روبهرو هستند.
ارشدزاده به ارائه خدمات مشاوره بهزیستی برای تمام خانوادهها که دارای مشکلات روحی روانی هستند، اشاره کرد و افزود: افراد معلول مخصوصا افرادی که در سوانح دچار این مشکل شدهاند میتوانند از مراکز استفاده کند و همچنین در مراکز مشاوره ژنتیکی نیز افرادی که در خانواده خود فرد معلول دارند و جز خانوادههای پرخطر هستند از خدمات این مراکز مشاوره بهره گیرند.
وی با تأکید به اینکه خانوادههایی که یک فرزند معلول مادرزادی دارند باید برای فرزند دیگری که میخواهند متولد شود خدمات مشاورهای ببیند، گفت: برای پیشگیری از معلولیتها مادرزادی بهزیستی استان در هزینه به یاری خانوادهها میرسد تا با پیشگیری مناسب کنترل معلولیت مادرزادی را افزایش داد.
انتهای پیام/ش