وی علاوه کرد که بادام از عمدهترین محصولات زراعتی و میوه خشک دایکندی بوده وهزاران باغدار، از اینطریق امرار معاش میکنند. مردم دایکندی اکثراً زراعت پيشه بوده و باید به زراعت این ولایت توجه بیشتر شود.
این عضو شورای ولایتی تاکید میکند که با آغاز فصل سنبله، مردم دایکندی به سراغ جمعآوری بادام میروند و تا ختم این ماه، بادامها را جمع کرده و در آغاز ماه میزان، بادام کمکم وارد بازار میگردد.
بنابر گزارشهایی که در دسترس رسانهها قرار گرفته عایدات سالانه بادام این ولایت بیش از دهها میلیون افغانی بوده که صادارت داخلی و خارجی را به نیز به همراه دارد.
گفتنی است که در ولایت دایکندی انواع بادام کفمل، کاغذی، ستاربايی و سنگک وجود دارد اما بهترين بادام، کفمل بوده که پوست نازک دارد و با فشار دادن دست، جدا مىشود.
"عبدالواحد فیروزی" رییس اداره زراعت دایکندی به خبرنگار آوا گفت که نبات بادام از جمله محصولات زراعتی و با اهمیت این ولایت بوده که دارای ارزش اقتصادی میباشد.
رییس اداره زراعت میگوید که نبات بادام در این ولایت به دو نوع وجود دارد. یکی بصورت خودرو بوده که بیشتر در ولسوالیهای کجران، میرامور و شهرستان وجود دارد اگرچه به دلیل عدم آبیاری و بیتوجهی حاصلات چشمگیری ندارند ولی مانع از بهرهبرداری نیست.
وی همچنان میافزاید: روش دیگر آن، کشت توسط دهاقین است که در اکثر مناطق دایکندی بخصوص در مرکز (نیلی) ، میرامور، کیتی، کجران و شهرستان کشت میشود.
فیروزی افزود: در تمام مناطق دایکندی، به استثنای ولسوالیهای سنگتخت و اشترلی (بنابر عدم امکانات)، کشت نبات بادام صورت میگیرد.
او تصریح کرد که بیش از ۱۵ هزار هکتار زمینهای دایکندی زیر کشت بادام قرار دارد، از همینرو حاصلات بادام این ولایت زیاد بوده و صادرات محلی، ملی و حتی بینالمللی دارد.
رییس زراعت این ولایت به مشکلات دهاقین اشاره کرد که سالانه در حدود ۲۰ الی ۳۰ درصد محصولات بادام به دلیل آفتها از بین میرود و یگانه دلیل این آفتها استفاده از تخمهای اصلاح نشده عنوان میشود.
وی میگوید که اداره زراعت ظرفیت تولید تخمهای اصلاح شده را در این ولایت ندارند و ناچارند که از دیگر ولایات وارد کنند. این تخمها پاسخگوی تمام دهاقین نبوده و آنان مجبورند که از تخمهای سنتی(اصلاح نشده) استفاده کنند.
او گفت که یگانه راه برای جلوگیری از این آفات، این است که دهاقین دوای ضدآفت را در کشتزارهای شان استفاده کنند.
از سویی هم در سال گذشته تعداد دهاقین ولایت دایکندی از حاصلات بادام رضایت نداشته و دلیل کاهش حاصلات بادام در این ولایت را سردی هوا، باریدن ژاله در وقت گل بادام و مریضی درختان بادام عنوان داشتند.
گفتنی است که بادام از جمله پرحاصلترین میوه خشک ولایت دایکندی و یک منبع اقتصادی مهم مردم این ولایت میباشد اما تاکنون نه کارخانه پروسس و نه کدام مارکت برای فروش این محصول در این ولایت فعال نشده است.