سید علی مرعشی رئیس مرکز پزشکی حج و زیارت جمعیت هلال احمر در گفتگو با خبرنگار
حوزه رفاه و تعاون گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان؛ در رابطه با اقدامات و تمهیدات حج پزشکی برای زائران حج تمتع امسال اظهارداشت: با توجه به فاجعه ای که در سال 94 در حج رخ داد و برگزار نشدن حج در سال گذشته، برای حج پزشکی امسال برنامهریزی ویژهای انجام شده است، و در جلسه مشترک با کارشناسان و پزشکان به دنبال ارائه خدمات بهتر به زائران بعد از فاجعه منا هستیم.
رئیس مرکز پزشکی حج و زیارت جمعیت هلال احمر با بیان اینکه خدمات پزشکی در راه، بین مدینه به مکه، مکه و عرفات به زائران ارائه میشود افزود: در سالهای گذشته زائران تنها در مکه از خدمات پزشکی با مجوز بهره مند بودند و دولت سعودی به زائران در مدینه و عرفات بدون مجوز خدمات ارائه می کرد که خوشبختانه امسال با مذاکرات مختلف توانستیم مجوزهای لازم برای ارائه خدمات پزشکی در تمام مسیرها را دریافت کنیم.
مرعشی تصریح کرد: در حال حاضر ما در مکه یک بیمارستان و در مدینه یک بیمارستان داریم که مجموع تختهای بیمارستان مکه صد تخت است و خدماتی از جمله آزمایشگاه، رادیولوژی، سونوگرافی،اکوکاردیوگرافی، سیسییو، آیسییو و تمام خدمات پزشکی به زائران ارائه میشود.
*اعزام 86 هزار زائر به حج تمتع 96
وی گفت: امسال 86 هزار زائر به حج تمتع اعزام می شوند از این رو در تمام مراکز اسکان زائران، درمانگاههایی دایر و تمام خدمات پزشکی به غیر از جراحیهای پیشرفته در بیمارستانهای ایرانی به زائران ارائه خواهد شد.
رئیس مرکز پزشکی حج و زیارت جمعیت هلال احمر با بیان اینکه امسال 580 نفر در قالب تیم پزشکی به کشور عربستان اعزام میشوند ، گفت: این در حالی است که کادر تیم پزشکی در آخرین حج 500 نفر بود.
مرعشی گفت: از مجموع 580 کادر پزشکی حج امسال 220 نفر در بیمارستانهای مکه و مدینه و 360 نفر در درمانگاههای محل اسکان زائران مستقر میشوند.
رئیس مرکز پزشکی حج و زیارت جمعیت هلال احمر افزود: در آخرین حج گذشته به منظور ارائه خدمات پزشکی منطبق با اصول اسلامی 68 پزشک خانم به حج اعزام شدند که امسال با توجه به ثبت نام های انجام شده این تعداد کاهش پیدا کرده است.
وی با بیان اینکه از معایناتی که پیش از اعزام انجام میشود درصد اندکی از افراد حتی کمتر از یک درصد جزء رد شدهها هستند، گفت: سالیانه معاینات مربوطه انجام میشود که بر اساس برآورد حاصله، فشار خون بالا و دیابت بالاترین آمار ابتلا را شامل می شود.
*ارسال 400 قلم دارو به مکه و مدینه
مرعشی با اشاره به اینکه امسال 400 قلم دارو برای ارسال به مکه و مدینه در نظر گرفته ایم، تأکید کرد: از آنجایی که داروهای گوناگون در شرکتهای مختلف تولید میشوند و ما با مجوزی که داریم، نمیتوانیم از تمامی شرکتها دارو به مکه و مدینه ببریم، به همین دلیل از تمامی حجاج درخواست داریم داروی خود را به همراه داشته باشند تا در طول سفر با مشکلی مواجه نشوند.
وی ادامه داد: سرم و شربت، وزن و حجم کمتری دارند و هزینههای آن تفاوت چندانی با ایران ندارد در نظر داریم که از سعودی ها خریداری کنیم.
رئیس مرکز پزشکی حج و زیارت جمعیت هلال احمر با بیان اینکه از اول شوال تا آخر ذی القعده زمان تعیین شده از طرف سعودی برای ارسال داروها تعیین شده است، بیان کرد: در هیچ سالی با مشکل دارو مواجه نبودیم و امسال هم مشکلی نخواهیم داشت.
مرعشی با تأکید بر اینکه توجه به بهداشت فردی همواره باید مورد نظر حجاج باشد، تصریح کرد: از آنجایی که هرساله زائران از تمامی دنیا به حج میآیند و تجمعات افراد بسیار نزدیک به یکدیگر است به همین دلیل حجاج برای اینکه به بیماریهای تنفسی مبتلا نشوند، باید بهداشت فردی را رعایت کنند.
وی با تأکید بر اینکه به زائران توصیه میکنیم برای رعایت بهداشت در صورت امکان از ماسک استفاده کنند. ادامه داد: لزومی ندارد که حجاج از ماسک نانو استفاده کنند.
*تجهیز چادرهای عرفات به سیستم خنک کننده
مرعشی با بیان اینکه امسال تمامی چادرهای حجاج که در عرفات برپا می شوند به سیستمهای خنک کننده مجهز شده اند، افزود: همچنین چادرهایی که در منا برپا می شوند به سیستم سرمایشی تجهیز و سیستم برخی از چادرها هم تغییر کرده است.
رئیس مرکز پزشکی حج و زیارت جمعیت هلال احمر به تمهیدات پزشکی اندیشیده شده برای ایام حج امسال اشاره و اظهار داشت: آموزشهای اولیه برای پیشگیری از وقوع حادثه، شناسایی علایم، از جمله مواردی است که امسال به حجاج ارائه می شود.
مرعشی با درخواست از حجاج مبنی بر ضرورت انتخاب زمان مناسب و خلوت برای انجام مراسم رمی جمرات، تصریح کرد: از آنجایی که به زمان گرمای هوا نزدیک میشویم توان زائران هم در انجام مناسک تا حدودی کم میشود از این رو انتظار می رود مدیران کاروانها با هماهنگی های لازم برای انجام مناسک در زمان های مناسب، میزان وقوع حوادث را کاهش بدهند.
رئیس مرکز پزشکی حج و زیارت جمعیت هلال احمر با تاکید بر اینکه زائران باید اطلاعات پزشکی خود را در اختیار پزشکان کاروانهای خود قرار بدهند، گفت: در مراکز اصلی اسکان زائران، پزشکان به صورت شبانه روزی به حجاج خدمات ارائه می دهند.
مرعشی به پرداخت هزینه داروی مننژیت از سوی حجاج اشاره و تصریح کرد: این دارو به لحاظ ماندگاری دارای دو نوع است که دارو با ماندگاری ٢ ساله با ٣٠ هزار تومان و دارو با ماندگاری ٥ ساله ٨٠ تا ٩٠ هزار تومان است.
رئیس مرکز پزشکی حج و زیارت جمعیت هلال احمر در رابطه با ورود واکسن مننژیت به کشور برای زائران حج امسال گفت: واکسن مننژیت در تمام دنیا در چند کمپانی تولید میشود و تمام کشورها از همان کمپانیها تهیه میکنند و برای سفارش واکسن مورد نیاز باید از چند ماه قبل به کمپانی مورد نظر درخواست می دادیم اما به علت مشخص نبودن برگزاری حج 96، در خواست واکسن انجام نشده بود.
*10 هزار دوز واکسن مننژیت تامین شده است
مرعشی ادامه داد: امسال به دلیل شرایط خاص برگزاری مراسم حج درخواست تهیه واکسن به صورت فوری به یک کمپانی داده شد که تا پایان خرداد واکسن مورد نیاز به کشور وارد میشود و در حال حاضر 10 هزار دوز از این واکسن نامین شده است.
وی در رابطه با این که معاینات پزشکی انجام شده از زائران شامل چه مواردی میشود و در چه صورتی زائر نمیتواند به حج اعزام شود گفت: این معاینات از جمله خدماتی است که برای حجاج انجام میشود و با انجام این معاینات پرونده کاملی از سابقه پزشکی زائر تهیه میشود این موارد کمک میکند تا همکاران ما در مراسم حج بتوانند خدمات بهتری به زائران ارائه دهند و اگر فردی بیماری خاصی داشته باشد شناسایی میشود.
رئیس مرکز پزشکی حج سازمان هلال احمر با تاکید بر اینکه بیماران دیالیزی به مانند سالهای گذشته به حج اعزام میشوند گفت: طبق دستورالعمل پزشکی حج، بیماران پیشرفته قلبی، زنان باردار، بیماران دارای سرطان پیشرفته نمیتوانند به حج اعزام شوند و در غیر این موارد هیچ منعی برای اعزام به حج وجود ندارد.
مرعشی افزود: تمام اطلاعات پزشکی زائران به صورت پرونده الکترونیک تهیه و به سرورهای هلال احمر متصل میشود و با مراجعه زائر به پزشک تمام اطلاعات پزشکی وی از جمله آخرین آزمایشهای انجام شده و داروهای مصرفی بر روی سرنسخه وی چاپ میشود که با اعلام اسم زائر، شماره پاسپورت و یا شماره کاروان میتوان به این اطلاعات دسترسی پیدا کرد.
*اعزام 585 کاروان به عربستان/تعداد پزشکان کمتر از کاروان ها است
وی تصریح کرد: امسال بالغ بر 585 کاروان به کشور عربستان اعزام میشود در حالی که تعداد پزشکان کمتر از کاروان ها است در نتیجه به مانند سالهای قبل هر کاروان نمیتواند یک پزشک در اختیار داشته باشد و تمام خدمات پزشکی از طریق درمانگاههای محل استقرار زائران ارائه میشود و هر دو تا سه کاروان یک پزشک در اختیار دارند.
رئیس مرکز پزشکی حج و زیارت جمعیت هلال احمر گفت: افرادی که در معاینات مشکل خاصی نداشته باشند به حج اعزام میشوند اما اگر مشکلی مشاهده شد با ارجاع فرد به پزشکان آشنا به مسائل حج، مشکل زائر بهتر بررسی میشود و چنانچه فردی از حج حذف شد میتواند با مراجعه به کمیسیون پزشکی حج و معاینه مجدد این مشکل را برطرف کند.
*ارائه خدمات به زائران در درمانگاه های هلال احمر رایگان است
مرعشی افزود: تمام پزشکان در درمانگاههای هلال احمر زائران را معاینه میکنند و ارائه این خدمات به زائران رایگان است به جز خدمات تخصصی که زائر باید هزینه آن را پرداخت کند.
وی تأکید کرد: به دنبال فاجعه منا مشخص شد که آموزشهای کمکهای اولیه و امداد و نجات باید به زائران ارائه شود به همین منظور این آموزشها در سه جلسه به زائران داده میشود، همچنین آموزشهای امداد و نجات در سطحی بالاتر به تمام مدیران، پزشکان و مسئولان حج ارائه میشود.
رئیس مرکز پزشکی حج و زیارت جمعیت هلال احمر گفت: امسال از نظر زمانی در بخش اجرایی امور پزشکی زائران بیتالله الحرام شرایط فشرده و سنگینی را داریم، به عبارتی همه ما در یک شرایط ویژه برگزاری مراسم حج را دنبال میکنیم.
مرعشی افزود: در این راستا معاینات پزشکی باید سریعتر انجام شود و مسئله استطاعت و یا عدم توانایی زائران هر چه زودتر تعیین تکلیف شود که این امر مستلزم تشخیص دقیق پزشکان دارای مسئولیت در معاینات پزشکی مراسم حج است، در این راستا پیگیری استطاعت زائران از سوی کمیسیون پزشکی استانها و در نهایت از سوی کمیسیون عالی تعیین تکلیف میشود.
وی اظهار داشت: در مراسم اربعین حدود 20 تا 27 میلیون زائر از سراسر دنیا به کربلا اعزام میشود در حالی که گنجایش شهر کربلا 100 هزار نفر است،و امکاناتی که به زائران ارائه میشود دارای محدودیت بسیاری است این در حالی است که سه میلیون زائر از سراسر دنیا به کشور عربستان اعزام میشوند و امکانات و خدماتی که به زائران ارائه میشود به تبع مطلوبتر از خدمات ارائه شده در کربلا خواهد بود.
مرعشی تاکید کرد: زائران جانباز، تمام خدمات تخصصی و فوقتخصصی مورد نیاز در زمان برگزاری حج را دریافت میکنند و برای این دسته از زائران امکانات ویژهای نظیر ساختمان ویژه اسکان، اتوبوس ویژه تردد و همچنین خدمات ویژه آنها در نظر گرفته شده است، معاینات جانبازانی که به خانه خدا اعزام میشوند نیز بر اساس معاینات پزشکی سایر زائران انجام می شود.
*استقرار 6 اتوبوس آمبولانس در نجف و کربلا
رئیس مرکز پزشکی حج و زیارت جمعیت هلال احمر با بیان اینکه امسال هم آمبولانسها در مسیر نجف و کربلا در سه مرز عبوری مستقر هستند، تصریح کرد:مانندسال گذشته ٦ اتوبوس آمبولانس برای خدمات رسانی به زائران در مسیر مستقر هستند.
رئیس مرکز پزشکی حج و زیارت جمعیت هلال احمر گفت: داروهای مورد نظر خریداری شده، و برای ارسال داروها از راه زمینی مجوز مورد نظر را از عراق دریافت کرده ایم.
وی ادامه داد: سال گذشته ٢ انفجار در عراق رخ داد و نیروهای امداد و نجات جمعیت هلال احمر در حادثه حضور پیدا کردند، اما از آنجایی که آگاهی دقیقی از جغرافیا، مکان و زبان منطقه نداشتند کمکهای جمعیت هلال احمر مفید واقع نشد از این رو امسال این بخش را حذف کردیم و در حوزه بهداشت و درمان تجهیزات خود را افزایش دادیم.
وی با بیان اینکه نقطه قوت عملکرد هلال احمر در مراسم اربعین سال گذشته اعزام مجروحان با ٢ پرواز به ایران بود، بیان کرد: بقیه زائران که حال مساعدی نسبت به بقیه داشتند از راه زمینی وارد کشور شدند.
مرعشی به تمهیدات هلال احمر برای برگزاری اربعین امسال، اشاره و تأکید کرد: تمامی دستگاههای مربوطه مشغول آسیب شناسی مراسم اربعین سال گذشته هستند، تا شاهد تکرار آن نباشیم.
انتهای پیام/