به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از ساری، چشمه باداب سورت - چشمهٔ پلکانی بینظیر در ایران و کمنظیر در جهان است که واقع در روستای اروست بخش چهاردانگه شهرستان ساری میباشد. این چشمه توسط سازمان میراث فرهنگی در سال ۱۳۸۷ پس از کوه دماوند به عنوان دومین میراث طبیعی ایران در فهرست آثار ملی ایران ثبت شد. ثبت جهانی این باداب نیز پس از پاموککاله ترکیه، به عنوان دومین چشمهٔ آب شور جهان بوده است.
این چشمهها که در بلندای ۱۸۴۱ متری از تراز دریا جای دارند شامل چندین چشمه با آبهای کاملاً متفاوت از لحاظ رنگ، بو، مزه و حجم آب است. چشمهٔ پرآب دارای آب بسیار شور و استخری با قطر حدود ۱۵ متر و عمق زیاد است. چشمهٔ دوم که در بالادست و شمال غربی این چشمه قرار دارد، ترش مزه و دارای آبی به رنگ قرمز و نارنجی است، در اطراف چشمه کمی رسوب آهن نشسته است.
دریاچه شورمست سوادکوه - این دریاچه در جنوب غربی پل سفید، به فاصله پنج کیلومتر از جاده فیروزکوه در ارتفاعات بیشه ای دامنه البرز مرکزی قرار گرفته است. این دریاچه دارای پنج متر عمق و بیش از یک هکتار وسعت دارد و آب آن نیز مناسب است.
دریاچه خضرنبی نوشهر- این دریاچه در شمال شهرستان نوشهر و در میان جنگل قرار گرفته و بنا به اعتقاد بومیان دارای تقدس مذهبی است. وسعت آن کم تر از نیم هکتار، عمق آن حدود 5 متر و آب آن شیرین است. از آن جایی که این دریاچه از عوامل تخریب انسانی دور مانده و در محدوده حفاظت شده البرز مرکزی قرار گرفته است، جایگاه انواع پرندگان و انواع جانوران وحشی این ناحیه شده است.
دریاچه ولشت کلاردشت - این دریاچه در جنوب غرب چالوس و شمال خاوری منطقه کلاردشت در میان دره ای عمیق قرار گرفته است. وسعت آن حدود 15 هکتار و عمق متوسط آن 20 متر میباشد. آب این دریاچه شیرین و حجم آن حدود سه میلیون متر مکعب برآورده شده است که به همین علت مأمن پرندگان مهاجر، ماهی و سایر آبزیان می باشد. دسترسی به دریاچه از طریق مرزن آباد و سمت باختری جاده چالوس امکان پذیر است
دریاچه الندان ساری –این دریاچه در نزدیکی روستای ازنی از توابع بخش چهاردانگه ساری و در منطقه جنگلی پله الندان قرار دارد و نام خود را از این روستا گرفته است. روستای ازنی در 65 کیلومتری جنوب شهر ساری و 20 کیلومتری کیاسر در بخش چهاردانگه شهرستان ساری و در دامنه ی کوهی به نام ازنی کوه و در جاده ساری ـ سمنان واقع شده است.
دریاچه گل پل قائم شهر- این دریاچه در جنوب شرقی شهرستان قائم شهر بعد از روستای برنجستانک و سد خاکی زمزم، در میان جنگل قرار گرفته و دارای دو حوضچه مجزا است. وسعت آن حدود 5.2 هکتار با عمق بین 1 تا 5 متراست که به علت شیرینی آب، به زیستگاه ماهیان و پرندگان آبزی تبدیل شده است. این دریاچه چشم اندازهای جنگلی زیبایی دارد و محوطه اطراق مناسبی نیز در اطراف آن تعبیه شده است.
دریاچه ساهون آمل- این دریاچه در دامنههای جنوب غربی قله دماوند، نزدیک روستای نوای آمل قرار گرفته است. این دریاچه قدیمی و مرداب کنونی ، محوطه ای مخصوص اطراق و اقامت موقت دارد.
دریاچه استخر پشت نکا - این دریاچه در جوار روستای استخر پشت، میان دره رودخانه زارم، به صورت گودالی بزرگ و دایرهای شکل قرار گرفته که پیرامون آن پوشیده از مزارع برنج و نیزار است. وسعت حوضچه مرکزی آن بیش از نیم هکتار و حواشی آن در حدود 6 هکتار است. اطراف این دریاچه محوطه ای برای اطراق و استقرار وجود دارد که فاقد امکانات خدماتی است. دسترسی به آن از مسیر یک جاده جنگلی بسیار زیبا از شهر نکا صورت میگیرد.
دریاچه عباس آباد بهشهر - این دریاچه در ارتفاع 400 متری از سطح دریا در جنوب شرقی بهشهر میان جنگل قرار گرفته است و به دلیل ساخت و سازهایی که شاه عباس در اطراف آن انجام دادف به نام عباس آباد معروف گشته است.
دریاچه سد دریوک - این دریاچه که در حدود یک هکتار وسعت دارد، روبروی دره ولی آباد هزارچم و در دامنه کوه دال کمر قرار گرفته است.
تالاب لپو پلنگان - مجموعه مرداب های لپو، شیرخان لپو و پلنگان به فاصله یک کیلومتری جنوب دریای خزر و در شرق نیروگاه و شمال منطقه زارغ مرز قرار گرفتهاند. این مردابها ظاهراً زمانی جزء خزر بوده اند که بعد ها با عقب نشینی دریا به صورت آب باریکهای جدا باقی مانده اند و با گذشت زمان با آب دریا وسیلاب پر شدهاند.
مجموعه تالابی سراندون و بالندون - این مجموعه تالابی در جوار روستای سید محله در 25 کیلومتری ساری به طرف بابلسر قرار گرفته و دارای دو بخش جنوبی( سراندون) و شمالی (بالندون) است. آب این تالاب ها شیرین است. درون و پیرامون آنها نیزار و گیاهان مردابی است که با مرغزار و شالیزار احاطه شده است.
تالاب گز - این تالاب با وسعتی بیش از 50 هکتار در جنوب غربی خلیج میانکاله قرار گرفته است و قسمتی از این خلیج به حساب میآید. این تالاب مأمن وزیستگاه پرندگان بومی و مهاجر است و چشم انداز شبه جزیره میانکاله و جزیره اسمال ساعی را نیز در روبرو دارد. درختان گز و پوشش گیاهی مردابی، جلوه ای بسیار زیبا و شگفت انگیز به آن بخشیده است. همین ویژگیهای خاص، آن را در زمره تالاب های کم نظیر جهان قرار داده و به ثبت بین المللی هم رسیده است.
دریاچه چورت - در شمال شرقی مازندران قرار دارد و وسعتی حدود ۲.۵ هکتار دارد ، درختان پاییزی که این دریاچه را محصور کردند زیباییش را چند برابر کردند. دریاچه زیبایی که دریاچه چورت هم نامیده میشود در نزدیکی روستای چورت، یکی از روستاهای دهستان گرماب بخش چهاردانگه قرار دارد.
مرداب کندوچال - این مرداب در میان جنگل انبوه فی ین چالوس قرار گرفته است.
انتهای پیام/ع