به گزارش
گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان،در اینجا طرز تهیه سبزه روی کوزه را به همراه نکات مهم و چند نمونه تزیین سبزه روی کوزه به علاقمندان آموزش میدهیم.
ابتدا کوزه را از آب پر می کنیم و برای مدت یک شبانه روز آن را همانطور پر از آب نگه می داریم تا جدار کوزه کاملاً خیس شود.
مرحله بعدی ایجاد سطح اتکا و یا سطحی مناسب برای رشد ریشههای بذرها است.
اگرچه
بذرهایی مانند شاهی و خاکشیر لعاب دارند، اما این لعاب تا مدتی وجود دارد و
بعد از آن سبزه باید بهواسطه رشد ریشههایش روی دیواره کوزه دوام بیاورد.
به همین دلیل باید سطحی برای ریشهها ایجاد کرد تا در لابهلای آن فرو روند و بذرها پایین نریزند.
بدین
منظور روی کوزه یک جوارب نایلونی یا همان جوراب های زنانه (ترجیحا به رنگ
کرم) میکشیم، به طوری که کف کوزه در قسمت نوک پنجه جوراب و سر جوراب نیز
در قسمت دهانه کوزه قرار گیرد.
اضافه جوراب را نیز میتوان داخل دهانه کوزه وارد کوزه کرد.
برخی
افراد به جای جوراب (که سادهترین گزینه است) از پارچههای نازک و نخی و
البته درشت بافت که به نام تنظیف معروف است استفاده میکنند و کوزه را در
لایهای از این پارچه میپیچند. البته این کار نسبت به جوراب نایلونی حوصله
بیشتری نیاز دارد، زیرا کنارههای پارچه را باید با نخ و سوزن دوخت و طوری
پارچه را در اطراف کوزه محکم کرد که طی قراردهی و جوانهزنی بذرها دچار
چینخوردگی نشود.
سپس بذرها را که قبلا مرحله خیس شدن را طی
کردهاند بهآرامی و با انگشتان دست روی دیواره کوزه قرار میدهیم، به طوری
که در مورد بذر شاهی فقط یک لایه نسبتا نازک و در مورد مخلوط خرفه و
خاکشیر لایه نسبتا ضخیمتری به شکل یکنواخت تمامی سطح کوزه را بپوشاند و به
جوراب یا پارچه موجود روی سطح کوزه بچسبد.
از آنجا که آب کوزه روزانه مقداری تبخیر میشود، به طور مرتب سطح آب را بررسی کنید و در صورت لزوم مجددا در کوزه آب بریزید.
وجود آب، رطوبت مورد نیاز بذرها را تامین میکند. البته گاهی اسپری آب نیز به تامین رطوبت و شادابی بذرها کمک مینماید.
نکات مهم:در این روش حتما باید از بذرهای لعابدار استفاده کرد، زیرا همانطور که
قبلا گفته شد وجود لعاب باعث چسبندگی و ماندگاری بذرها روی دیواره عمودی
کوزه میشود. بنا بر این در این روش یا از بذر شاهی (که لعاب بسیار خوبی
تولید میکند) و یا از مخلوط حجم مساوی تخم خرفه و خاکشیر استفاده کنید.
مقدار آبی که روی بذر می ریزیم باید به اندازه ای باشد که حالت ژله ای به
خود بگیرد چون اگر رقیق شد بین دانه ها فاصله می افتد و سبزه ها کم پشت می
شود.
برای این کار باید از کوزه سفالی و بدون لعاب استفاده کرد. وجود لعاب مانع از مرطوب شدن مناسب دیواره کوزه میشود.
درون کوزه باید همیشه پر آب باشد و ظرف زیر کوزه نیز هر روز باید خالی شود.
چون هر روز مقداری از آب کوزه تبخیر می شود باید به طور مرتب در آن آب بریزیم.
کوزه را در محل پر نور قرار دهید و گاه گداری آن را بچرخانید تا نور به همه جای آن برسد.
میتوانید برای زیبایی بیشتر درون کوزه اب چند شاخه گل قرار دهید.
بهتر است مراحل تهیه این سبزه را حدودا ۱۰ روز قبل از عید شروع کنید.
اگر مراحل را زودتر شروع کنید بعد از گذشت چند روز از سال جدید بذرهای روی کوزه بلند و نامرتب میشوند.
اما شما اگه از این روش استفاده کنید بذرها سر نمیخورن
خوب نکته اول ب خیس کردن بذرها مربوط میشه ،بهتره بذر رو ۲۰دقیقه قبل از شروع کار خیس کنید و بهتره ک از تب زیاد استفاده نکنید و فقط چند قاشق ی اندازه ای ک بذرا لعاب بگیرن وخیلی ابکی نشه ،نکته دوم جوراب خشک تن کوزتون کنید و بذر هارو با انگشت ی کوزه بزنید ب طوری ک کل سطح رو بپوشونه ،نکته سوم بهتره تا چند ساعت بعد از این ک بذر هارو ب کوزه زدید داخل کوزه ای نریزید چون این کار باعث میشه لعاب بذر ها خشک بشه و ی جوراب بچسبه بعدش داخل کوزه آب بریزید ،میتونید یا اسپری هم آب بدید تا رطوبتش حفظ بشه ، در طول روز خواستن باشه ک مرطوب باشه،بهتزه شبا برای حفظ رطوبت ی پلاستیک نایلونی روش بکشید ،البته من از آب گرم هم استفاده میکنم ،هم آب گرم (ولرم مایل ی گرم )داخل کوزم میریزم هم اسپری میکنم،موفق باشید دوستان
میشه جواب بدید لطفا