به گزارش
گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از
اهواز؛ شهلا بیگدلی، کارشناس حشره شناسی و کنترل ناقلین مرکز بهداشت خوزستان با اعلام این خبر گفت: سالانه 20 تا 23 هزار مورد عقرب زدگی در خوزستان اتفاق می افتد که کمتر از 10 مورد منجر به فوت می شود.
وی تصریح کرد: در برخی شهرستان های خوزستان از جمله مسجدسلیمان، رامهرمز، ایذه، باغملک و لالی بیش تر است و استان های هرمزگان و کرمان نیز از دیگر استان ها با تعداد بالای عقرب زدگی هستند.
بیگدلی بیان داشت: عقرب ها از جمله بندپایانی هستند که با گسترش زندگی شهرنشینی و استفاده از زمین های بایر و حاشیه شهرها برای ساخت و ساز به شکل ناخواسته وارد زندگی ما شده اند.
کارشناس حشره شناسی و کنترل ناقلین مرکز بهداشت خوزستان افزود: عقرب زرد کوچک(گادیم)، توسن و سیاه بزرگ شایع ترین عقرب ها در استان هستند.
وی اذعان کرد: عقرب گادیم به علت داشتن نیش کوچک، درد زیادی ایجاد نمی کند و فرد گاهی متوجه عقرب زدگی نمی شود به همین دلیل به مراکز درمانی مراجعه نکرده یا دیر مراجعه می کند که این تاخیر می تواند شدت علائم را چند برابر کرده و حتی منجر به مرگ شود.
شهلا بیگدلی اظهار داشت: فعالیت عقرب ها با گرم شدن هوا در فصل بهار و تابستان، افزایش می یابد به همین دلیل بیش ترین موارد عقرب زدگی در ماه های گرم سال اتفاق می افتد.
این کارشناس حشره شناسی خاطرنشان کرد: این بندپایان روزها در منازل، لابلای لباس ها، وسایل خواب و هر نقطه ای که از دسترس دور باشد پنهان می شوند و با تاریک شدن هوا از لانه های خود خارج می شوند.
وی افزود: کودکان، افراد مسن، کشاورزان، کارگران و زنان خانه دار بیشتر در معرض خطر عقرب زدگی قرار دارند.
بیگدلی اذعان داشت: علائم عقرب زدگی با توجه به سن فرد عقرب زده، نوع عقرب، محل و ساعت گزش متفاوت است و واکنش ساده مانند خارش، قرمزی پوست، تورم و خون مردگی و یا علائم شدیدتر مانند تغییرات فشار خون، نارسایی تنفسی و از کارافتادگی کلیه را ایجاد می کند و در صورت تاخیر در درمان منجر به مرگ می شود پس باید خطر عقرب زدگی را جدی بگیریم.
کارشناس حشره شناسی و کنترل ناقلین مرکز بهداشت خوزستان اظهار کرد: فرد عقرب زده باید خونسردی خود را حفظ کند و در صورت امکان، عضو عقرب زده را ثابت یا بی حرکت نگاه داشته و پایین تر از سطح قلب قرار دهند.
وی بیان داشت: 2 تا 3 سانتی متر بالاتر از محل عقرب زدگی را با یک طناب، پارچه و یا رگ بند که حداقل یک انگشت از زیر آن رد شود ببندید و فرد را در کوتاه ترین زمان به مرکز درمانی عقرب زدگی برسانید که در بیمارستان ابوذر و رازی در اهواز در این خصوص فعال هستند.
شهلا بیگدلی گفت: استفاده از داروهای محلی، داغ کردن، تیغ زدن و سوزاندن به هیچ وجه توصیه نمی شود.
این کارشناس در خصوص راه های پیشگیری از عقرب زدگی تصریح کرد: بهسازی محیط کار در منزل، نصب توری در پنجره ها، پوشاندن فاصله در و کف زمین و درز دیوارها، جلوگیری از تلمبار کردن نخاله های ساختمانی، استفاده از تختخواب در محیط های باز و قرار گرفتن پایه های آن در یک ظرف محتوی آب یا نفت و رعایت فاصله 30 سانتی متری تخت با دیوار از جمله این راه ها است.
وی گفت: از دیگر راه های پیشگیری بازرسی کناره های اتاق در زمان خواب، جلوگیری از انبار شدن لباس ها، کنترل کفش ها و لباس ها، استفاده از دستکش و چکمه توسط کشاورزان، و نگهداری مرغ و خروس با حفظ بهداشت محیط است.
شهلا بیگدلی تاکید کرد: در صورت بروز عقرب زدگی و یا مورد مشکوک، فرد عقرب زده به نزدیک ترین مرکز درمانی منتقل شود.
انتهای پیام/گ