دبیر کل انجمن صنفی کارفرمایان صنعت پتروشیمی کشور گفت: ما به دنبال هیچ رانت و ارزان فروشی گاز نیستیم، خوراک ما را مثل دنیا تأمین کنند.

به گزارش خبرنگار حوزه انرژی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان؛‌ روز گذشته احمد مهدوی ابهری دبیر کل انجمن صنفی کارفرمایان صنعت پتروشیمی کشور پس از بازدید از بخش‌های مختلف باشگاه خبرنگاران جوان به میزگرد مصاحبه ما دعوت شده، در ادامه گفت‌وگوی تفصیلی در خصوص آخرین وضعیت پتروشیمی کشور مشکلات و موفقیت‌های این عرصه را با دبیر کل انجمن صنفی کارفرمایان صنعت پتروشیمی  خواهید خواند.

برخلاف قانون دولت خسارت قطعی گاز پتروشیمی را نمی‌دهد/ ما به دنبال هیچ رانت و ارزان فروشی نیست، خوراک ما مثل دنیا تأمین کنند

باشگاه خبرنگاران:چرا در زمان افت گاز به سراغ پتروشیمی‌ها و قطع گاز آنها می‌آیند؟


مهدوی ابهری: ما در کل حدود 5تا 6 درصد گاز کشور را مصرف می‌کنیم یعنی از کل گازی که در کشور تولید می‌شود 5تا 6 درصد گازهایی چون متان، اتان، پروتان، بوتان توسط ما مصرف می‌شود ضمن اینکه تولیداتی داریم که صنایع پایین‌دستی را تأمین می‌کند.

 در حال حاضر که با افت قیمت‌ها مواجه هستیم میزان حداقل صادرات ما 10میلیارد دلار می‌باشد در حالی که اگر این قیمت‌ها ثابت بود میزان صادرات ما به 12تا 14 میلیارد دلار می‌رسید و این نشان دهنده این مسئله است که صنعت پتروشیمی مزیت کشور است، منابع هیدروکربنی ثروت‌های الهی است و تقریبا رتبه اول دنیا را در این زمینه ازآن خود کردیم چراکه سایر کشورهای خلیج‌فارس همچون قطر با اینکه دسترسی گاز دارد ، نفت ندارد و عربستان با اینکه نفت دارد گاز ندارد اما ما هر دو نعمت نفت و گاز را دار هستیم.

مهدوی ابهری: پتروشیمی می‌تواند لوکوموتیو حرکت اقتصادی دنیا باشد، دنیا وابسته و نیازمند این صنعت است، هرچند تحریم‌ها از صادرات نفت جلوگیری کرده بود اما نتوانست مانع از صادرات پتروشیمی کشور شود.هزاران کیلومتر از سواحل عمان و خلیج‌فارس برای ما مزیت دارد که بتوانیم محصولات خود را به راحتی به دنیا صادر کنیم، ولی ما آنطور که باید از این پتانسیل استفاده نمی‌کنیم.

باشگاه خبرنگاران:چرا برخلاف قانون دولت خسارت قطعی گاز پتروشیمی را نمی‌دهد؟

مهدوی ابهری: ما به دنبال هیچ رانت و ارزان فروشی گاز نیستیم، خوراک ما را مثل دنیا تأمین کنند.ساختار واحدهای ما طوری نیست که امروز بخوابند و فردا مجدد به راه بیافتد،‌وقتی خوراک صنایع ما قطع می‌شود راکتورها می‌خوابند و خسارت سنگینی برای بازگردانی آنها هم به لحاظ زمانی و هم به لحاظ مالی بر صنعت پتروشیمی تحمیل می‌شود.

در ماده 25 قانون فضای کسب و کار دولت مکلف شده این خسارتها را جبران کند اما برخلاف قانون دولت تا کنون در این باره هیچ اقدامی انجام نداده است.

در سال 93 به یکباره با کاهش 800 میلیون دلاری صادرات پتروشیمی مواجه شدیم،‌وقتی مطالعه کردیم دریافتیم که این موضوع به علت قطعی‌های صورت گرفته در ماهها دی ، بهمن و اسفند بوده است.

 این قطعی‌ها امسال نیز شروع شده اما آنچه برای ما جای تعجب دارد این مسئله است که علاوه بر گاز طبیعی اتان و حتی متان را تقلیل داده‌اند در حالی که گاز اتان را نباید در خط وارد کرده و آن را بسوزاند چرا که این گاز بسیار پر ارزش است و در واقع به نوعی لطمه زدن به منابع اقتصادی کشور تلقی می‌َشود.علاوه بر این مشکل تامین خوراک دیگر مشکل واحدهای پتروشیمی است.

برخلاف قانون دولت خسارت قطعی گاز پتروشیمی را نمی‌دهد/ ما به دنبال هیچ رانت و ارزان فروشی نیست، خوراک ما مثل دنیا تأمین کنند


باشگاه خبرنگاران:آیا نامه‌نگاری و تماسی از جانب هیات مدیره صنایع پتروشیمی مبنی بر وصول خسارتها صورت گرفته است؟

مهدوی: تا کنون هیچ پرداختی صورت نپذیرفته حتی در سالهای گذشته که با قطع گاز دچار زیان هنگفتی شدیم علی‌رغم تاکید قانون پرداخت خسارت انجام نشده و به قانون بی‌توجهی شده است.بعد از 6 ماه نامه‌نگاری همه مدیران صنایع پتروشیمی توانستیم با مجلس محترم صحبت کنیم.

ما شرایط کشور را به لحاظ قطع گاز از سوی ترکمنستان و در اولویت بودن مردم در پس سرما درک می‌کنیم اما حرف ما این است که وقتی در کشور برنامه‌ریزی می‌َشود تولید کننده چه کند؟ آنهایی که ما را با سایر تولیدکنندگان پتروشیمی در دنیا مقایسه می‌کنند پاسخ دهند که آیا این پتروشیمی‌ها با مشکلات و مسائل ما دست و پنجه نرم می‌کنند یا خیر؟ البته که تولیدکنندگان پتروشیمی دنیا مسائل و مشکلات ما را ندارند.

حداقل مسئولان باید قبل از قطع گاز پتروشیمی قطع آن را اعلام کنند تا مسئولان پتروشیمی به نحوی به مدیریت ذخیره و تولید خود بیاندیشند اما اینجا به یکباره بدون هیچ اطلاع قبلی گاز را قطع می‌کنند،‌ واحد دچار شوک شده و از سوی دیگر خسارت هم پرداخت نمی‌کنند،‌ این برخورد به هیچ عنوان مناسب نیست.پتروشیمی غرب بعد از قطع گاز روزها طول کشید تا دوباره به حالت اولیه برگردد.

ما را متهم می‌کنند که شما رانت‌خواری می‌کنید تا گاز یا خوراک ارزان بگیرید، ما ارزان که نمی‌خواهیم هیچ از خیر این فرصت می‌گذریم تنها می‌خواهیم که ما را با دیگر کشورها یکسان ببینند همانند قطر و ‌آمریکا در تأمین خوراک از ما حمایت کنند، این چه جوسازی و غوغا سالاری است که به راه انداخته‌اند حرف آنها اصلا درست نیست یکجا فضای کسب و کار و سرمایه هردو وجود دارد اما در ایران 8 سال طول می‌کشد تا یک واحد راه‌اندازی شود پس چرا در این موارد ما را مقایسه نمی‌کنند تنها نقطه کلیدشان بر سر خوراک صنایع پتروشیمی است.

باشگاه خبرنگاران:وضعیت صنعت پتروشیمی چگونه است؟

مهدوی : در برنامه ششم توسعه آمده که 50میلیارد دلار برای پروژه‌هایی که از برنامه چهارم و پنجم مانده سرمایه‌گذاری کنید اما این سرمایه در داخل کشور نیست بنابراین باید به تولید گسترش داده و یا در جذب سرمایه‌گذاران خارجی تلاش کنیم.

صنایعی که در گلستان و زنجان از 10سال پیش شروع شده‌اند، 25درصد هم پیشرفت نداشتند اگر موضوع خیلی شیرین است چرا سرمایه‌گذاران برای خرید سهام آن هجوم نمی‌آورند در این زمان با یک سری حرف‌های غیر کارشناسی مواجه شده‌ایم که واقعیت‌های موضوع را نمی‌بینند.

هیچ تنظیم مقررات و رگولاتوری برای صنایع پتروشیمی وجود ندارد، نباید زمان را از دست بدهیم تا سایرین در بازارهای جهانی از ما پیشی بگیرند. صنایع پتروشیمی یکی از مهمترین منابع هیدروکربنی است که در جلوگیری از خام‌فروشی بسیار مؤثر است علاوه بر این، این صنعت اشتغال‌زایی ایجاد می‌کند.

برخلاف قانون دولت خسارت قطعی گاز پتروشیمی را نمی‌دهد/ ما به دنبال هیچ رانت و ارزان فروشی نیست، خوراک ما مثل دنیا تأمین کنند


باشگاه خبرنگاران:· شخص سومی که در حال جوسازی است کیست؟


مهدوی: موضوع جوسازی از اینجا شروع شد که پتروشیمی‌ها در اوایل دولتی بودند و خوراک آنها مفت بود این موضوع به سال 80تا 85 برمی‌گردد اما بعد از این سالها پتروشیمی‌ها به بخش خصوصی کشیده‌ شده‌اند، گاز طبیعی را به منازل فرستادند و نرخ گاز پتروشیمی با نرخ گاز منازل یکسان شد، بعد از این به یکباره با افزایش قیمت دلار این اتفاقات تغییر پیدا کرد.

در سال 93 مجلس تصویب کرد که میزان خوراک صنایع پتروشیمی برای تولید و سرمایه‌گذاری مشخص باشد، درحالی که هیچ جای دنیا هیچ سرمایه‌گذاری نمی‌دانست که سال بعد قیمت خوراک و محصولات چقدر خواهد بود اما با این حال ما باز تمکین کردیم ولی آثار این اتفاقات سقوط بورس شد، با سقوط بورس ایران نماینده‌های دوره قبل در قانون تنظیم مقررات الحاق دو قانون دائم را بنا نهادند، حالا تمام حرف‌ ما این است که این قانون وجود دارد و باید اجرا شود.

سه پارامتر و شاخصه اصلی باید اتفاق بیفتد؛ جذب سرمایه‌گذاران داخلی و خارجی، تغییر متغیر‌های کلان اقتصادی و رقابت در بازارهای بین‌المللی است که در نتیجه اجرای این قانون اتفاق می‌افتد اما این قانون همچنان خاموش ماند تا اینکه در اوایل سال 95 تنها قسمتی از آن اجرا شد، چرا دولت باید انقدر زمان از دست دهد، اراده برای حل موضوع در دولت با اینکه مسئول انجام این کار است وجود ندارد.

وی با بیان اینکه صندوق های بازنشستگی از سهامداران پتروشیمی ها  هستندافزود: سود این صنعت به بازنشستگان می‌رسد پس این صنعت برای کشور است، ما باید در شهرک‌های پتروشیمی به تأمین نیاز صنایع پایین ‌دستی روی بیاوریم و مردم را هم به این موضوع سوق دهیم تا رونق اقتصادی حاصل شود.

باشگاه خبرنگاران:مشکلات صنعت پتروشیمی در حال حاضر چیست؟


مهدوی: عمل کردن به تأمین خوراک یعنی آنچه در قانون ذکر شده و مشخص کردن یک سازمانی برای تنظیم مقررات تا حرف ما را بشنوند و هیچ اتفاقی در این زمینه انحصاری صورت نگیرد.

 البته در این زمینه معاون اول رئیس جمهور بیشترین حمایت را داشتند ولی قسمت‌هایی که به طور مستقیم درگیر کار هستند توجهی به این موضوع ندارند، از سال 84 تا 89 سالانه 20 درصد به ظرفیت تولید پتروشیمی اضافه شده ولی از سال 89 تا 94 این موضوع سالانه تنها 2.6 درصد رشد داشته و همه اینها نتیجه تحریم نیست.

برخلاف قانون دولت خسارت قطعی گاز پتروشیمی را نمی‌دهد/ ما به دنبال هیچ رانت و ارزان فروشی نیست، خوراک ما مثل دنیا تأمین کنند


باشگاه خبرنگاران:جذب سرمایه‌گذاری خارجی با مبلغ 360میلیون دلار در هولدینگ خلیج‌فارس

مهدوی: سیف رئیس کل بانک مرکزی تلاش می‌کند تا سیستم بانکی را به حد قابل قبولی برساند تا با استفاده از این سیستم ‌نقل و انتقالات بانکی هزینه‌ها پایین بیاید و نقش صراف‌ها کم رنگ بشود.در حال حاضر در حوزه جذب سرمایه‌گذاری خارجی هولدینگ خلیج‌فارس 360میلیون دلار فاینانس را قطعی کرد، سرمایه‌گذاری انجام و تضامین را ارائه داده است.

باشگاه خبرنگاران: چه مشکلاتی در جذب سرمایه‌گذار وجود دارد؟


مهدوی: تضامین یکی از مشکلاتی بود که مانع از جذب سرمایه‌گذار بود اما با اصلاح آن در برنامه‌ ششم توسعه به دولت اجازه داده شده تا طرح‌های بخش خصوصی را در جذب سرمایه‌ خارجی تضمین کند.

با اجرایی شدن این برنامه امیدواریم سرمایه‌های بیشتری جذب کنیم چرا که کشور و صنعت پتروشیمی نیازمند تأمین منابع است و این اتفاق با سرمایه داخلی محقق نمی‌شود.

برخلاف قانون دولت خسارت قطعی گاز پتروشیمی را نمی‌دهد/ ما به دنبال هیچ رانت و ارزان فروشی نیست، خوراک ما مثل دنیا تأمین کنند


باشگاه خبرنگاران: چه کشورهایی درخواست سرمایه‌گذاری داده‌اند؟

مهدوی: اروپایی‌ها، کره و ترکیه درخواست‌های زیادی را برای سرمایه‌گذاری در کشور دادند اما اینها طرحی را فاینانس می‌کنند که توجیه اقتصادی‌اش درست و تضامین داشته باشند.

باشگاه خبرنگاران: آینده صنعت پتروشیمی در کشور چیست؟


مهدوی: اگر در این زمینه به نقطه قابل قبولی برسیم دیگر به دلار نفتی احتیاج نخواهیم داشت، ظرف دو برنامه می‌توانیم صنایع پتروشیمی را به میزان 40میلیارد دلار صادر کنیم البته به شرطی که تمامی بستر‌ها آماده باشند.

باشگاه خبرنگاران:  مشکلات خرید از بورس کالا برای صنایع پایین‌دستی چیست؟


مهدوی: صنایع پایین‌دستی ما به هنگام خرید از بورس دچار آسیب می‌شود، به دستور دولت تمام کالا را در بورس برده و با اینکه عرضه ما کم نیست اما در مجموع 65درصد عرضه‌ها خرید نشده است.

بورس با اینکه به نفع صنایع بالادستی است و به راحتی فروخته و به طور قطع می‌فروشند اما صنایع پایین دستی در این زمینه مشکل دارد. چرا که آنها با ما قراردادی ندارند، برای رها شدن از این مشکل باید بورس را به مسیر واقعی خود یعنی کشف قیمت برسانیم بورس باید به قدری جذابیت داشته باشد که مبنای ارزش‌گذاری قیمت در منطقه بوده و به عنوان هاب عمل کند.

برخلاف قانون دولت خسارت قطعی گاز پتروشیمی را نمی‌دهد/ ما به دنبال هیچ رانت و ارزان فروشی نیست، خوراک ما مثل دنیا تأمین کنند


انتهای پیام/
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۵۷ ۱۷ بهمن ۱۳۹۵
ای کاش میگفتند که طی چندین دهه که صنعت پتروشیمی فعال است، کدام محصول با لیسانس ایرانی تولید میشود. اینکه خارجی های بیایند و سرمایه بیاورند و تکنولوژی بدهند و ما فقط عملیات خاکی و جوشکاری انجام بدهیم و بعد هم مواد اولیه مانند گاز و برق ارزان بدهیم و تولید با راندمان و کیفیت کم انجام شود و محیط زیستمان هم آلوده بشود. چه هنری است!!!!!
آخرین اخبار