به گزارش
گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، وزارت بهداشت گزارش داد: «بررسیهای انجامشده نشان داد که ٦٧درصد ساختمانهای درمان کل کشور و ٨٠درصد بیمارستانها در تهران فاقد ارزش بهسازی لرزهای هستند ، ٥٤درصد بیمارستانهای کشور و ٧٥درصد بیمارستانهای تهران فاقد ارزش مقاومسازی هستند و از ٩٦هزار و ٦٠٠ تخت بیمارستانی، ٥٥هزار و ٨١٦ تخت فرسوده هستند.» این بخشی از گزارش دیروز، ایرج حریرچی، قائممقام وزارت بهداشت در نشست خبری از مطالعهای است که در سال ٩٣ انجام شد: «ما در مطالعهای آسیبپذیری ۵۴۵ بیمارستان وزارت بهداشت، ۱۷۱۰ ساختمان درمانی و ۸۶هزار تخت درمانی را بررسی کردیم و این اقدام درباره ۵۳ بیمارستان دولتی تهران نیز انجام شد. این بررسی نشان داد که متوسط عمر بیمارستانهای کشور ٢٧سال و در تهران ٣٥سال است.»
بیمارستان های تهران در برابر زلزله احتمالی در خطر هستند
صحبتهای این مسئول در وزارت بهداشت درباره فقدان ارزش بهسازی لرزهای و مقاوم سازی بیمارستانهای فرسوده اما چندان مورد تایید فریبرز ناطقی الهی، استاد پژوهشگاه زلزله شناسی و مهندسی زلزله که خود مطالعه دقیقی درباره مقاومت بیمارستان های تهران انجام داده، نیست.
وی می گوید: « نمی شود گفت که ساختمانی، فاقد ارزش بهسازی لرزه ای یا فاقد ارزش مقاوم سازی است. هزینه به فایده باید از دو جنبه بررسی شود، یکی اینکه باید دید ساختمانی که نیاز به مقاومت دارد، به بودجه بیشتری احتیاج دارد یا ساخت یک ساختمان جدید. این موضوعات بیشتر برای رسیدن به بودجه مطرح می شود. بنابراین برای بیمارستان نمی شود ارزش ریالی لرزه ای یا مقاوم سازی در نظر گرفت، نباید اینگونه گفته شود که اینها هزینه اضافی هستند.»
او این توضیح ها را داد و به پژوهشی که با موضوع ارزیابی مقاومت بیمارستان های تهران انجام داده اشاره کرد:« ما در نقشه ای، ١١٠ ساختمان بیمارستانی تهران را ارزیابی کردیم و مقاوم ترین و سست ترین بیمارستان ها را در برابر حوادث و زلزله، مشخص کردیم، ما در این پژوهش اعلام کردیم که کدام یک از این بیمارستان ها، نیاز به مقاوم سازی دارند و کدام در حد قابل قبول هستند. این پژوهش در سال ٧٠ انجام شد و چهار سال هم طول کشید، در این مدت ١١٠ بیمارستان خصوصی و دولتی تهران از سوی تیم پژوهشگاه بین المللی زلزله و مهندسی زلزله با مسئولیت من به صورت رایگان و نه در قالب پژوه ای که هزینه ای برایش پرداخت شده باشد، انجام شد.» او ادامه داد:«در این پژوهش از تمام بیمارستانها بازدید شد و یک برآورد اولیه از وضعیت بیمارستانهای شهر تهران انجام شد. همه اینها روی نقشه گسترده شهر تهران بزرگ مشخص و به وزیر بهداشت وقت و وزرای بعد از آن دوره، ارائه شد، ما همان زمان درخواست کردیم که حتما به این موضوع اهمیت دهند.» به گفته این استاد پژوهشگاه زلزله شناسی، ارزیابی وضعیت بیمارستانها، سه مرحله را شامل میشد، یکی ساختمانهایی که بسیار آسیبپذیر بودند و تقویت آنها هزینه زیادی می برد، مرحله دوم، تعداد زیادی از بیمارستان هایی که در شرایط متوسط بودند و با تمهیدات ساده پایه ای، می توان آنها را حفظ کرد و سوم تعداد کمی از بیمارستان ها که شرایط بهتری دارند که اگر زلزله رخ دهد، دچار آسیب می شوند اما آسیب خیلی جدی نخواهد بود.
ناطق الهی، به پژوهش هایی که بعد از این مطالعه انجام شد اشاره کرد، پژوهش هایی که به گفته او، به سرانجام نرسید:« کارشناسان در پروژه بعدی، آنقدر هزینه ها را بالا بردند که در نهایت ادامه پروژه متوقف شد.
این در حالی است که ما همان زمان به وزارت بهداشت اعلام کردیم که باید در ابتدا دنبال ساختمانهایی رفت که وضعیت متوسطی دارند، چرا که به راحتی می شد آنها را مقاوم سازی کرد.» استاد پژوهشگاه زلزله شناسی و مهندسی زلزله، به وضعیت فعلی بیمارستان های تهران از نظر مقاوم سازی در برابر زلزله و حوادث احتمالی، اشاره کرد:« وقوع زلزله یا بحران مشابه برای تهران خیلی گران تمام خواهد شد، چرا که ٧٥ درصد ساختمان های تهران پس از این حادثه، می توانند به صورت جدی آسیب ببینند و حتما باید مقاوم سازی شوند، این بیمارستان ها در حادثه ای مانند زلزله، تخریب خواهند شد. در حالیکه باید به این مراکز توجه شود.» به گفته او، بیمارستان های تهران در برابر زلزله احتمالی تهران در خطر هستند:« این بیمارستان ها در زمان حادثه، تبدیل به آوار می شوند، بنابراین توصیه ما این است که این بیمارستان ها، با یک اقدام منطقی، در مدت زمان ٥ ساله، با یک برنامه ریزی دقیقی می توانند مقاوم سازی شوند.»
او ادامه داد:« بیمارستان ها برای مقاوم سازی، استانداردهای ویژه ای دارند که باید در بخش هایی مانند اتاق عمل و محل حفظ انبار دارویی اعمال شود.» استاد پژوهشکده مهندسی سازه پژوهشگاه زلزله شناسی و مهندسی زلزله، با تاکید بر اینکه عمر بیمارستان، پارامتری برای مقاوم نبودن آن نیست، ادامه داد:« عمر، در ماجرای مقاوم بودن در برابر زلزله، پارامتر ضعیفی است، تمهیدات به کار رفته در ساختمان، مهم تر از عمر ساختمان است، ساختمان هایی در دنیا هستند که ٤٠٠ سال عمر دارند اما همچنان مقاوم هستند.»
تزریق ذرات آلاینده زیر یک میکرون به خون پایتخت نشینان
قائم مقام وزیر بهداشت در نشست خبری روز گذشته، به موضوع دیگری هم اشاره کرد؛ آلودگی هوا و خطرات آن:« در هر دقیقه تنفس ۱۵ دم و بازدم انجام میشود و در شبانهروز نزدیک به ۱۰۰۰ لیتر هوا وارد ریهها میشود. حال باید توجه کرد که آلایندههای مهم هوا، ذرات معلق، اوزون، دیاکسید نیتروژن و گوگرد و سرب هستند.»
به گفته او ذرات معلق زیر یک میکرون بهطور مستقیم وارد گردش خون میشوند؛ اما ذرات بین یک تا پنج میکرونی بسته به حلالیت در آب از طریق ریه وارد خون میشوند. در عین حال ذرات بالاتر از ۱۰ میکرون در مسیر تنفسی فیلتر میشوند. حال باید توجه کرد که این ذرات معلق میتوانند عامل خطر بروز بیماریهایی چون آسم، بیماریهای مزمن تنفسی، التهاب، تغییر در ژنها، سرطان ریه، انقباض عروق، افزایش فشار خون و... شوند. البته باید توجه کرد که این طور نیست که هر کس در معرض این عوامل باشد به این بیماریها مبتلا میشود، بلکه اینها عوامل خطر این بیماریها هستند.
حریرچی با بیان اینکه به ازای افزایش هر ۱۰ میکروگرم غلظت ذرات معلق در متر مربع در هوا ۰.۷۴ و ۱.۵درصد به موارد مرگومیر افزوده میشود، افزود: «ما هنوز در کشور درباره کاهش ذرات معلق در هوا موفقیت زیادی کسب نکردهایم. باید توجه کرد که طبق آمار بهداشت جهانی در کل دنیا از هر ۱۰ نفر تنها یک نفر هوای پاک تنفس میکند. همچنین از هر ۹ مرگ عامل خطر یک مرگ در کل دنیا آلودگی هواست.» به گفته او، ذرات آلاینده زیر یک میکرون به خون تهرانیها تزریق میشود، چون این ذرات مستقیم وارد گردش خون میشود و براساس آمار جهانی از هر ١٠ ساکن کره زمین یک نفر هوای پاک تنفس میکند.
او با اشاره به بالابودن آلودگی در شمال و شمال شرق تهران ادامه داد: «در شهر تهران که شمال و شمال شرق آن کوه وجود دارد و با توجه به ارتقاع آن از سطح زمین که موجب احتراق ناقص سوخت میشود، آلودگی هوا تشدید شده است.»
حریرچی در پاسخ به سوال خبرنگاری درباره ارایهنشدن خدمات درمانی در بیمارستانهای دولتی اصفهان به دلیل پرداختنکردن مطالبات بیمارستانها از سوی بیمهها هم توضیح داد: «باید توجه کرد که ستاد و شخص وزیر بهداشت در این موضوع دخالتی نداشتند؛ اما برخی بیمارستانهای ما در سطوح استانی به دلیل اینکه در تأمین دارو، تجهیزات و ملزومات پزشکی بهخاطر تأخیر پرداخت بیمهها دچار مشکل شدند، اقداماتی را انجام دادند. البته نه اینکه بیمار تأمین اجتماعی را نپذیرفتند، بلکه به بیماران گفته بودند كه در موارد غیراورژانس یا به بیمارستانهای ملکی تأمین اجتماعی مراجعه کنند و یا پرداختشان را بهطور کامل در بیمارستان انجام داده و سپس پولش را از بیمه بگیرند. بنابراین در اصفهان این مشکل پیش آمده بود که البته با وساطت استاندار حل و قرار شد عقبافتادگیها جبران و پرداخت مطالبات طبق قانون انجام شود.»
حریرچی در ادامه صحبتهایش در پاسخ به سوالی درباره موضوع کمبود پزشک در کشور گفت: «ما بهطور مکرر اعلام کردهایم که در حال حاضر ١,٥ پزشک به ازای هر ١٠٠٠ نفر جمعیت ٠.٤٨ متخصص به ازای هر ١٠٠٠ نفر داریم. با وجود این موضوع طی ٢٠سال گذشته جو غالب کشور این بود که پزشکان بیکار زیادی در کشور وجود دارند؛ به طوری که حتی در دورههایی ظرفیت پذیرش دانشجوی پزشکی در کشور کاهش یافت.» حریرچی در ادامه با بیان اینکه در ٦ رشته تخصصی شامل زنان و زایمان، جراحی اعصاب، جراحی عمومی، ارتوپدی و ... دچار بحران هستیم، ادامه داد: «البته در برخی رشتهها هم با مازاد مواجهایم که البته ظرفیتهایشان را کاهش دادیم.»
قائممقام وزیر بهداشت در پاسخ به سوالی درباره خبری مبنی بر اینکه تیم وزارت بهداشت جلسه شورای عالی بیمه را ترک کرده، گفت: «برگزاری این جلسات مقرراتی دارد و توافقاتی برای برگزاری آنها صورت میگیرد؛ اما به دلیل رعایتنکردن این قوانین دوستان ما در جلسه حضور نیافتند. البته عصر همان روز دوباره جلسهای برگزار کردیم و مباحثی درباره تعرفه پرستاری مطرح شد.» او ادامه داد: «نامه پیشنهادی ما درباره تعرفه پرستاری چندبار در دو دوره مطرح شده است. بهعنوان مثال برای تعرفه پرستاری در منزل درصددیم اقدامات لازم را انجام دهیم. درباره تعرفههای پزشکی نیز در برنامه ششم مواردی جزو مصوبات مجلس بود که باید به تأیید شورای نگهبان برسد.»
او در ادامه درباره ماسکهای توزیعشده بین آتشنشانان و امدادگران حادثه پلاسکو گفت: «ماسک یکی از ابزارهای کار آتشنشانان است که آتشنشانان در پلاسکو اغلب ماسک داشتند اما وزارت بهداشت برای بقیه امدادگرانی که ماسک نداشتند، با دستور وزارت بهداشت ماسک توزیع کرد و همه این ماسکها نیز استاندارد و از نوع N٩٥ بود که با داشتن فیلتر در جلوگیری از آلودگیها موثر هستند.»
منبع:شهروند
انتهای پیام/