به گزارش
گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، دکتر کوروش جعفریان افزود: زولبیا و بامیه به یکی از محبوب ترین شیرینی های ماه مبارک رمضان است و خیلی ها این ماده غذایی را با ماه رمضان می شناسند، اما مصرف آن به دلیل وجود قندهای تصفیه شده و چربی های اشباع شده در این شیرینی برای سلامتی افراد مضر است.
وی با اشاره به اینکه عمدتا روغنی که در تهیه این مواد غذایی استفاده می شود روغن ترانس است، گفت: این نوع روغن از مضرترین نوع روغن است و سبب بروز برخی از بیماریها از جمله قلبی می شود.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران ادامه داد: استفاده از این روغن در دنیا تقریبا ممنوع است و اگر در تهیه محصولی بیش از یک درصد از کل انرژی آن استفاده شود، امکان عرضه آن ماده غذایی وجود ندارد، اما متاسفانه در کشور ما این چنین قانونی وجود نداشته و در تهیه خیلی از مواد غذای از جمله زولبیا و بامیه از روغن ترانس استفاده می شود.
جعفریان، استفاده فراوان از شکر را یکی دیگر از مضرات این ماده غذایی اعلام کرد و افزود: مصرف زولبیا و بامیه سبب ترشح انسولین در بدن می شود که این کار هم افزایش چاقی را به دنبال داشته و هم پس از حدود نیم ساعت از مصرف آن به افت قندخون می انجامد و این موضوع سبب تمایل به پرخوری در فرد شده که این کار ممکن است بروز بیماری ها را افزایش دهد.
وی به استفاده از مواد اولیه نامرغوب در تهیه زولبیا و بامیه اشاره کرد و گفت: متاسفانه در اغلب موارد از مواد غذایی نامرغوب در تهیه زولبیا و بامیه استفاده می شود که این موضوع هم می تواند سلامت افراد را به خطر اندازد.
جعفریان با اشاره به اینکه معمولا از یک مقدار روغن برای تهیه زولبیا و بامیه، چند بار استفاده می شود، اظهار کرد: روغن بر اثر حرارت بیش از اندازه و چندین بار استفاده، اکسیده شده و این روغن می تواند عامل بروز برخی از سرطان ها باشد.
وی بیان کرد: مصرف زولبیا و بامیه برای افراد دیابتی که روزه می گیرند به مراتب مضرتر از افراد عادی است و می تواند ضرر غیرقابل جبرانی برای آنان داشته باشد.
جعفریان ادامه داد: هرچند در زولبیا و بامیه مواد غذایی خوب مانند تخم مرغ و ماست هم وجود دارند اما به دلیل نحوه بسیار نامناسب تهیه آن، این ماده غذایی برای سلامت روزه داران مضر است.
** جایگزین کردن خرما و آلو خشک به جای زولبیا و بامیه
وی با اشاره به اینکه افراد با روزه گرفتن، قندشان افت پیدا می کند و نیاز به جبران آن دارد و به همین دلیل اغلب افراد تمایل دارند با غذاهای شیرین روزه خود را باز کنند، گفت: خرما و آلو خشک خیس داده را می توان جایگزین زولبیا و بامیه کرد.
جعفریان بیان کرد: در گذشته استفاده از میوه های خشک خیس خورده در فرهنگ غذایی ما وجود داشته و معمولا از میوه های خشک خیس خورده مانند آلو در زمان افطاری استفاده می شد که با این کار هم دریافت قند به صورت آهسته انجام می شد و هم در کنار آن ، مقداری آب به بدن می رسید.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران افزود: خرما غذای دیگری که از آن برای باز کردن روزه می توان استفاده کرد اما باید مراقب باشیم که در خوردن آن افراط نکنیم که این کار می تواند مشکلاتی به بار آورد.
وی ادامه داد که اگر کسی تحمل استفاده نکردن از مواد قندی در زمان افطاری را دارد، می تواند از انواع سوپ ها و آش ها استفاده کند. سوپ، آش، شیر ولرم و یا فرنی کم شیرین را می توان جایگزین زولبیا و بامیه کرد.
جعفریان با اشاره به اینکه برخی افراد تمایل دارند که با مصرف حلیم، روزه خود را باز کنند، افزود: حلیم، غذایی مناسب برای این کار است به شرط آنکه با شکر و روغن فراوان استفاده نشود.
وی افرود: اگر در استفاده از حلیم مقدار کمی شکر و روغن و همچنین دارچین استفاده شود، می تواند افطاری خوبی برای روزه داران باشد.
منبع:ایرنا
انتهای پیام/