به گزارش
گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از
قم؛ شهبازی روز یکشنبه در جلسه شورای هماهنگی مدیریت بحران قم، افزود: سه هزار کیلومتر مربع معادل 30 درصد از مساحت استان قم مجموعه های بدون پوشش گیاهی است که خطرناک ترین اراضی از نظر تولید ریزگرد به شمار می آید.
وی با بیان این که درصد بالایی از این کانون ها، اراضی کشاورزی و حاشیه غربی دریاچه نمک است، اضافه کرد: بخش هایی از منطقه قنوات، منطقه آب شیرین و مشکات کانون های مهمی از نظر ریزگرد است که با جریان باد موجب چالشی بزرگ برای قم می شود.
وی ادامه داد: دریاچه نمک به اندازه کافی رطوبت دارد و شرایط طوفانی ندارد، ولی به دلیل تفاوت دما تولید گرد و غبار می کند.
شهبازی تاکید کرد: در صورتی که ساز و کارهای زیست محیطی رعایت شود می توان از فرصت های دریاچه های حوض سلطان و نمک برای احیا و بهبود شرایط این مناطق استفاده کرد که اگر این 2 منطقه خشک شود استان قم از نظر محیط زیستی با چالش جدی مواجه می شود.
دریاچه نمک در ناحیه شرقی استان قم و در حد فاصل سه استان قم، سمنان و اصفهان قرار گرفته و بزرگترین دریاچه فصلی و فراشور کشور است که حدود 200 هزار هکتار وسعت داشته و یک سوم آن در محدوده جغرافیایی استان قم قرار گرفته است و دارای ساختار زمین شناختی کم نظیر شامل پوسته نمکی و حاشیه باتلاقی است.
این دریاچه که در دهه های گذشته از طریق رودخانه های کرج، جاجرود، شور، قمرود و قره چای کاملا پرآب بوده است، اکنون با قطع حق آبه ها، خشکسالی مستمر و برداشت بی رویه از منابع آب زیرزمینی که باعث پیشروی آب های فراشور در سفره های زیرزمینی به سمت دشت ها و نابودی پوشش گیاهی و اکوسیستم منطقه شده، به یکی از کانون های فعال القای ریزگردها در منطقه تبدیل شده است.
دریاچه حوض سلطان نیز به مساحت تقریبی 240 کیلومتر مربع در ۴۰ کیلومتری شمال شهرستان قم و ۸۵ کیلومتری جنوب تهران و در حاشیه بزرگراه خلیج فارس قرار دارد.
وی در ادامه گفت: برای احیا و نگهداری یک هکتار منشاء تولید گرد و غبار، 100 میلیون ریال اعتبار نیاز است.
انتهای پیام /ح