تهیه کوزه سبز نیز بسیار جالب است. با استفاده از یک کوزه سفالی و مقداری بذر شاهی یا خرفه و خاکشیر ( بذرهای لعاب دار) می‏ توانیم سبزه کوزه ‏ای درست کنیم.


 به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان،در اینجا طرز تهیه سبزه روی کوزه را به همراه نکات مهم و چند نمونه تزیین سبزه روی کوزه به علاقمندان آموزش میدهیم.

ابتدا کوزه را از آب پر می‏ کنیم و برای مدت یک شبانه ‏روز آن را همان‏طور پر از آب نگه می‏ داریم تا جدار کوزه کاملاً خیس شود.

مرحله بعدی ایجاد سطح اتکا و یا سطحی مناسب برای رشد ریشه‌های بذرها است.

اگرچه بذرهایی مانند شاهی و خاکشیر لعاب دارند، اما این لعاب تا مدتی وجود دارد و بعد از آن سبزه باید به‌واسطه رشد ریشه‌هایش روی دیواره کوزه دوام بیاورد.

به همین دلیل باید سطحی برای ریشه‌ها ایجاد کرد تا در لابه‌لای آن فرو روند و بذرها پایین نریزند.

بدین منظور روی کوزه یک جوارب نایلونی یا  همان جوراب های زنانه (ترجیحا به رنگ کرم) می‌کشیم، به طوری که کف کوزه در قسمت نوک پنجه جوراب و سر جوراب نیز در قسمت دهانه کوزه قرار گیرد.

اضافه جوراب را نیز می‌توان داخل دهانه کوزه وارد کوزه کرد.

برخی افراد به جای جوراب (که ساده‌ترین گزینه است) از پارچه‌های نازک و نخی و البته درشت بافت که به نام تنظیف معروف است استفاده می‌کنند و کوزه را در لایه‌ای از این پارچه می‌پیچند. البته این کار نسبت به جوراب نایلونی حوصله بیشتری نیاز دارد، زیرا کناره‌های پارچه را باید با نخ و سوزن دوخت و طوری پارچه را در اطراف کوزه محکم کرد که طی قراردهی و جوانه‌زنی بذرها دچار چین‌خوردگی نشود.

سپس بذرها را که قبلا مرحله خیس شدن را طی کرده‌اند به‌آرامی و با انگشتان دست روی دیواره کوزه قرار می‌دهیم، به طوری که در مورد بذر شاهی فقط یک لایه نسبتا نازک و در مورد مخلوط خرفه و خاکشیر لایه نسبتا ضخیم‌تری به شکل یکنواخت تمامی سطح کوزه را بپوشاند و به جوراب یا پارچه موجود روی سطح کوزه بچسبد.

از آن‌جا که آب کوزه روزانه مقداری تبخیر می‌شود، به طور مرتب سطح آب را بررسی کنید و در صورت لزوم مجددا در کوزه آب بریزید.

وجود آب، رطوبت مورد نیاز بذرها را تامین می‌کند. البته گاهی اسپری آب نیز به تامین رطوبت و شادابی بذرها کمک می‌نماید.
 
نکات مهم:

در این روش حتما باید از بذرهای لعاب‌دار استفاده کرد، زیرا همان‌طور که قبلا گفته شد وجود لعاب باعث چسبندگی و ماندگاری بذرها روی دیواره عمودی کوزه می‌شود. بنا بر این در این روش یا از بذر شاهی (که لعاب بسیار خوبی تولید می‌کند) و یا از مخلوط حجم مساوی تخم خرفه و خاکشیر استفاده کنید.
 
مقدار آبی که روی بذر می ریزیم باید به اندازه ای باشد که حالت ژله ای به خود بگیرد چون اگر رقیق شد بین دانه ها فاصله می افتد و سبزه ها کم پشت می شود.

برای این کار باید از کوزه سفالی و بدون لعاب استفاده کرد. وجود لعاب مانع از مرطوب شدن مناسب دیواره کوزه می‌شود.

درون کوزه باید همیشه پر آب باشد و ظرف زیر کوزه نیز هر روز باید خالی شود.

چون هر روز مقداری از آب کوزه تبخیر می‏ شود باید به طور مرتب در آن آب بریزیم.

 کوزه را در محل پر نور قرار دهید و گاه گداری آن را بچرخانید تا نور به همه جای آن برسد.
 
میتوانید برای زیبایی بیشتر درون کوزه اب چند شاخه گل قرار دهید.

بهتر است مراحل تهیه این سبزه را حدودا ۱۰ روز قبل از عید شروع کنید.
 
اگر مراحل را زودتر شروع کنید بعد از گذشت چند روز از سال جدید بذرهای روی کوزه بلند و نامرتب میشوند.
 
روش کاشت سبزه روی کوزه + نکات مهم و نمونه های سبزه کوزه ای 
 
روش کاشت سبزه روی کوزه + نکات مهم و نمونه های سبزه کوزه ای
 
 
روش کاشت سبزه روی کوزه + نکات مهم و نمونه های سبزه کوزه ای 
 
روش کاشت سبزه روی کوزه + نکات مهم و نمونه های سبزه کوزه ای 
 
انتهای پیام/
 
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱۶
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
☆☆☆☆☆
۱۵:۳۴ ۲۸ اسفند ۱۴۰۰
سلام باید کوزه پشت پنجره باشه؟؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۰:۰۹ ۲۶ اسفند ۱۴۰۰
سلام من فرداصبح برای سبزه شاهی روی کوزه ی سفالی اقدام کنم دیره؟؟
Iran (Islamic Republic of)
Samira
۱۹:۲۳ ۱۷ اسفند ۱۴۰۰
سلام ب همه عزیزان ،خیلیذهاتون پرسیده بودید ک چرا بذر ها سر میخورن ،دوستان دلیلش فقط آب زیاد هستش ،خود منم دیروز درست کردم همش سر خورده بود ریخته بود
اما شما اگه از این روش استفاده کنید بذرها سر نمیخورن
خوب نکته اول ب خیس کردن بذرها مربوط میشه ،بهتره بذر رو ۲۰دقیقه قبل از شروع کار خیس کنید و بهتره ک از تب زیاد استفاده نکنید و فقط چند قاشق ی اندازه ای ک بذرا لعاب بگیرن وخیلی ابکی نشه ،نکته دوم جوراب خشک تن کوزتون کنید و بذر هارو با انگشت ی کوزه بزنید ب طوری ک کل سطح رو بپوشونه ،نکته سوم بهتره تا چند ساعت بعد از این ک بذر هارو ب کوزه زدید داخل کوزه ای نریزید چون این کار باعث میشه لعاب بذر ها خشک بشه و ی جوراب بچسبه بعدش داخل کوزه آب بریزید ،میتونید یا اسپری هم آب بدید تا رطوبتش حفظ بشه ، در طول روز خواستن باشه ک مرطوب باشه،بهتزه شبا برای حفظ رطوبت ی پلاستیک نایلونی روش بکشید ،البته من از آب گرم هم استفاده میکنم ،هم آب گرم (ولرم مایل ی گرم )داخل کوزم میریزم هم اسپری میکنم،موفق باشید دوستان
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۴۳ ۰۸ اسفند ۱۴۰۰
برای اینکه سر نخوره میتونید دور ظرفتون از جوراب زنانه نازک استفاده کنید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۵۳ ۰۱ اسفند ۱۴۰۰
سلام من از پارچه تنظیف استفاده کردم اصلا سر نخورد خیلیم خوب رشد کرد
Iran (Islamic Republic of)
محبوب
۱۳:۰۴ ۲۷ اسفند ۱۳۹۹
سلام وقت بخیر ببخشید چرا بذرها روی کوزه واینمیسن وسر میخورن؟ وچه مدت نوروآب کافی میخواد برای رشد کردن چون من اولین بارمه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۵۰ ۲۶ اسفند ۱۳۹۹
چرا سبزه ی من قبل از جوانه زدن کپک زد؟
Singapore
ناشناس
۲۲:۳۳ ۲۵ اسفند ۱۳۹۹
چرا تره شاهی روی کوزه سر میخوره میا پایین؟ چیکارش کنم؟ کوزه هم خیلی اب میده
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۴۵ ۲۴ اسفند ۱۳۹۹
آیا میشود به جای جوراب از پنبه استفاده کرد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۰:۲۴ ۱۹ اسفند ۱۳۹۹
چرا بذر از رو کوزه سر میخوره؟؟؟
میشه جواب بدید لطفا
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۰۱ ۱۷ اسفند ۱۳۹۹
سلام کوزه من خیلی اب پس میده روزی دوبار یاسه بار باید داخلش اب جاکنیدمیشه راهنماییم کنید؟؟
Iran (Islamic Republic of)
..
۲۰:۲۰ ۱۷ اسفند ۱۳۹۹
عالیییی✨
Iran (Islamic Republic of)
مریلا
۲۱:۵۹ ۲۳ اسفند ۱۳۹۸
چرا برا من یه قسمتش سبز نشده ولی بقیه سبز دارن میشن
Iran (Islamic Republic of)
فاطمه
۲۱:۳۱ ۲۳ اسفند ۱۳۹۸
عالی عالی فقط یه سوال داشتم آیا می شه بعد از رشد کامل کوتاه کرد
Iran (Islamic Republic of)
مریلا
۱۹:۳۹ ۱۳ اسفند ۱۳۹۷
عالی بود
Iran (Islamic Republic of)
دنیا
۱۳:۳۸ ۱۱ اسفند ۱۳۹۶
ممنونم از نظرتون