نائب رئیس اتاق ایران گفت:به منظور حمایت از تولید رقابت پذیر باید با یک برنامه زمانبندی شده تلفیقی از استراتژی جایگزینی واردات و توسعه صادرات را در کشور اجرا کنیم.

به گزارش خبرنگار صنعت، تجارت و کشاورزی  گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، زارع نایب رئیس کمیسیون ویژه حمایت از تولید ملی مجلس در برنامه تیتر امشب در خصوص مدیریت واردات و حمایت از تولید داخل گفت: در سال 93 واردات ما تقریبا52.5 میلیارد دلار بود و صادرات ما 49.5 میلیارد دلار و در سال 94  صادرات ما 42 میلیارد دلار و واردات 41 میلیارد دلار بوده است.

وی افزود: در سال 95 میزان واردات 43.6 میلیارد دلار و صادرات 43.6 شد همچنین در سال 94 و 95 تراز تجاری ما مثبت شده است اما سهم تجارت ما از 102 میلیارد دلار به 86 میلیارد دلار رسیده است.

نایب رئیس کمیسیون ویژه حمایت از تولید ملی مجلس تصریح کرد: در سال 94 کالاهای واسطه ای به میزان 27.7 میلیارد دلار به کشور وارد شده است.

وی ادامه داد: 60 درصد واردات ما مربوط به 200 قلم کالا می شود که جزء کالاهای ضروری محسوب می شوند و 5500 قلم از این کالاها اساسی هستند.

نایب رئیس کمیسیون ویژه حمایت از تولید ملی مجلس گفت : 32 میلیارد دلار از صادرات ما توسط دولت انجام می شود و شامل پتروشیمی و میعانات  و ایران خودرو است و هدف ما باید به سمت بی نیازی از واردات باشد.

زارع تاکید کرد: هدف ما این است که نظام تعرفه را هدفمند کنیم مثلا در حوزه خودرو سازی یک فرصت زمانی به خودروسازان بدهیم تا به فاصله 5 سال بهره گیری از حمایت تعرفه ای، خود را با شرایط جهانی تطبیق دهند و رقابت پذیر شوند.

نایب رئیس کمیسیون ویژه حمایت از تولید ملی مجلس گفت : سالانه 15 میلیارد دلار قاچاق کالا در کشور صورت می گیرد که 3 میلیارد دلار آن قاچاق پوشاک است و یک سوم مجموع واردات قاچاق ، کالاهای مصرفی است .

وی تاکید کرد:هیچ کشوری نمی تواند تمام نیازهای مصرفی خود را تامین کند و نیاز به واردات دارد ولی باید واردات کالاهای استراتژیک در اولویت باشد .

این نماینده مجلس اظهار داشت:سال 1392 قانون قاچاق در مجلس اصلاح و مصوب شد و از سال 1392 تا 1394 قاچاق حدود 10 میلیارد دلار کاهش یافت و به مبلغ  15 میلیارد دلار یعنی 50 هزار میلیارد تومان، تقریبا معادل بودجه عمرانی کشور رسید.

زارع گفت : به گفته مقام معظم رهبری قاچاق مانند خنجر از پشت است و یک فرماندهی واحد می نواند آن را کنترل کند؛ فرماندهی واحد مرزی اولین کاری است که می تواند قاچاق را کنترل کند .

نایب رئیس کمیسیون ویژه حمایت از تولید ملی مجلس  افزود: در حوزه تجارت جلوگیری از قاچاق باعث رشد اقتصادی می شود و خروجی تجارت فرامرزی هم می تواند در کاهش قاچاق موثر باشد.  

بر اساس این گزارش در ادامه برنامه حسن حسینی شاهرودی دبیر کمیسیون اقتصادی مجلس گفت:  با توجه به توصیه های مقام معظم رهبری در خصوص تولید و اشتغال در اولین جلسه مشترک مجلس و کمیسیون اقتصادی با وزرای صنعت و اقتصاد تلاش شد تا  تمهیدات لازم در این راستا اندیشیده شود.

حسینی شاهرودی افزود: در این جلسات به نقاط مشترکی دست یافتیم اما در برخی موارد تناقضی را در رفتار دولتی ها شاهد هستیم.

وی ادامه داد: دو دیدگاه در حوزه حمایت از تولید مطرح است؛ در دیدگاه نخست نمی توان جلوی واردات به کشور را گرفت و در مقابل باید به تولید توجه ویژه داشت اما در نگاه دوم طرح ضربتی برای ممنوعیت واردات کالاهای اساسی به کشور مطرح شده، در نهایت تصمیم گرفتیم هر دو دیدگاه را دنبال می کنیم.
 
دبیر کمیسیون اقتصادی مجلس گفت: دیدگاه نخست بدون هیچ هدف گذاری قطعا ضرر می دهد زیرا شتاب زدگی موجب می شود تولید نامناسب داخلی به ضایع شدن منابع ختم شود و در نهایت سبب ناکارآمدی تولید می شود اما اگر نگاه تولید برون نگر و صادرات محور باشد در این صورت رشد اقتصادی را شاهد خواهیم بود با این تصمیم ما رشد تولید در کنار کاهش واردات را دنبال می کنیم.

وی در خصوص اقدامات انجام گرفته برای مدیریت واردات اظهار داشت:واردات 696 نوع کالا محدود و ممنوع شده اما در موارد خاص وزارت صنعت مجاز است به منظور تنظیم بازار نسبت به واردات بخشی از کالای اساسی مورد نیاز کشور اقدامات لازم را انجام دهد.

این نماینده مجلس افزود: ما 45 روز به دولت زمان دادیم تا لیست اقلام ممنوعه را  تحویل مجلس دهد تا جلوی واردات آنها گرفته شود، از سوی دیگر نرخ تعرفه واردات را متناسب با توان داخلی تنظیم کند.

وی افزود:در سومین قدم دولت باید برنامه جدید خود را برای مبارزه با کالاهای قاچاق و شبه قاچاق تنظیم و ارائه کند و در آن مسائل مالیاتی ،گمرکی و تعرفه واردات کالا مشخص شود. 

حسینی با تاکید بر اینکه اقلام کالای قاچاق بیشتر مصرفی هستند تا سرمایه ای گفت: قاچاق به دو شکل رسمی و غیر رسمی صورت می گیرد.

دبیر کمیسیون اقتصادی مجلس گفت: اصلاح قانون جزو اولویت های اصلی ماست که اگر دولت در این زمینه تلاشی نکند خود مجلس وارد عمل می شود و طرح لازم را ارائه می دهد.

حسینی شاهرودی گفت: مجلس تعاملات خوبی با دولت ها داشته اما مشکل در اجرای قوانین است ما نمی توانیم مرزهای اقتصادی کشور را ببندیم ما باید تولید داخلی را قابل رقابت با کالای خارجی کنیم تا دیگر قاچاق کالا به صرفه نباشد.

دبیر کمیسیون اقتصادی مجلس افزود: فرآیند تولید ما دچار مشکل است در حال حاضر قوانین صادرات و واردات، تامین اجتماعی و نیز قوانین بانکی کشور نیز نقایصی دارند که دولت هم آن را پذیرفته و اصلاح آن را ضروری می بیند.
  
بر اساس این گزارش حسین سلاح ورزی نائب رئیس اتاق ایران در ارتباط تلفنی با برنامه گفت:موضوع کنترل واردات به عنوان یک استراتژی در دنیا مطرح است و این استراتژی درون نگر است و به دنبال این است که از تولید داخل به عنوان جایگزین واردات استفاده شود.

وی افزود:استراتژی جایگزین واردات با هدف حمایت از تولید داخل و مقاصد توسعه گرایانه و مثبت ایجاد شده اما در طولانی مدت یک سیاست شکست خورده است، به عنوان مثال صنعت خودرو در کشور ما با ابزار محدودیت تعرفه ها طی چندین سال گذشته حمایت شده اما اکنون شاهد افزایش کیفیت و رقابت پذیری محصولات نیستیم.

سلاح ورزی گفت: استفاده از استراتژی جایگزینی به شکل کوتاه مدت، مقطعی و کنترل شده که باعث از بین رفتن رقابت پذیری و نوآوری و ابداع نشود می تواند در دستور کار قرار گیرد و باید با یک برنامه زمانبندی شده تلفیقی از جایگزینی واردات و توسعه صادرات را در کشور اجرا کنیم. 

نائب رئیس اتاق ایران افزود: در صورتی که از تمامی اجزای مجموعه توسعه صادرات، بهبود فضای کسب و کار، کاهش قیمت تمام شده، مبارزه با قاچاق، کنترل واردات  و اجرای کامل قوانین رفع موانع تولید بهره بگیریم به رونق تولید و اشتغال در کشور دست می یابیم و اگر هر کدام از این بخش ها قصور کنند به اهداف خود نخواهیم رسید.
 

انتهای پیام/
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار