س: آیا در صورت لزوم، استفاده از لباس رسمی علمای دین و قضات در فیلمهای سینمایی جایز است؟ آیا تدوین و تولید فیلمهای سینمایی با صبغه دینی و عرفاًنی راجع به علمای گذشته یا معاصر با حفظ احترام آنان و حرمت اسلام و بدون اسائه ادب و بیاحترامی به آنان جایز است یا خیر؟ بهخصوص با توجه به اینکه هدف، ارائه ارزشهای والا و عمیق ترسیم شده توسط دین حنیف اسلام و بیان مفهوم عرفاًن و فرهنگ اصیلی که امتیاز امت اسلامی ما محسوب میشود و همچنین مقابله با فرهنگ مبتذل دشمن میباشد و بیان آنها با زبان سینما جذابیت و تأثیر زیادی بهخصوص بر نسل جوان دارد؟
ج: با توجه به اینکه سینما وسیلهاى براى آگاهى و تبلیغ است، بنا بر این به تصویرکشیدن و ارائه هر چیزى که ممکن است از آن براى رشد فکرى جوانان و غیر آنان و ارتقاى آگاهى و ترویج فرهنگ اسلامى استفاده شود، اشکال ندارد. یکى از این راهها معرفى شخصیت عالمان دین و زندگى اختصاصى آنان و همچنین سایر دانشمندان و صاحب منصبان و زندگى خصوصى آنان است، ولى رعایت شئونات اختصاصى و احترام آنان و همچنین حریم زندگى خصوصى آنان واجب است و همچنین نباید از آن براى ارائه مفاهیم منافى با اسلام استفاده شود.
س: ما تصمیم به ساخت یک فیلم داستانی و حماسی گرفتهایم که حادثه جاوید کربلا را ترسیم نموده و اهداف بزرگی را که امام حسین (علیهالسلام) به خاطر آنها به شهادت رسید، بیان کند، با توجه به اینکه شخصیت امام حسین (علیهالسلام) در این فیلم بهصورت یک فرد عادی و قابل رؤیت با چشم نشان داده نشده بلکه در تمامی مراحل فیلمبرداری و تولید و نورپردازی بهصورت یک شخصیت نورانی نشان داده شده است، آیا ساخت این فیلم و نشان دادن شخصیت امام حسین (علیهالسلام) با این کیفیت جایز است؟
ج: اگر فیلم بر اساس منابع مستند و با حفظ قداست موضوع و مراعات مقام و منزلت والای امام حسین (علیهالسلام) و اصحاب و اهل بیت گرامی او (سلامالله علیهم اجمعین) ساخته شود، اشکال ندارد، ولی، چون حفظ قداست موضوع چنانکه شایسته آن است و حفظ حرمت سیدالشهدا و اصحاب او (سلام الله علیهم اجمعین) بسیار مشکل است بنا بر این باید در این زمینه احتیاط شود.
س: پوشیدن لباس زنانه توسط مردان و برعکس، برای بازی در تئاتر و سینما چه حکمی دارد؟ تقلید صدای مردان توسط زنان و برعکس چه حکمی دارد؟
ج: پوشیدن لباس جنس مخالف و تقلید صداى او هنگام بازیگرى و بیان خصوصیات یک شخص حقیقى، اگر سبب فساد نگردد، بعید نیست که جایز باشد.
س: استفاده زنان از انواع کرم و لوازم آرایش در تئاترها و نمایشهایی که توسط مردان هم دیده میشوند، چه حکمی دارد؟
ج: اگر آرایش توسط خود آنان یا زنان و یا یکى از محارم ایشان صورت بگیرد و فسادى هم بر آن مترتّب نشود، اشکال ندارد و در غیر این صورت جایز نیست. البته صورت آرایش شده باید از نامحرم پوشانده شود.
استفتائات جدید
س: اینجانب در مجموعههاى نمایشى تلویزیون و سینمایى براى نمایشدادن و بهظهور رساندن شخصیتهاى غالباً منفى به اجبار و استلزام، باید محاسن خود را از ته و با تیغ و یا ... بتراشم، حکم لازم را مرقوم فرمایید.
ج) اگر عنوان تراشیدن ریش بر آن صدق کند، بنابر احتیاط حرام است، ولى اگر کار هنرى شما، نیاز ضرورى جامعه اسلامى محسوب شود، مبادرت به تراشیدن ریش به مقدار آن ضرورت، اشکال ندارد.
انتهای پیام/