اتحادیه جهانی حفاظت از طبیعت و منابع طبیعی (IUCN)؛ پلنگ ایرانی را در خطر انقراض (endangered) طبقه‌بندی کرده است.

به گزارش خبرنگار حوزه محیط زیست گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان؛ حیات وحش ایران دارای ۱۹۴ گونه پستاندار است که در ۳۷ خانواده و ۱۰ راسته جای گرفته‌اند. مجموعه‌ای که دو گونه با ارزش از خانواده گربه‌سانان به دلیل فعالیت‌های انسانی و بی‌تدبیری مسئولان در صد سال گذشته کشته و منقرض شدند.
 
پلنگ ایرانی یکی از بزرگترین زیرگونه‌های پلنگ بومی در غرب آسیا است و در فهرست جانوران «در معرض خطر انقراض» آی‌یوسی‌ان قرار دارد. اعضای این زیرگونه عمدتاً در ایران به سر می‌برند؛ اما در ترکمنستان، قفقاز، تاجیکستان، ازبکستان، ارمنستان، بخشی از ترکیه، افغانستان و شاید کردستان عراق نیز حضور دارند.
 
پلنگ مازندران؛ شکارچی که در حال شکارشدن است 
 
البته دامنه پراکنش کامل آن را به طور دقیق در دسترس نیست؛ زیرا به رغم آن که پلنگ از بسیاری جهات جانوری مهم به شمار می‌آید، متاسفانه اطلاعات لازم درباره پراکندگی و تغییرات درون گونه‌ای آن وجود ندارد. فقط می دانیم گسترش جغرافیایی نسبتاً وسیعی دارد که ایران در مرکز آن قرار می‌گیرد اما محدود به ایران نمی‌شود. آن طور که رکوردهای شکارچیان نشان می‌دهد پلنگ ایران اگر بزرگترین زیرگونه نباشد یقیناً یکی از بزرگ جثه‌ترین زیرگونه‌های پلنگ در دنیا است.
 
اتحادیه جهانی حفاظت از طبیعت و منابع طبیعی (IUCN) گاهی در فهرست سرخ خویش برای بعضی زیرگونه‌ها رتبه‌ای بالاتر از گونه مربوطه در نظر می‌گیرد، برای مثال گونه پلنگ را آسیب‌پذیر (vulnarable) و زیرگونه پلنگ ایرانی را در خطر انقراض (endangered) طبقه‌بندی می‌کند.
 
پلنگ مازندران؛ شکارچی که در حال شکارشدن است 
 
اصلی‌ترین تهدید پیش‌روی بقای این حیوان جداشدن زیستگاه‌ها و قطع ارتباط ژنتیکی گروه‌های مختلف این حیوان است که معمولاً به تشکیل گروه‌های بسیار کوچک منجر شده‌ است؛ به‌طوری‌که در همه قلمرو زیستی این حیوان هیچ گروه جمعیتی وجود ندارد که در برگیرنده بیش از ۱۰۰ پلنگ بالغ باشد.
 
پلنگ ایرانی پس از انقراض ببر مازندران و شیر ایرانی؛ بزرگترین گربه‌سان کشور به شمار می‌رود. کمبود طعمه در اثر شکار غیرمجاز و بی‌رویه، تخریب زیستگاه‌های طبیعی پلنگ به دلیل توسعه ناپایدار فعالیت‌های انسانی، کشته شدن پلنگ‌ها توسط افراد محلی و شکارچیان متخلف و نبود برنامه‌ریزی جامع برای حفاظت از باقی مانده پلنگ‌های ایران، متاسفانه نسل این گربه‌سان زیبا و ارزشمند کشور را در آستانه انقراض قرار داده است.
 
پلنگ مازندران؛ شکارچی که در حال شکارشدن است 

کاهش طعمه بر اثر شکار انسان‌ها، گسترش زیربنایی، مزاحمت‌های انسانی و از میان رفتن زیستگاه از جمله عواملی‌ است که منجر به تکه‌تکه‌شدن زیستگاه‌های حیوان شده‌ است. بحران اقتصادی پس از فروپاشی شوروی و کاهش نظارت بر مناطق حفاظت‌شده باعث شد تا با شکار بی‌رویه حیوانات سم‌دار در آسیای میانه و قفقاز و همچنین فعالیت‌های اقتصادی در نواحی محل زندگی پلنگ؛ جمعیت انواع بز کوهی، گوسفند وحشی، مرال، شوکا که طعمه‌های اصلی پلنگ هستند، به شدت کاهش پیدا کند و این امر تأثیر منفی بر جمعیت این حیوان بگذارد. گراز تنها شکار پلنگ است که جمعیت آن در سال‌های اخیر کاهش چندانی نداشته‌است.
 
پلنگ مازندران؛ شکارچی که در حال شکارشدن است
 
 
وقتی زیستگاه‌ها از سوی انسان و یا عوامل و فعالیت‌های انسانی تغییر و تخریب می‌شود گونه‌ها برای نجات خود به مناطق با ریسک بالا می‌روند که می‌توان به تراژدی پلنگ‌های مهاجم و گرسنه به روستاهای مناطق نزدیک به زیستگاه و مرگ اکثریت آن‌ها اشاره کرد.

شکار مستقیم این حیوان ممکن است به‌عنوان شکار افتخاری، برای فروش پوست (به ویژه در افغانستان)، تیراندازی برای حفاظت از حیوانات خانگی (به ویژه در ایران و ترکمنستان) و کشتن به محض مشاهده (بیشتر در قفقاز و شرق ترکیه) صورت گیردٰ این موارد شایع نیست اما با توجه به جمعیت کوچک این حیوان تأثیر قابل توجهی بر ادامه حیات گروه‌های کوچک این حیوان دارد. به‌ویژه در قفقاز که پلنگ‌ها در تعدادی ناچیز در مناطقی گسترده پراکنده‌اند و از بین رفتن حتی یک عدد از آن‌ها ثبات جمعیتی را برهم می‌زند، به همین دلیل حتی در مناطقی که از نظر شکار غنی هستند، همچون جنوب ارمنستان، تعداد واقعی پلنگ‌ها بسیار کمتر از چیزی است که با توجه به تعداد حیوانات شکار آن می‌توان حدس زد.
 
پلنگ مازندران؛ شکارچی که در حال شکارشدن است 
 
به منظور جلوگیری از شکار پلنگ ایرانی؛ در خردادماه ۱۳۹۴ جریمه شکار و صید پلنگ ایرانی از ۵ میلیون تومان به ۸۰ میلیون تومان افزایش یافت.
 
 
انتهای پیام/
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۷
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
Abolfazl
۱۵:۰۰ ۲۰ خرداد ۱۳۹۹
دو سال پیش وقتی یکی از فامیلای پدرم گاو هاشو برای کوچ تابستان به ارتفاعات پیش کوه برده بود یکی از گاوارو پلنگ گرفت.بعد اون رفت به اداره محیط زیست و خسارت گاوشو گرفت.
Iran (Islamic Republic of)
مرجان
۱۵:۵۳ ۲۲ مرداد ۱۳۹۸
هرگز باورم نمیشه یه خرس یا پلنگ وقتی زنده گیری شد مداوا بشه و سلامت به طبیعت برگرده خوده محیط زیستی ها هم تبحر در درمان‌ندارن و باعث کشته شدن حیونا میشن

حالا اگر یواشکی نفروشن و بگن نیست شد بماند
Iran (Islamic Republic of)
منصوردهقانی
۱۳:۰۱ ۰۷ شهريور ۱۳۹۷
با احترام به محیط بانان جان برکفی که شبانه روز در تلاشند که از جانوران ومحیط زیست کشور دفاع کنند و از انان دربرابر افراد نااگاه نگهداری نمایند حفاظت از محیط زیست وظیفه همه افراد جامعه میباشد دراین دوره که بعضی از افراد به فکر بهره برداری از محیط زیستند تک تک افراد جامعه موظف به حفظ محیط زیستند
Iran (Islamic Republic of)
آقای مهدی عابدیان زیدی
۲۱:۵۵ ۰۱ ارديبهشت ۱۳۹۶
دور اطراف جنگل هایی که شیر ،خرس،پلنگ،ببر، حیوانات خطر ناک می باشند ، دیوار 4 متری بکشید ، ومواظب باشید از روی درختان نپرند پشت دیوار
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۳۵ ۰۱ ارديبهشت ۱۳۹۶
ما مردمانی بی لیاقت هستیم همانطوری که ببر مازندران را هم نخواستیم و اراده ای نداشتیم که نگهداری کنیم،فقط خوب بلدیم تمام کوه و کمرها را با زباله و آشغال یکی کنیم و درختها را آتش بزنیم برای زغال سر آتشدان قلیونها
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۲۱ ۰۱ ارديبهشت ۱۳۹۶
متاسفانه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۰۱ ۲۸ اسفند ۱۳۹۹
دمت گرم
آخرین اخبار