به گزارش خبرنگار گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوانقاطعیت و اعتماد به نفس کافی برای طرح پاسخ منفی در قبال توقعات و انتظارات نابجای اطرافیان از مولفه های حائز اهمیتی است که با تکیه بر آن می توان از بروز بسیاری تهدیدات و دردسرهای ریز و درشت پیشگیری کرد.
عدم توانایی در پاسخ منفی دادن در پرداخت مبلغی به عنوان قرض به افرادی که اعتماد چندانی به آنها نداریم و یا ملاحظه کاری در پاسخ منفی دادن به کسی که تقاضای در اختیار گرفتن خودروی شخصی ما را برای ساعات یا دقایقی دارد،از نمونه مواردی است که می تواند به بحران و معضلی جدی منتهی شود.
موارد فوق بخشی اندک از مصادیقی به شمار می رود که ممکن است با عدم بازگشت وجوه پرداختی به عنوان قرض و یا بروز تصادف و عمل خلافی با خودروی شخصی،منتهی شود.
دامنه تبعات و پیامدهای عدم توانایی در رد درخواست غیر معقولانه دیگران گاه با چنان معضلاتی همراه می شود که تصادف خودرو و یا عدم بازگشت مبالغی به عنوان قرض می تواند بخش معدودی از اتفاقات ناگوار و غیر قابل پیش بینی چنین خصیصه ای به شمار رود.
هنر و مهارت نه گفتن نیاز به آموزش هایی دارد که با اتکا به آن با وجود پاسخ منفی در مقابل درخواست دیگران،می توان از بروز دلخوری،تنش یا هرگونه کدورتی نیز پیشگیری کرد.
دیبا شیخی،روانشناس،در گفتگو با
خبرنگار گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جواناظهار کرد:ضعف و فقدان توانایی در پاسخ منفی دادن به نوعی به عدم مهارت فرد در رویارویی با واقعیت های زندگی باز می گردد.
وی افزود : نه گفتن به گونه ای که مانع تضییع حقوق خود و دیگران شود،مهارتی است که می تواند تاثیر بسزایی را در طی طریق مسیر موفقیت ایفا کند.
کارشناس امور رفتاری گفت:مهارت آموزی در پاسخ منفی دادن،از مولفه های قابل توجهی است که در تقویت صداقت در تعاملات نیز مثمر ثمر خواهد بود زیرا فردی که قادر به ارائه پاسخ منفیِ صریح،روشن و قاطعانه توام با حفظ احترام و شان طرف مقابل است،به تدریج از جایگاه اجتماعی مطلوبی برخوردار می شود.
شیخی عنوان کرد:یکی از الزامات مهارت در پاسخ منفی دادن آشنایی به حقوق اولیه خویش است و با ِاشراف به این حق و حقوق،می توانیم به نحوی سنجیده،عقلانی و بدون تردید یا دوگانگی پاسخ نه را در مقابل درخواست هایی که برخلاف مصالح ما است را ارائه و طرح نماییم.
وی افزود:نخستین حق انسانها در تعاملات و مراودات اجتماعی معطوف به این موضوع می شود که ما حق داریم زندگی،سرنوشت و مصلحت خویش را بر مبنای عقلانیت و روش زندگی خود انتخاب و تعیین مسیرکنیم.
این روانشناس عنوان کرد:لزوما پرداخت تاوان اشتباهات و تقصیر یا قصور دیگران وظیفه ما نیست زیرا ما نیز حق زندگی داریم.
شیخی گفت:اینکه ما بر مبنای مصلحت زندگی مان انتخاب کنیم حق ما است و ممکن است این حق مورد قبول و خوشایند طرف مقابل نباشد و این واقعیتی است که هم ما و هم مخاطب ما باید بپذیرد و آن را هضم کند.
وی افزود:البته نباید از نظر دور داشت که مهارت نه گفتن به معنی منفی نگری نیست و در انسانیت و اخلاق نیز حکم می کند که با ارزیابی شرایط به همنوعان خویش کمک کنیم و مبنای زندگی را صرفا بر منفعت مادی و شخصی استوار نکنیم.
این روانشناس عنوان کرد:کسب مهارت نه گفتن در مواقعی کاربرد دارد که پذیرش یک درخواست، تعهد و یاتقاضایی ما را با چالش ها،معضلات و مشکلاتی روبرو سازد که زندگی شخصی ما را تحت الشعاع قرار دهد.
شیخی گفت:کم نبوده اند افراد و گروه هایی که به دلیل عدم صراحت بیان و ناتوانی در رد نمودن درخواست های نابجای اطرافیان با مشکلات جدی و عمیقی مواجه شده اند و در این میان چه بسیار جوانان و نوجوانانی که به دلیل کم تجربگی،برخی ملاحضات و عدم آموختن و فراگیری مهارت لازم در صراحت بیان با چالش هایی عمیق مواجه شده اند و بعضا مسیر زندگی و سرنوشت آنها با تغییرات جدی روبرو شده است.
وی در خاتمه باد آور شد:نقش خانواده،والدین و آموزش و پرورش در آموزش مهارت های زندگی و آموختن چنین موارد ظریف اما تعیین کننده ،بسیار قابل توجه است و یقینا هرآنچه در چنین موارد به ظاهر پیش پا افتاده اما ضروری تلاش شود به همان میزان از ضریب بروز خطرات و تهدید ها و بسیاری از سوء استفاده ها از جوانان و نوجوانان بعضا کم تجریه کاسته خواهد شد.
انتهای پیام/