با بیماری آنفلوانزای فوق حاد پرندگان بیشتر آشنا شویم.

به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان  از زاهدان، دکتر حامدگنجعلی رئیس نظام دامپزشکی سیستان وبلوچستان  گفت: آنفلوانزای فوق حاد طیور یک بیماری ویروسی پرندگان می باشدکه همه ساله با شروع فصل سرما درباره آن  بیشتر میشنویم.

ویروسهای آنفلوانزا دارای ۳ نوع تیپ C,B,A می باشند.در طیور فقط تیپ A می تواند ایجاد بیماری نماید.

این تیپ علاوه بر طیور، سایر حیوانات از جمله خوک، اسب و همچنین انسان را درگیر می نمایدلذا آن را جزو بیماریهای زئونوز(مشترک بین انسان ودام) می دانند.

فرهنگ مردم منطقه سیستان بگونه ای است که اغلب در محل زندگی خودماکیان(مرغ-خروس) و پرندگان زینتی را نگه میدارند.

میزبانها ( پرندگان حساس به بیماری):
مرغ و خروس، بوقلمون، مرغ شاخدار، پرندگان زینتی، پرندگان وحشی و شتر مرغ از پرندگان حساس به بیماری می باشند.
پرندگان وحشی و آبزی می توانند بدون اینکه خود مبتلا به بیماری شوند، ویروسهای آنفلوانزای طیور را با خود جابجا کنند.

علائم بیماری در طیور:
۱ انتشار ناگهانی بیماری در گله باشروع ناگهانی تلفات با روند افزایش در گله.
۲ کاهش شدید مصرف دان. 
۳ افت ناگهانی و شدید تولید تخم مرغ روزانه.
۴ علائم تنفسی حاد. 
۵ سیاه شدن و خونریزی تاج، ریش و ساق پای طیور.

نحوه انتقال بیماری به انسان:
۱ تماس با پرندگان وحشی و پرندگان آبزی آلوده.
ویروس آنفلوانزای پرندگان از طریق ترشحات بدن پرنده آلوده به ویروس این بیماری ممکن است به انسان منتقل شودبه همین علت توصیه میگردد در صورتی که با جسد یک پرنده مرده مواجه شدید به هیچ وجه به آن دست نزنید چون ممکن است علت مرگ آن آنفلوانزای فوق حاد پرندگان باشد و لمس آن موجب انتقال این بیماری شود و در صورت لمس هر پرنده‌ای بلافاصله دستهای خود را آب و صابون بشویید.
۲ از طریق کفش، لباس، خودرو، آب، دان و مدفوع و بستر آلوده.
۳ تهیه دان از منابع غیر مطمئن بخصوص کانونهای آلوده.
۴ پراکنده شدن کود مرغداریها وفضولات پرندگان  به محیط اطراف.
۵ عدم پاکسازی و ضد عفونی کامل محل نگهداری پرنده و لوازم و تجهیزات مربوطه(قفس،دانخوری و..).

ویروس آنفلوانزای پرندگان از طریق خوردن گوشت پرنده منتقل نمی شود به خصوص اگر گوشت پرنده در حرارت بالای ۷۰ درجه پخته شده باشد، بنابراین توصیه میگردد که در هر صورت گوشت پرندگان به صورت کاملا پخته مصرف شود و برای کندن پوست و پر آنها حتما از دستکش استفاده شود.

راههای پیشگیری از بیماری:
۱ جلوگیری از ورود پرندگان وحشی به محل نگهداری مرغ از طریق نصب توری و ترمیم خرابیهای آن.
۲ رعایت اصول بهداشتی و امنیت زیستی در مرغداری هاومحل نگهداری طیور.

بیماری آنفلوانزای پرندگان به علت ماهیت آن بیشتر یک بیماری شغلی محسوب می شود و بیشتر شکارچیان و افرادی که در مرغداریها کار می کنند در معرض خطر این بیماری قرار دارند، این افراد باید حتما آموزشهای لازم را برای پیشگیری از این بیماری ببینند، حتما باید هنگام لمس پرندگان دستکش به دست داشته باشند و دهان و بینی خود را بپوشانند.

۳ ضد عفونی کامل محل پرورش پرنده و تجهیزات آن .
۴  ممانعت از ورود حیوانات دیگر به عنوان ناقلین مکانیکی(سگ وگربه) به محل پرورش طیور.
۵ اعلام هر نوع کاهش شدید مصرف دان، کاهش شدید تولید یا افزایش تلفات به نزدیکترین اداره دامپزشکی.

توصیه های مهم بهداشتی: 
۱ خودداری از شکار و نگهداری پرندگان مهاجر و بومی آبزی.
۲  پرهیز اهالی روستاها از رها نمودن مرغهای بومی و دیگر ماکیان بصورت چرای آزاد خودداری و آنها را در مکانهای سر پوشیده نگهداری نمایند چون امکان انتقال بیماری به طیور بومی از طریق تماس با پرندگان وحشی وجود دارد.
۳ صاحبان طیور بومی در صورت مشاهده تلفات غیرعادی در طیور، مراتب را سریعا به نزدیکترین اداره دامپزشکی اعلام نمایند.
۴ عدم تهیه گوشت مرغ از مراکز غیر مجاز،زنده فروش و عرضه کنندگان ، کشتار کنندگان وپرکنی های غیرمجاز.
۵ تهیه گوشت مرغ مصرفی بصورت بسته بندی شده تازه یا منجمد(مرغ کشتارروز) از مراکز مجاز .

رعایت نکات بهداشتی  موجب ارتقای سطح سلامت خود و عزیزانتان میگردد . 

سامانه اطلاع رسانی ۱۵۱۲ اداره دامپزشکی زابل،آماده دریافت نظرات،پیشنهادات،انتقادات و شکایات احتمالی هموطنان عزیز می باشدتا در مسیر بهداشت،سلامت و امنیت مواد غذایی گامهای بلندتری برداریم.

انتهای پیام/ع
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.