نماد تجارت تهران فرو ریخت و داغ عمیقی را بر دل هموطنان این مرز و بوم گذاشت،بدون تردید،عوامل و دلایل متعددی در بروز این فاجعه اثرگذار بوده است.


چرا پلاسکو فرو ریخت؟/ واکاوی زوایای پیدا و پنهان حادثهبه گزارش خبرنگار 
گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان،در آخرین روز دی ماه،تهران فاجعه ای تلخ و سهمگین را تجربه کرد،فرو ریختن ساختمان پلاسکو به عنوان یکی از نمادهای تجارت پایتخت آنچنان تاسف آور و غیر منتظره بود که بعد از گذشت روزها و ساعت ها از آن حادثه نامیمون،مجال کمتری برای پرداختن به زوایای پیدا و پنهان این رخداد و تحلیل و بررسی عوامل موثر در بروز این فاجعه حاصل شده است.

فارغ از خسران مادی،اقتصادی ایجاد شده و فراتر از آن شهادت جمعی از ماموران خدوم آتش نشانی،حزن و اندوهی که این حادثه بر دل هموطنان گذاشت،قطعا با نگاهی کارشناسانه و البته کسب تجربه هر چه بیشتر می توان از بروز مجدد رخدادهای این‌چنینی پیشگیری کرد و حداقل اینکه عمق خسارات مالی و جانی احتمالی در حین حادث شدن چنین وقایعی را به حداقل ممکن کاهش داد.

امین کرم زاده،کارشناس ارشد رشته شهرسازی،در گفتگو با خبرنگار گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان، در تشریح عوامل موثر در بروز این رخداد تلخ(فرو ریختن ساختمان پلاسکو)اظهار داشت:آتش و انفجار دو عامل اصلی و اساسی در ریزش این بنای عظیم به شمار می رود و به تبع با ارتقای ضریب استحکام و مقاومت بنا در برابر حرارت می توان،ضریب بروز و تحمیل چنین خساراتی را به میزان قابل توجهی کاهش داد و حداقل اینکه،مدت زمان حادث شدن چنین ریزش و تخریب هایی را در مواقع بحرانی به تاخیر و تعویق انداخت.

وی افزود:تجهیز ابنیه ،به سیستم های اطفای حریق خودکار یکی از موارد حائز اهمیت در جلوگیری از بروز خسارات این‌چنینی محسوب می‌شود و در مرتبه بعدآنچه که در این عرصه موثر و تعیین کننده به نظر می رسد به استحکام بنا و مقاومت سازه ها در برابر حوادث غیر مترقبه معطوف می شود.

کرم زاده بیان کرد: به واقع،با تامین مقاومت سازه و بنا در برابر رخدادهایی همچون آتش سوزی،حتی در صورت عدم فعال شدن سیستم های اطفای حریق خودکار نیز فرصت بیشتری برای مانور نیروهای امدادی و مدیریت بحران در راستای رفع و پیشگیری از تشدید دامنه خسارات مهیا خواهد شد.

وی افزود:به واقع،در ساختمان پلاسکو نیز،ذوب شدن زودهنگام سازه و اتصالات،زمان مناسب را برای اطفای حریق و خروج آتش نشانان از بنای مذکور سلب کرد که در نهایت نیز این نارسایی به فاجعه ای غیر منتظره منتهی شد.

دانش آموخته رشته شهرسازی گفت:متاسفانه حرارت بالا،باعث تضعیف سازه های پلاسکو شده و به تبع عدم وجود توان کافی و استحکام لازم برای تحمل وزن طبقات فوقانی،باعث فرو ریختن این بنای تجاری نسبتا قدیمی در پایتخت شد.

کرم زاده گفت:به واقع یکپارچگی سازه ها از دیگر مواردی است که باعث تخریب و ریزش سهمگین بنا شد و تواَم شدن این موارد با قدمتی که از حیث عمر بنا بر این سازه گذشته،شرایطی را ایجاد کرد که جز تلی از خاک و فولاد،در حال حاضر چیز دیگری از این بنا باقی نمانده است.

*عدم توجه کسبه به موارد و اصول ایمنی

طاهره نودهی،کارشناس مدیریت بحران،در گفت و گو با خبرنگار گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان،با اشاره به لزوم توجه به استانداردها و توصیه های ایمنی و نقش آن در پیشگیری از حوادث و رخدادهای اینچنینی عنوان کرد:بر اساس اخبار و گزارشات منتشر شده،مکررا اخطارهای لازم در خصوص عدم ایمنی کافی این بنا صادر و ابلاغ شده،اما متاسفانه توجه چندانی به این موضوع نشده و برخی سهل انگاری ها نیز مزید بر علت شدتا در نهایت این رخداد تلخ،بسیاری از خانواده های ایرانی را در حزن،ماتم و اندوه فرو بَرَد.

وی افزود:اساسا پیشگیری از وقوع چنین مخاطرات و تهدیداتی مستلزم مجموعه ای از اقدامات سخت افزاری و نرم افزاری است و امید آن می رود با درس گرفتن از این واقعه،تلاش شود موارد لازم در خصوص دیگر ابنیه های موجود در پایتخت و دیگر کلانشهرهای کشور مد نظر قرار گیرد.

نودهی گفت:به نظر بنده در آسیب شناسی این رخداد تلخ،نمی توان دستگاه یا نهاد مشخصی را به تنهایی،مقصر جلوه داد و تمامی دستگاه ها و ارگان های ذیربط بطور مستقیم و غیر مستقیم در این ماجرا سهیم هستند و قطعا با نقش آفرینی تمامی مجموعه های مرتبط،چه از حیث اداری و چه در عرصه های مردمی(متولیان و مالکان واحدهای تجاری)امکان پیشگیری از تکرار چنین حوادث تلخی دور از دسترس نخواهد بود.

*فرهنگ نگهداری صحیح از ابنیه،ضعیف است

بهاره نوش آبادی،استاد دانشگاه در گفت و گو با خبرنگار گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان،با اشاره به نقش موثر استانداردها و الزامات سخت افزاری در پیشگیری از وقوع چنین رخدادهایی گفت:با همه این اوصاف،باید به مولفه های فرهنگی و مسائل آموزشی در جامعه نیز توجه هر چه بیشتری لحاظ شود.

وی افزود:متاسفانه در جامعه ایران،فرهنگ نگهداری صحیح از ابنیه،ضعیف به نظر می رسد و نمی توان صرفا با اتکای به قدمت 54 ساله ساختمان پلاسکو،دلایل و عوامل تاثیر گذار در این حادثه را تحلیل کرد.

نوش آبادی گفت:در حال حاضر،بسیاری از ابنیه در کشورهای توسعه یافته از قدمتی بالغ بر 4 تا 5 قرن برخوردارند  آیا همه آنها می سوزند و فرو می ریزند؟

این استاد دانشگاه در خاتمه یادآور شد:فرهنگ توجه مضاعف به اصول ایمنی و تلاش برای بهسازی و نوسازی ابنیه قدیمی از مولفه هایی است که باید به نحوی ویژه و دقیق به آن پرداخته شود و با در نظر گرفتن این ضروریات، قطعا در آینده احتمال بروز این حوادث به حداقل ممکن کاهش خواهد یافت،در غیر اینصورت بازهم باید شاهد فرو ریختن پلاسکوهایی دیگر در این مرز و بوم باشیم.

انتهای پیام/
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۲۵
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۴۱ ۰۴ بهمن ۱۳۹۵
با عرض تسلیت به همه خانواده های این عزیزان و مردم شریف ایران که دلیر مردان خود را در این حادثه تلخ از دست داده اند!!! روحشان شاد!!!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۲۴ ۰۴ بهمن ۱۳۹۵
عرض تسلیت به خانواده های داغدار
Turkmenistan
ناشناس
۲۰:۲۴ ۰۴ بهمن ۱۳۹۵
خدا به داد مردمی که در چنین ساختمون هایی که در تهران کم هم نیستند برسه که دارند روزگار سر می کنند!
پول زیادی بابت ساختمون های خوش ظاهر اسقاطی می دهند. دلشون خوشه صاحب خانه هستند یا شدند.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۵۳ ۰۴ بهمن ۱۳۹۵
تهران هلیکوپتر واترگان برای آتش نشانی نداره؟
Iran (Islamic Republic of)
قاسم
۱۳:۴۶ ۰۴ بهمن ۱۳۹۵
اصلا آتش از کجا و چه نقطه ای و به چه علتی شروع شد؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۲۵ ۰۴ بهمن ۱۳۹۵
متاسفانه در ایران ... در هر اتفاق و حادثه ی ....تمامی ملت کارشناس و خبره و علامه و پروفسور میشن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۱۰ ۰۴ بهمن ۱۳۹۵
بنیاد مستضعفان چند سال پیش با مالکان وارد مذاکره شده بوده که بکوبند و برج جدید بسازند و به اونا هم واحد بدن ولی ظاهرا مالکان قبول نمیکنن و زیر بار نمیرن ...
Iran (Islamic Republic of)
فواد
۱۲:۰۵ ۰۴ بهمن ۱۳۹۵
من فقط ميخوام بدونم يه حادثه منوط به يك ساختمان با اينكه كل نيروها روي يك نقطه تمركز كردن هنوز نتونستن بعد از 5 روز حادثه رو جمع كنند
واي به روزي كه تهران زلزله بياد.............. خدا خودش به داد مردم برسه
Iran (Islamic Republic of)
Mehdi
۱۱:۲۴ ۰۴ بهمن ۱۳۹۵
پس چرا در مستند ریزش برجهای دوقلو میگفت که حرارت اتش سوزی نمیتونه باعث دوب وریزش سازه فلزی بشه
در ابتدا ریزش پلاسکو یکی از مسئولین حاضر در صحنه گفت انفجار باعث ریزش شد ؟؟؟؟؟!!!!!
Iran (Islamic Republic of)
ش
۱۵:۵۹ ۰۵ بهمن ۱۳۹۵
انفجاری در کار نبود
Iran (Islamic Republic of)
اکبر
۱۱:۲۳ ۰۴ بهمن ۱۳۹۵
مقاوم سازی نشد .خدارو خوش میاد کلی کسبه نابود شد سرمایه وزندگیشون .کمک کنید .ساختمانهای تهران را خواهشا قدیمی هارو هم مقاوم کنید چون خطر در کمین است وخدای ناکرده زلزله بیاد چی میشه .پس واجب تر تهرانه .خواهشا .
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۱۶ ۰۴ بهمن ۱۳۹۵
مدیریت مهار آتش در حادثه به شهادت رسیدن آتش نشانان بسیار ضعیف بوده.
1-اولاساختمان فرسوده بود و امکان تخریب می رفت
2- انبار های ساختمان مملو از موادسریع االاشتعال (پوشاک )بوده و امکان گستردگی حریق بسیار زیاد بوده.
3-دسترسی آسان برای خاموش کردن آتش در طبقات بالا به راحتی مهیا نبوده و امکان شعله ور شدن حریق میسر بوده .
4- یک مرحله آتش خفه شده و مجددا
با رسیدن اکسیژن آغاز شده و این فرصت خوبی برای تخلیه افراد بوده که از آن استفاده نشده .

با این وصف می بایست مدیریت میدان سریعا ساختمان را از کسبه و آتش نشانان تخلیه می کرد و با پاشیدن آب توسط بالابر های جرثقیل و هلی کوپتر از بیرون ساختمان کار را ادامه می دادند.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۳۸ ۰۴ بهمن ۱۳۹۵
مدیران آتش نشان عزیزان ما هستند اما ضعفهای آنان را هم در مهار آتش که باعث تلفات انسانی شده باید گفت و چه زمانی بهتر از این که همه حواسها معطوف به آن است و بهتر درک می شود و بهترقابل فهم است.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۱۱ ۰۴ بهمن ۱۳۹۵
حالت انفجار در طبقات پایینی که با عث شکسته شدن شیشه ها شد چرا اتفاق افتاد؟
Iran (Islamic Republic of)
ش
۱۵:۵۸ ۰۵ بهمن ۱۳۹۵
دوست عزیز اون انفجار نبود اون شکستن شیشه ها به خاطر ریزش سقف طبقات بالا روی سقف زیرین بود که در هر طبقه وزن سقف سنگین تر می شد و با قدرت بیشتری روی طبقات زیرین ریزش می کرد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۰۹ ۰۴ بهمن ۱۳۹۵
مگر مقصر شناسایی نشد؟؟؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۱۴ ۰۴ بهمن ۱۳۹۵
آتش سوزی در طبقات فوقانی بوده ولی چرا طبقات پایین بشدت ریزش کرد و اینکه چرا عمودی و یکجا ریخته شد در حالیکه شدت ضربات نمیتواند یکجا وارد شود و شاید .....
Australia
ناشناس
۱۱:۱۶ ۰۴ بهمن ۱۳۹۵
منم سوالم همینه
آتیش سوزی تو طبقات بالا باعث گرم و ذوب شدن آهنهای بالا میشه ! پس چرا ساختمون از زیر رمبید؟ این آهنایی که من دیدم به این راحتی قابل ذوب نبود. توی آوار برداری به زور اون آهن ها رو می بریدند!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۵۵ ۰۵ بهمن ۱۳۹۵
اگه به فیلم ریزش ساختمان نگاه کنید می بینید که خرد شدن شیشه ها از طبقه بالا به سمت پایین است یعنی ریزش سقفهای بالایی به روی سقف پایین و همین طور تا طبقه همکف . دلیل اینکه عمودی ریخته شد برای اینکه آهنهای داخل ساختمان به همدیگر کلاف می باشند و وقتی که آهنهای سقف فرو ریخت آهنهای دیوار های کنار ساختمان را هم به طرف خودش کشید و برای همین است که کل ساختمان به داخل ریزش کرد .
در جواب دوست ناشناس که گفته اند این آهنها قابل ذوب نبود ، دوست عزیز قرار نیست این آهنها ذوب شوند در یک سازه سنگین ممکن است یک آهن شماره 12 هم باعث خرابی کل ساختمان شود
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۱۰ ۰۴ بهمن ۱۳۹۵
چرا شهیدان اتش نشان شهید خدمتی باید باشند درصورتکیه شهید درجه میباشند چرا
Iran (Islamic Republic of)
مسعود دیپلمات
۰۸:۵۰ ۰۴ بهمن ۱۳۹۵
علت ریزش ساختمان پلاسکو فرسوده گی نبوده است. بلکه دو عامل باعث فروپاشی ساختمان شد:
اول- حرارت بالای ششصد درجه.
دوم - بارگذاری فوق العاده زیاد.
اصولا" ساختمان مذکور برای انبار کردن کالا طراحی نشده بود. انبار کردن مقادیر زیادی پارچه و لباس در طبقات فوقانی باعث افزایش وزن مرده و علت اصلی فروپاشی زودهنگام بوده است.
لذا تغییر کاربری ساختمان از اداری به انبارداری توسط مالکین و یا شهرداری دلیل اصلی بوده است.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۴۰ ۰۴ بهمن ۱۳۹۵
باهوش ، اضافه بار زياد طی سالها خودش باعث فرسوده شدن ساختمون و كاهش مقاومت شده شده ديگه!
Iran (Islamic Republic of)
عمران
۱۲:۰۰ ۰۴ بهمن ۱۳۹۵
تحلیل دوستمان درست است و فرسودگی سبب ریزش نیست.کاش از مهندسین عمران که در اینخصوص تخصص دارند در تحلیل استفاده میشد.
Iran (Islamic Republic of)
منتظر
۱۳:۰۸ ۰۴ بهمن ۱۳۹۵
چرا این آتش را با استفاده از « کف ساز ها » اطفاء نکردند ؟؟

قابل توجه افرادیکه میگویند چرا هواپیمای آب پاش نیامد؟؟ !!!

ملات ساختمان قدیمی ، حجم زیاد آب ، آنهم با فشار زیاد ، هم از خارج ملات را از بین می برد و هم در داخل ساختمان ، اجناسی مانند البسه و پارچه ها را خیس کرده و باعث ازدیاد وزن آنها می شد ، و هم باقیمانده ملات را می شست ، آیا اینها خود یکی از اسباب فرو ریختن ساختمان نبود ؟؟؟؟
Iran (Islamic Republic of)
مهندس عمران
۱۳:۱۱ ۰۴ بهمن ۱۳۹۵
طبق آئین نامه ها هر ساختمانی می بایست حداقل تا 2 ساعت در مقابل آتش سوزی مقاومت نماید. این ساختمان بیش از این مقاومت کرد. حدود 3ساعت و نیم. وقتی که آتش سوزی ادامه یابد، مقاومت اسکلت به شدت کاهش می یابد (تا حدود 80 درصد). وقتی که دو یا سه طبقه از ارتفاع زیاد به سقف های پایینی برخورد کند، بار دینامیکی و ضربه ای می باشد که هیچ ساختمانی برای این مقدار ضربه طراحی نمی شود. لذا با ریزش سقفهای بالایی، به ترتیب سایر سقفها هم فرو خواهد ریخت . علت مشاهده چیزی شبیه انفجار این بوده که وسط ساختمان خالی بوده و قسمتی از سقفها به داخل این حفره سقوط کردند. و این عامل باعث پخش دود و غبار در طبقات پایین شد.
آخرین اخبار