دانشجوی مقطع کارشناسی ارشد رشته فیتوشیمی دانشگاه آزاد اسلامی گرگان موفق به اختراع و ثبت نتیجه پایان‌نامه تحصیلی خود به عنوان یک تکنولوژی نوین برای استحصال شیرین کننده طبیعی بدون کالری شد.

ثبت اختراع نتیجه پایان نامه دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه آزاد گرگانبه گزارش خبرنگار  گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان  از گرگان؛و به نقل از روابط عمومی دانشگاه آزاد اسلامی واحد گرگان، سمیه آقابیک دانشجو و دانش آموخته مقطع کارشناسی ارشد فیتوشیمی دانشگاه آزاد اسلامی گرگان با اشاره به اینکه اختراع «استحصالگر شیرین کننده بدون کالری» به نام تجاری SEM- ۱۶ از گیاه استویا  نتیجه پایان‌نامه دوره کارشناسی ارشد وی بوده است، گفت: امروزه استفاده از شیرین کننده استویا که ترکیبی با منشأ طبیعی است، در بسیاری از کشورهای توسعه یافته مورد استقبال جدی قرار گرفته است.

وی افزود: استویا یک گیاه بومی کشورهای برزیل و پاراگوئه است و در ایران از چندین سال قبل بصورت کشت بافت و ریز ازدیادی تولید شده و در چند استان از جمله گیلان، مازندران، گلستان و اردبیل به سرعت در حال توسعه است.

آقابیک بیان کرد: ترکیباتی که به عنوان عامل اصلی ایجاد طعم بسیار شیرین در عصاره‏های گیاه استویا شناخته شده ‏اند شامل استویوزید، آ-ربادیوزید و ب-‏ربادیوزید هستند. میزان شیرینی استویوزید تا ۳۰۰ برابر شکر تخمین زده شده است و این درحالی است که این ترکیب در دمای زیاد پایدار بوده و تخمیر نمی‏‌شود و رنگ آن‏ در اثر پخت تغییر نمی‏‌کند به همین دلایل استویوزید کاربردهای وسیعی در صنایع غذایی و داروسازی و مکمل‌ها دارد.

دانش آموخته فیتوشیمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد گرگان ادامه داد: این شیرین کننده انرژی ‏زا نیست و می‏ تواند جایگزین مناسبی برای شیرین کننده‏‌های مصنوعی مانند آسپارتام، ساخارین و سیکلامات باشد، بدون آنکه اثرات ناشی از سوء مصرف این شیرین کننده‏‌ها را به همراه داشته باشد به همین دلیل لقب شیرین کننده بدون کالری به این ترکیب داده شده است. کشور ژاپن با سابقه‌ترین کشور در مصرف صنعتی این شیرین کننده است و به دلیل اثرات دارویی آن بر بیماران دیابتی توانسته است این بیماری را در کشور خود کنترل کند.

وی با توجه به استحصال استویوزید از گیاه استویا با درصد خلوص بسیار بالا و مبتنی بر یک تکنولوژی نوین در واحد گرگان برای اولین بار بیان کرد: استحصالگر جدید که برای اولین بار در دنیا معرفی شده است دارای تاییدیه ثبت اختراع به شماره ثبت ۹۲۲۳۹ در طبقه بندی بین المللی A۲۳L ۲۷ / ۰۰ بوده و اقدامات اولیه برای اخذ پروانه تولید از وزارت بهداشت و درمان نیز انجام شده است.
 
آقابیک که اکنون یک شرکت دانش بنیان مستقر در مرکز رشد دانشگاه آزاد اسلامی گرگان را به همراه جمعی از استادان و فارغ التحصیلان این رشته به ثبت رسانده است، گفت: طبق مذاکراتی که با تعدادی از صنایع داروسازی و صنایع غذایی از جمله صنایع تولید نوشیدنی­‌های گازدار استان و سایر استان­‌های همجوار شده است امیدواریم با همکاری دانشگاه آزاد اسلامی گرگان، فرآیند تولید نیمه صنعتی و صنعتی این شیرین کننده بدون کالری به سرعت طی شده و تولید انبوه آن برای ورود مقرون به صرفه در بازار ایران آغاز شود.

مالک این ثبت اختراع افزود: کارخانه فرآوری استویا و استخراج صنعتی استویوزید در کشور وجود ندارد و تقریبا تمام محصول به صورت خانگی و طب سنتی تولید می‌شود؛ بنابراین نیاز به سرمایه گذاری در این بخش کاملا محسوس است و با توجه به اینکه اکنون کشور ما یکی از واردکنندگان ماده استویوزید است، حمایت از پرورش و تولید گیاه استویا و استحصال این ترکیب می‌تواند همزمان با جلوگیری از خروج ارز، سبب کار آفرینی و بهره گیری کارآمدتر از زمین‌های کشاورزی شده و با تامین نیاز صنایع غذایی داخلی، حتی فرصت صادرات آن به کشورهای دیگر را نیز فراهم آورد.

این محصول تاکنون در چندین نمایشگاه از جمله نمایشگاه جشنواره فرهیختگان، نمایشگاه ملی هفته پژوهش، آزاد اکسپو و نمایشگاه‌های استانی شرکت کرده است.
 
 انتهای پیام / ا
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار