وی افزود: معمولاً در همه ی روستاها و شهر ها آتش در داخل خيابان و يا كوچه و بعضی از افراد جلوی در خانه های شان خرمنی از آتش روشن می كردند و بيشتر افراد مخصو صاً جوانان و نوجوانان كوچه از روي آن می پريدند.
مسئول میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری سرایان گفت: در اين مراسم علاوه بر درست كردن خرمن آتش گلوله ای از آتش را نيزدرست می كردند ، برای درست كردن گلوله ای از آتش مقداری پارچه را به مواد آتش زا مثل نفت پر کرده و آن را به صورت گلوله ای در می آوردند و با يک سیم بزرگ به طول حدود يک متر می بستند وبعد گلوله راروشن كرده و آن را می چرخاندند تكه هايی كه ازپارچه می سوخت روی زمين می افتاد و يا به بالا پرت می شد که در كل منظره زيبايی را درست می كرد .
عرب افزود: از دیگر برنامه های سده این است که کودکان و نوجوانان هنگام شب به صورت گروهی و خواندن شعر مخصوص به خانه اهالی مراجعه کرده و اهل خانه با آجیل و تخمه از آنان پذیرایی می کنند و جالب اینکه تمام مردم برای پذیرایی از بچه ها تخمه و آجیل آماده می کنند.
وی گفت:همچنین در خانه بزرگترهای فامیل شب نشینی و چراغانی برگزار می شود و شاهنامه خوانی ، حافظ خوانی ، دو بیتی ، آوازهای محلی ، قصه های حماسی و نشست صمیمی بزرگان در کنا ربچه ها از دیگر رسومات سده است.
مسئول میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری سرایان افزود: اين مراسم در گذشته تقريباً در سرايان و همه شهر ها و روستاهای اطراف آن به اجرا در می آمد و خوشبختانه الان هم در اکثر نقاط شهرستان اجرا می شود.
عرب گفت: از لحاظ فرهنگی در جشن سده اشعار فردوسی،حافظ و مختارنامه خوانده می شود و این باعث می شود جوانان با این فرهنگ ها و کتاب های شعر آشنا شوند.
وی افزود:بدون شک چنانچه این جشن ها احیاء شود باعث جذب گردشگر و تحول در رونق اقتصادی روستا و یا مکانی که اجرا می شود نیز خواهد شد.
انتهای پیام/ب