خانجان الکوزی، معاون و هیئت عامل اتاق تجارت و صنایع افغانستان در یک نشست خبری گفت: پس از این تاجران کشور به خاطر نامطمئن بودن مسیر پاکستان برای ترانزیت و تجارت، دیگر از این مسیر استفاده نکنند و تجارت خود با آن کشور را متوقف سازند.
آقای الکوزی افزود: متاسفانه حکومت پاکستان هر از گاهی مشکلات جدی را در عرصه تجارت و ترانزیت ایجاد میکند و به همین دلیل اتاق از همه اعضای سکتور خصوصی افغانستان میخواهد که در روابط تجارتی خود با پاکستان تجدید نظر کرده و تلاش کنند تا با دیگر کشورها تجارت خویش را گسترش دهند.
او به مردم اطمینان داد که هیچگونه مشکلی در رابطه با کمبود مواد خوراکی و بلند رفتن قیمتها در کشور رخ نخواهد داد، چون راه های ولایات شمال به روی تاجران باز است و ما تلاش میکنیم تا نیازمندی مردم را هر چه زودتر از طریق کشورهای آسیای میانه و استفاده از کارگوهای هوایی رفع کنیم.
براساس گفتههای الکوزی؛ در حال حاضر تاجران ما مواد خوراکی کافی در ذخیرهگاه های خود در خاک ازبکستان دارند؛ همچنان تاجران ما در طی یک هفته اضافه از ۲۵هزار تن مواد خوراکی را از طریق بنادر حیرتان و آقینه وارد کشور کردهاند.
موضعگیری حکومت در قبال پاکستان ضعیف میباشد
هیئت عامل اتاق تجارت و صنایع با انتقاد از روش موضعگیری حکومت افغانستان گفت: موضعگیری ضعیف حکومت افغانستان در قبال پاکستان، قابل قبول سکتور خصوصی کشور نمیباشد.
آقای الکوزی افزود: دولت باید از تمامی امکانات بینالمللی به شمول سازمان مللمتحد و شورایامنیت جهت وارد کردن فشار به دولت پاکستان استفاده کند تا این کشور را مجبور به عملی سازی تعهدات بینالمللی خود کند.
او از سازمان جهانی تجارت WTO که افغانستان نیز عضویت آنرا دارا میباشد خواست تا به این مسئله که خلاف مواد مندرج قبول شده در سازمان جهانی تجارت است و از سوی پاکستان نقض شده، رسیدگی کند.
الکوزی خاطر نشان کرد: پاکستان همواره برخلاف تمام نورمهای بینالمللی و توافقنامه های منعقده میان دو کشور به ویژه توافقنامه دو جانبه "اپتا" که از سوی سران هردو کشور به امضا رسید، این توافقنامه ها را نقض و تعهدات خود را زیر پا کردهاست.
کالاهای پاکستانی دوباره مسترد شوند
الکوزی در ادامه تاکید کرد: کالاهای که ۱۱ روز قبل از تاجران و کمپنیهای پاکستانی خریداری شده و متوقف میباشند باید دوباره به کمپنیهای پاکستانی مسترد شود.
او از دولت خواست که در رابطه به متوقف شدن حدود ۱۲۰۰ کانتینر کالای تاجران افغان در خاک پاکستان؛ از مجاری دیپلوماتیک و بین المللی اقدام فوری کند، چون بسیاری از این کالاها و مواد خوراکی در حال فاسد شدن و از بین رفتن میباشند.
الکوزی از دولت نیز خواست که در قبال ضررهای وارده به تاجرانی که اموال شان در خاک پاکستان متوقف شده و متضرر شدهاند با معافیت محصول گمرکی و پالیسی حمایوی از آنان حمایت کند.
او همچنان تاکید کرد: دولت باید جهت مقابله با کمبود میوه جات تازه، سبزیجات و بعضی از نیازمندی فوری با ایجاد کارگوی هوایی با هندوستان امتیازات ویژه را برای سکتور خصوصی قایل شود تا مردم ما از ناحیه ضروریات اولیه شان با مشکل مواجه نشوند.
محمد یونس مومند معاون تجارتی هیئت مدیره نیز در این نشست ابعاد زیانهای وارده به تاجران افغان را گزاف خوانده و افزود: آنعده از تاجرانی که پول اموال خریداری شده خود را قبلاً به شرکت های پاکستانی پرداختهاند و اموال شان در مسیر راه و آنسوی تورخم متوقف بوده و در حال از بین رفتن میباشد، دچار ضرر بزرگ مالی شدهاند.
آقای مومند از حکومت خواست تا با استفاده از حد اقل دو کارگوی هوایی با کشورهایی که خواهان تجارت از طریق هوا با افغانستان میباشند این مشکل را رفع کند.
او همچنان خواهان ارتقای ظرفیت در بند چابهار و بنادر دیگر گردید.
براساس گفتههای الکوزی؛ پاکستان سالانه در بندر کراچی نزدیک به ۵۰۰ میلیون دالر پول اضافی از تاجران کشور تحت عنوان دیمرج و بهانههای دیگر اخذ میکند که در نتیجه همین سیاستها واردات و ترانزیت کشور از طریق پاکستان کاهش چشمگیر یافتهاست.
الکوزی تصریح کرد که حجم تجارت افغانستان در سال ۲۰۱۰ با پاکستان به ۳ میلیارد دالر میرسید؛ اما براساس مشکلاتی که از سوی پاکستان همیشه ایجاد می شد در سال ۲۰۱۲ به ۲.۵ میلیارد، در سال ۲۰۱۵ به ۱.۸ میلیارد، در سال ۲۰۱۶ به ۱.۳ میلیارد دالر و بلاخره در حال حاضر به حدود یک میلیارد دالر کاهش یافتهاست.
معاون اتاق تجارت و صنایع میگوید: افغانستان خوشبختانه وضعیت سالهای گذشته را نداشته و با الحاق به سازمان تجارت جهانی و ایجاد روابط دوستانه با کشورهای آسیای میانه و جنوب آسیا -منهای پاکستان- توانسته تا راههای بدیل و مناسبی برای واردات و صادرات خود پیدا کند.
آقای الکوزی خاطر نشان کرد: از همین رو مسدود شدن بنادر تجارتی و ترانزیتی تورخم و سپین بولدک حدود ۸۰درصد صدمه به سکتور خصوصی پاکستان و ۲۰ درصد خسارت به سکتور خصوصی افغانستان وارد کردهاست.
این در حالی است که پاکستان از حدود دو هفته قبل بنادر تجارتی و ترانزیتی تورخم و سپین بولدک را برخلاف تفاهمنامه دوجانبه، نورمهای بینالمللی و موازین تجارتی و ترانزیتی یک جانبه مسدود کردهاست.
اتاق تجارت و صنایع میگوید که مسدود ساختن ناگهانی این دو بندر مهم باعث توقف حدود ۱۱۰۰ واسطه باربری حامل اموال تجارتی در آن سوی سپین بولدک و ۲۰۰ واسطه در این طرف خط، همچنان توقف بیش از ۱۰۰۰ محموله در آن طرف بندر تورخم و ۱۵۰ واسطه در این سوی بندر شدهاست.
برای اطلاع از آخرین اخبار افغانستان به کانال تلگرامی ما بپیوندید