به گزارش خبرنگار
گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از
اهواز؛ مصطفی شبه، معاون حفاظت و بهره برداری از منابع آب سازمان آب و برق بیان داشت: شرکت های نفتی فعال در هورالعظیم تا پایان خرداد مهلت دارند تاسیسات خود را به نحوی تغییر دهند تا موانع آبگیری تالاب برطرف شود، در غیر اینصورت مسیر آب به سمت قسمت های خشک تالاب بازگشایی می شود.
وی با اشاره به آبگیری تالاب هورالعظیم در ماه های گذشته، گفت: تبادل آبی میان قسمت های مختلف تالاب هورالعظیم باید برقرار شود، اما جاده های موجود در این تالاب مانع رسیدن کامل آب به بعضی قسمت های هور می شود بنابراین نیاز است که دریچه های جدیدی که در زیر این جاده ها تعبیه شده، بازگشایی شود.
شبه با بیان اینکه هم اکنون 75 درصد بخش ایرانی هورالعظیم آبدار شده است تصریح کرد: به رغم تامین حقابه، 15 درصد از مساحت تالاب، به دلیل فعالیت های نفتی هنوز خشک است که اقدام برای آبگیری این بخش ها در حال انجام است و توافقاتی نیز با شرکت نفت انجام شده است.
به گفته وی، وسعت تالاب هورالعظیم بر اساس نقشه های مصوب سازمان آب و برق خوزستان و تصاویر ماهواره ای در زمان پرآبی، 102 هزار هکتار است که هم اکنون 80 هزار هکتار از آن آبگیری شده است.
معاون حفاظت و بهره برداری از منابع آب سازمان آب و برق اذعان داشت: در سال های گذشته قرارداد شرکت نفت به صورت عملیات اجرایی در شرایط خشکی بوده به همین دلیل تاسیسات نفتی قابلیت فعالیت در شرایط آبی را نداشتند و بخش های زیادی از تالاب خشک شده بود که شرکت نفت برای ایجاد تغییرات نیاز به مهلت داشت.
مصطفی شبه با بیان اینکه بخش هایی که شرکت نفت مانع آبگیری آن شده در حوضچه های 3 و 4 تالاب قرار دارد، اظهار کرد: بخش هایی از شرق جاده اکتشاف، که حد فاصل حوضچه های شماره 3 و 4 است، به دلیل فعالیت های نفتی هنوز خشک نگه داشته شده است.
وی اذعان داشت: بعد از اتمام مهلت شرکت نفت، دریچه های حوضچه شماره سه به سمت خشکی های تالاب بازگشایی می شود.
معاون سازمان آب و برق خوزستان گفت: به دلیل بارندگی های امسال، مخزن سد کرخه ذخیره خوبی دارد، پیش بینی می کنیم که حقابه امسال تالاب هورالعظیم، در صورت برطرف شدن موانع، به صورت کامل تامین شود.
شبه با اشاره به اهمیت دایک مرزی هورالعظیم در نگهداشت آب در بخش ایرانی تالاب، افزود: در صورت بازگشایی نشدن دریچه ها و آبگیری نشدن بخش های خشک تالاب، این دایک در معرض آسیب قرار می گیرد که در این صورت آب به سمت بخش عراقی تالاب سرازیر می شود.
وی بیان داشت: در روزهای اخیر به دلیل فشار آب، دایک صدمه دیده و دوباره ترمیم شده است بنابراین اولویت نخست ما تعمیر و نگهداری دایک مرزی است.
مصطفی شبه با تاکید بر بازگشایی دریچه های بیش تر برای هدایت آب به بخش های خشک، اذعان کرد: اواخر پارسال با حکم دادستان 14 دریچه در مخزن شماره 3 بازگشایی شد که به دلیل فعالیت های نفتی مجبور شدیم هفت دریچه را دوباره مسدود کنیم، همچنین 40 دریچه در حال حاضر در حوضچه های 4 و 5 تالاب بازگشایی شده است.
به گفته وی، اکنون بخشی از جاده ها و لوله های نفتی به زیر آب رفته و برخی از جاده ها نیز در معرض تخریب است.
شبه همچنین گفت: از زهکش های کشاورزی منطقه (موسوم به CMD و EMD) بین پنج تا 10 مترمکعب بر ثانیه و از زهکش نیشکر دهخدا نیز بین پنج تا 10 مترمکعب بر ثانیه آب وارد حوضچه های 4 و 5 تالاب می شود.
تالاب هورالعظیم در جنوب غربی ترین نقطه کشور، در مرز عراق قرار دارد. یک سوم این تالاب در ایران و دو سوم آن در عراق است. کارشناسان بر این باورند که خشک شدن تالاب هورالعظیم یکی از دلایل ریزگردهاست.
انتهای پیام/گ