مجسمه بز اثر توکل اسماعیلی معروف به مش‌اسماعیل در مراسمی با حضور محمد‌علی حضرتی‌ها مدیر‌کل میراث‌ فرهنگی، صنایع‌ دستی و گردشگری استان قزوین، همزمان با هفته صنایع‌ دستی به موزه شهر قزوین اهدا شد.

به‌ گزارش حوزه میراث و گردشگری گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان به‌ نقل از روابط‌ عمومی اداره‌ کل میراث‌ فرهنگی، صنایع‌ دستی و گردشگری استان قزوین؛ در این مراسم که سه‌شنبه ۲۳ خراد ۹۶ انجام شد محمدعلی حضرتی‌ها مدیر‌کل میراث‌ فرهنگی، صنایع‌ دستی و گردشگری استان قزوین با اشاره به ذوق و خلاقیت این مجسمه‌ساز توانمند ایرانی که زاده شهر قزوین است، گفت: «هنرمند جانباز توکل اسماعیلی یکی از خوش‌ذوق‌ترین هنرمندان خودآموخته ایران به شمار می‌رود که بدون داشتن تحصیلات آکادمیک و با بهره‌گیری از ذوق و استعداد ذاتی خویش در خلق آثارش از مضامین عامیانه، اسطوره‌های آشنای ایرانی و کاراکترهای روزمره در زندگی اجتماعی اطرافش الهام گرفته است.»

او افزود: «مش‌اسماعیل در محضر استاد پرویز تناولی به کار مجسمه‌سازی روی آورد و در رده نخستین هنرمندانی است که در مجسمه‌سازی، آهن را جانشین گل و رس و سنگ کرد و نوعی سادگی و زیبایی در آثار او وجود دارد که مشابه آن در کارهای دیگر کمتر دیده شده است.»

مدیر‌کل میراث‌ فرهنگی، صنایع‌ دستی و گردشگری استان قزوین با بیان اینکه بسیاری از آثار این هنرمند برجسته در مکان‌های عمومی داخل و خارج از کشور و در معرض دید عموم قرار دارند، یادآور شد: «یکی از مجسمه‌های آهنی خلق شده توسط مش‌اسماعیل به شکل بز بزرگ، در سال ۱۳۸۳ و در آستانه برگزاری کنگره میرعماد به کاخ موزه چهلستون منتقل شد و برای آشنایی بیشتر مردم با این هنرمند قزوینی و آثارش در فضای این موزه و در معرض دید عموم قرار گرفت.

او افزود: «از مجموعه بزهای مش‌اسماعیل، تندیس بز کوچک دیگری نیز در اختیار شخصی به نام مهندس سپهری بود که به شهر قزوین زادگاه مش‌اسماعیل بازگردانده و به موزه شهر اهدا شد.»

حضرتی‌ها خاطر‌نشان کرد: «امیدوارم با نمایش این اثر ارزنده هنری در کنار دیگر آثار به‌ جای‌ مانده از تاریخ و تمدن کهن شهر قزوین، بتوانیم زمینه آشنایی مردم و گردشگران را با آثار این مجسمه‌ساز توانگر ایرانی فراهم آوریم.»

توکل اسماعیلی در سال ۱۳۰۲ در قزوین متولد شد. پدرش علی‌اصغر اسماعیلی به شغل مسگری مشغول بود. او در سن بیست و پنج سالگی به تهران آمد و در دانشگاه تهران به‌عنوان دستیار در کارگاه مجسمه‌سازی مشغول به کار شد.

او کار مجسمه‌سازی را از هنگامی که در دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران مستخدم بود شروع کرد. کارهای او بیشتر با مفتول آهنی و جوشکاری اجرا می‌شد.

اسماعیلی به‌خاطر مهارت و ذوقی که داشت در کارگاه مجسمه‌سازی به دانشجویان دانشکده نیز تعلیم می‌داد، گرچه رسماً از هیئت‌ علمی یا مربیان دانشکده نبود.

در دهه ۱۳۵۰ آثار او با استقبال روبه‌رو شد و مجموعه‌داران آثارش را خریداری می‌کردند. بسیاری از آثار او در نمایشگاه‌های متعددی در گالری‌های ایران، ایتالیا، بلژیک، آلمان، انگلستان و ترکیه به نمایش درآمده است و برخی از آثار مش‌اسماعیل نیز مانند مجسمه فلزی رستم و دیو سفید در استادیوم آزادی تهران، درخت مقدس در پارک ملت تهران، مجسمه‌های فلزی بز در پارک جمشیدیه و دانشکده هنرهای زیبا و… در مکان‌های عمومی در معرض دید عموم قرار دارد.

حاج توکل اسماعیلی بعد از تحمل یک دوره بیماری در روز یکشنبه هشتم آبان سال ۱۳۷۳ در سن ۷۱ سالگی در گذشت.



انتهای پیام/
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار