شعر انقلاب هیچ محدودیت موضوعی ندارد، بلكه محدودیت موضعی و رویكرد دارد.

به گزارش حوزه ادبیات گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان؛ میلاد عرفان‌پور، شاعر، با بیان اینكه شعر انقلاب در یك موضوع خاص متوقف و محدود نیست، اظهار كرد: شعر انقلاب، در محدوده گفتمانی انقلاب اسلامی كه از عشق تا حماسه و از جامعه تا سیاست را در بر می‌گیرد، گسترده است. در همه این موضوعات شعری كه رنگ و بوی گفتمانی انقلاب اسلامی را داشته باشد، شعر انقلاب است.
 
وی ادامه داد: شعر انقلاب هیچ محدودیت موضوعی ندارد، بلكه محدودیت موضعی و رویكرد دارد. از لحاظ رویكردی ممكن است یك شعر عاشقانه در قالب شعر انقلاب اسلامی باشد و در عین حال شعری سیاسی نباشد.
 
این شاعر با تاكید بر اینكه مخاطبان شعر انقلاب بر اساس موضوع دسته‌بندی نمی‌شوند، عنوان كرد: شعر انقلاب، شعری است كه با رویكرد و گفتمان خود تعریف می شود. مخاطبان شعر انقلاب هم می‌توانند علاقه‌مند به انقلاب اسلامی باشند و هم مخالف انقلاب باشند، اما شعر انقلاب را بخوانند و حرف شاعر انقلاب را بشنوند.
 
عرفان‌پور همچنین گفت: شعر بعد از انقلاب اسلامی با تحول مذهبی و فرهنگی كه با پیروزی انقلاب اسلامی ایجاد شد، با توجه به همین مبانی ایدئولوژیك و مذهبی پایه‌های خود را شكل داد. در حوزه ساختار و ساخت شعر نیز اتفاقاتی رخ داد؛ درست است كه گروهی از شاعران به قالب‌های سنتی اقبال نشان دادند؛ اما در عین حال اقبال به قالب‌های نو مثل نیمایی و سپید را در شعر انقلاب می‌بینیم. از همان دوران آغازین انقلاب اسلامی برخی قالب‌ها مانند رباعی و مثنوی كه كم‌رنگ شده بودند، احیا شدند. در كنار این قالب‌ها كه با توجه به رویكرد شعر سنتی احیا شدند، می بینیم كه شعر نیمایی هم فضای دیگری در شعر انقلاب اسلامی پیدا كرد و با محتوای دیگر و رویكرد نظری و گفتمانی دیگری، شعر نیمایی هم با همت شاعرانی مانند قیصر امین‌پور و سید حسن حسینی احیا شد و این شاعران نامدار بودند كه زیرساخت های شعر انقلاب اسلامی را پایه گذاری كردند.
 
شاعر مجموعه «درباره تو» با اشاره به اینكه قالب‌هایی مانند غزل مثنوی در دوران انقلاب اسلامی به وجود آمده است، تصریح كرد: شعر انقلاب اسلامی معیارها و شاخص‌هایی دارد كه سبك شعر انقلاب را می‌توان بر اساس آن سنجید. البته این موضوعات مفصل است و شرح آن احتیاج به زمان و پژوهش بیشتری دارد. اما در حوزه محتوایی توجه به حماسه در كنار عاطفه و عشق یا سیاست، همه دست به دست هم داده در شعر شاعران انقلاب اسلامی دیده می‌شود. شاعران انقلاب در كنار شعر حماسی و سیاسی گفتن، شعر عاشقانه دارند. زندگی گاهی شامل دغدغه های اجتماعی و سیاسی است و گستره زندگی در شعر انقلاب اسلامی به وفور و به وضوح دیده می‌شود. مشخصه و ویژگی‌های سبك شعری انقلاب اسلامی باید طی بررسی و پژوهش های دقیق پیاده سازی و ارائه شود و امیدوارم هر چه زودتر این اتفاق رخ دهد.
 
عرفان‌پور درباره جذب مخاطبان امروزی توسط شاعران انقلاب اسلامی، گفت: نخست باید به این نكته تاكید كنم كه لزومی ندارد هر شاعری و هر شعری مخاطب میلیونی داشته باشد. برخی شاعران انقلاب اسلامی هم هستند كه مخاطبان عمومی و مردمی ندارند. این‌ها در واقع شاعر شاعران هستند. یعنی شاعران دیگر، آثار این افراد را می‌خوانند و با توجه به چیزهایی كه آموخته اند، با زبان نرم‌تر و سهل‌تری، پیام ها را به مردم منتقل می‌كنند.
 
وی اظهار داشت: شاعرانی كه به مخاطبان حداكثری نیاز دارند، قطعا باید به دغدغه‌های مردم و آن چیزی كه مردم در زیست روزمره خود می بینند، نزدیك تر شود، مردم به آن دسته از شاعران توجه بیشتری نشان می‌دهند. آن دسته از شاعرانی كه مفاهیم و الهامات شعری خود را از جایی می‌گیرند كه مردم چندان به آن توجه ندارند، اقبال مخاطبان را هم نمی‌توانند جذب كنند.
 
حوزه هنری انقلاب اسلامی به منظور پاسداشت و ارتقای دستاوردهای شعر انقلاب و همچنین كشف استعدادهای برتر، ششمین جشنواره شعر انقلاب را در دو قالب شعر نو و كهن دی ماه 1395 در استان فارس برگزار می كند.



انتهای پیام/


اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.