به گزارش
گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از
بیرجند ؛رمضان خوانی مراسمی است که در آن مردم برخی مناطق استان خراسان جنوبی از جمله بیرجند ، سربیشه به برکت آمدن ماه مبارک رمضان به جمع آوری کمک های مردم می پردازند تا آن ها را به دست مستحقان برسانند .
از آنجایی که واژه رمضان در گویش بیرجندی "رمضو" تلفظ می شود ، این مراسم در لهجه بومی به " رمضوخونی " مشهور است .
وقتی که ماه رمضان می رسد معمولاً از دهه ی دوم رمضان و در شب های چهاردهم , پانزدهم و شانزدهم رمضان ، بعد از افطار که نورماه همه جا را روشن می کند ، تعدادی از مردان در دسته های ۴ تا ۶ نفری در هر محله ای دور هم جمع می شوند و یكی را كه بزرگتر یا خوش صداتر باشد یا اشعار « رمضانی » را خوب بلد باشد ، به عنوان " اِستا " ( اُستاد ) انتخاب می كنند و سپس دسته جمعی به در خانه های همسایگان و به ویژه سرشناسان و توانگران می روند و مقابل درِ ورودی خانه ی مورد نظر می ایستند.
استاد برای آن كه مطمئن شود كه كسی در خانه هست یا نه ، با صدای بلند می گوید : رَمَضونی مارَ وَ مِدَی یا وَر خُونِم ؟ ( رمضانی ما را می دهید یا بخوانیم) . اگر كسی در خانه باشد و اجازه دهد ، رمضانی را می خوانند .
مراسم به این گونه ای است که « اُستاد» ابتدا ، دعا می خواند و «شاگردان» بعد از هر جمله ی او «اَمّین» می گویند سپس بعد از دعا ، استاد مراسم را با یادی از حضرت محمد (ص)، حضرت علی (ع) و دیگر امامان ادامه می دهد و اشعاری در مرثیه ی ائمه اطهار می خواند و درپایان مراسم ، اعضای گروه بخشی از نذورات را بین خود و مابقی آن را بین نیازمندانی که موردنظرآن هاست تقسیم می کنند و به دست آنان می رسانند.
برآبادی مسئول حوزه پژوهش و مطالعات اداره کل میراث فرهنگی،صنایع دستی و گردشگری در مورد مراسم رمضان خوانی گفت:مراسم رمضان خوانی به شماره 811 در تاریخ 4/11/1391 در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است.
وی با بیان اینکه این مراسم در شهرها و روستاهای بیرجند، قاین ، نهبندان ، سربیشه برگزار می شود، افزود:در شهرستان درمیان نیز در گذشته این مراسم اجرا می شده ولی در حال حاضر انجام نمی شود.
انتهای پیام/ب