با بروز پدیده جدیدی در جهان، بنام انقلاب صنعتی چهارم، به نظر می‌رسد کشور ما نیز باید تمام تلاش خود را در جهت هم راستا شدن با این اتفاق مهم علمی به کار بندد.

تفضیلی عید/////زلزله‌ای به نام انقلاب صنعتی همه چیز را تغییر می‌دهد/موبایل هایتان را محکم‌تر در دست نگه داریدبه گزارش خبرنگار صنعت،تجارت و کشاورزی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، ما در مرز یک انقلاب فناوری ایستاده ایم که روش زندگی، کار و پیوند ما با دیگران را از بنیان دگرگون می سازد. این دگرگونی در اندازه، گستردگی و پیچیدگی با هیچ یک از آزموده های پیشین بشر سنجیدنی نیست. ما هنوز نمی دانیم این پدیده چگونه نمایان می شود، ولی یک چیز روشن است، واکنش به آن باید فراگیر و یکپارچه باشد و همه کسانی که در سیاست جهانی سهم دارند، از بخش های دولتی و خصوصی تا دانشگاه ها و نهادهای مردمی را در برگیرد. 

سه ویژگی سرعت، گستردگی و تأثیر بر ساختارها، نشان می دهد که این دگرگونی ها، نه تنها در راستای انقلاب سوم صنعتی نیست که بیشتر آغاز یک انقلاب چهارم و متفاوت را نوید می دهد.

گستردگی و ژرفای این دگرگونی ها سرآغاز تحول در همه ساختارهای تولیدی، مدیریتی است. توانایی پیوند میلیاردی مردم، از راه تلفن همراه، با توان بالای پردازش و گنجایش بسیار و دسترسی به دانش، امکاناتی بیکران پدید می آورد و این امکانات با پدیدار شدن پیشرفت های فناوری در رشته هایی مانند هوش مصنوعی، روباتیک، خودروهای خودکار، چاپ سه بعدی، فناوری نانو، بیوتکنولوژی، دانش مواد، ذخیره انرژی و محاسبات کوانتومی چند برابر خواهد شد.

در آینده، نوآوری های فناوری، با بالابردن پیاپی بازده و بهره‌وری، به یک شگفتی در بخش عرضه نیز خواهد انجامید. هزینه های ترابری و ارتباطات کاهش خواهد یافت، پشتیبانی ها و زنجیره های عرضه جهانی، کاراتر خواهند شد و هزینه بازرگانی را کاهش خواهند داد، به دنبال این‌ها بازارهای تازه ای باز شده و اقتصاد شکوفا خواهد شد.

برای مشخص‌تر شدن زوایای بیشتری از انقلاب صنعتی چهارم با محمدرضا رضوی ، رئیس مؤسسه مطالعات و پژوهش های بازرگانی و دبیر علمی همایش انقلاب صنعتی چهارم در ایران به گفتگو نشسته ایم.

در چند جمله انقلاب صنعتی چهارم را توضیح دهید.

رضوی: آنچه که ما در حوزه های مختلفی همچون صنعت، ارتباطات و روابط بین انسان ها و ماشین آلات می بینیم همه نشان می دهد که شرایط گذشته ادامه نخواهد داشت و تحولی در حالی رخ دادن است. صحبت از مجموعه تحولات فناوری در حوزه‌هایی مانند هوش مصنوعی، رباتیک و همه چیز در شبکه است و ماشین آلات می توانند در قالب دستوراتی که انسان ها به آنها می دهند به انجام وظایف خود بپردازند.

چه  ضرورت هایی ما را به سمت  پیوستن به انقلاب صنعتی چهارم  سوق می دهد؟

رضوی: صنعت کشور ما در بخش تولید خودرو، لوازم خانگی و یا نساجی توان رقابتی بسیار محدودی با رقبای جهانی دارد و به سبب برخی بازارهایی که در همسایگی ما شکل گرفته مانند عراق و افغانستان توانسته ایم  محصولاتی همچون محصولات  لبنی را به این کشورها صادر کنیم، اما  آمارها نشان می دهد ازسال 87 سقوط آزاد در سرمایه گذاری تولیدی داشته ایم و بخش تولید دیگر جاذبه گذشته را برای سرمایه گذاران ندارد .
 
بنابراین به الگوی جدیدی نیاز داریم که هم بتواند افق خارجی از بازارهای داخلی را به ما نشان دهد و هم از فناوری های جدید کمال استفاده را کرده و همچنین  فضا را برای تولید محصولات قابل رقابت با دنیا ایجاد کند.
 
لذا معتقدیم که الگوی انقلاب چهارم صنعتی می تواند الگوی مناسبی برای جذب سرمایه های جدید به سمت کشور باشد تا در تولید وارد رقابت با دنیا شویم و همچنین سرمایه گذاری هایمان را به سمت فناوری و صنایع خوش آتیه سوق دهیم.

آیا نقشه راهی برای  افزایش نیروهای انسانی  در حوزه خرد و کلان تنظیم  کرده اید تا افراد با افزایش  مهارت ها به سمت مشاغل جدید  راهنمایی شوند؟

رضوی: ما هنوز نقشه راهی در این حوزه نداریم ولی معرفی مفاهیم و آشنا شدن و پیشبرد موارد مذکور موجب می شود در این حوزه بیشتر بیندیشیم و همیشه این بحث مطرح بوده که چگونه می توان نیروی انسانی را که دارای مهارت خاص است ،بازآموزی کرد و این هدفی است که باید به دنبال آن رفته تا از پتانسیل نیروهای قدیم بهره  ببریم.

آیا بخش های اداری و کسب و کارهای قدیمی توانسته اند به درستی خود را با علوم جدید هماهنگ و بروز رسانی کنند؟

رضوی: در انقلاب صنعتی چهارم یک فرآیند پویای تصمیم گیری اتفاق می افتد ، در این روند بخشی از کسب و کارهای ما و حوزه های اداری توانسته اند خود را با این علم هماهنگ کنند ، اما بسیاری از ساختارهای اداری  هنوز درگیر الگوهای قدیمی بوده و تحت فشارهای زیاد برای بروز شدن هستند.

مثالی از بخش های اداری کشور بزنید که در روند بروز رسانی موفق بوده اند؟

رضوی: به عنوان مثال در دفترخانه ها بسیاری از اسناد و مدارک حذف شده و تبدیل به فرآیند های مکانیزه شده و این امر موجب کاهش میزان تقلب هاو دستیابی  به پیشرفت سازمانی گردیده است.

چه راهکاری برای گسترش هر چه بیشتر این علم روز دنیا در جامعه ایرانی دارید؟

رضوی: آنچه که لازم است در این حوزه اجرا شود تربیت نوع جدیدی از مدیران وکارشناسان امر است که اگر آموزش عالی و آموزش و پرورش همکاری کنند بیشتر می توانیم به سمت توسعه نیروی انسانی که بتواند چنین الگوی صنعتی را پیاده کند، گام برداریم و به طور حتم هزینه هایی که در این راه صرف می شود، بسیار کمتر از ارزش های مالی است که در آینده این فرآیند ایجاد می کند.

آیا برنامه زمانی برای مشخص شدن زوایای این انقلاب صنعتی در کشور دارید؟

رضوی : ما در این فکر هستیم که از انقلاب چهارم صنعتی به عنوان یک چراغ راهنما بهره ببریم و مجموعه فعالیت هایمان را به نحوی روی آن متمرکز کنیم که در فاصله 4 الی 5 سال نتایج ملموسی به بار آورده و از این پس به عنوان صادرکننده صِرف مواد خام در دنیا، مطرح نباشیم.
 
انتهای پیام/



اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار