به گزارش خبرنگار
حوزه افغانستان باشگاه خبرنگاران، قرار است فردا شنبه(۲۷/ ادیبهشت/جوزا)، یک هیأت بزرگ از مقام ها، دیپلماتها و مذاکره کنندگان حکومت افغانستان برای آغاز مذاکرات راهبردی در پنج عرصه با جمهوری اسلامی ایران، به تهران سفر کند.
به دنبال سفر این ماه محمدجواد ظریف، وزیر امورخارجه ایران به کابل، افغانستان و ایران بر آغاز گفتگوها و مذاکرات در ۵ کمیته و رسیدن به یک سند همکاری های راهبردی توافق کردند.
بر اساس این توافق، تصمیم بر آن شد تا ۵ کمیته امنیتی، اقتصادی، اتباع، فرهنگی و آب در دو کشور و با حضور مقام های برجسته مربوط در هر بخش تشکیل شود و رهبری این کمیته به عهده وزرای خارجه دو کشور است.
به دنبال دیدارهای بعد مقام های جمهوری اسلامی ایران و افغانستان پس از سفر محمدجواد ظریف به کابل، چون سفر معاون وزیر امورخارجه ایران به کابل و شرکت در پروسه کابل و همچنین دیدار مجدد رییس جمهور غنی با آقای ظریف در حاشیه نشست سران کشورهای عضو سازمان همکاری های شانگهای، اراده سیاسی برای پیش برد سریع تر این مذاکرات به وجود آمده است.
سید نادر پژوهش، سکرتر دوم و مسئول مطبوعاتی سفارت افغانستان در تهران، به خبرنگار آوا گفت که قرار است هیأت افغانستان در ۵ کمیته امنیتی، اقتصادی، فرهنگی، اتباع و آب، روز شنبه وارد ایران شده و در طول دو روز، مذاکرات خود را در این کمیته ها و به صورت فشرده با کمیته های مشابه ایرانی دنبال کنند.
این در حالی است قرار بود افغانستان و ایران در سال پایانی حکومت حامد کرزی، رییس جمهور پیشین و به دنبال آن، سال ابتدایی حکومت وحدت ملی، یک سند همکاری های راهبردی را به امضا برسانند، این مذاکرات برای نهایی کردن این سند، به دلایل نامعلومی به تعویق افتاد. اکنون به نظر می رسد حکومت افغانستان مصمم است این مذاکرات را برای رسیدن به یک توافق نهایی، دنبال کند.
یکی از کمیته های اساسی و کلیدی و محورهای مذاکرات در گفتگوهای روز شنبه، مسأله آب در یک طرف و مسائل امنیتی و اتباع(مهاجرین) در طرف دیگر خواهد بود.
جمهوری اسلامی ایران انتظار دارد در قسمت مسائل آبی، با توجه به مشکلات کم آبی که در این کشور وجود دارد، به توافقات جدیدی با افغانستان برسد، اما حکومت افغانستان نیز با توجه به پروژه های توسعه ای مدیریت منابع آبی و نیازمندی که به آن دارد، خطوط مشخصی دارد؛ از این رو، مذاکرات بر سر آب در کمیته مربوط، مذاکراتی جدی و اساسی خواهد بود.
در کنار مسأله آب، مسائل مربوط به امور مهاجرین افغان و سازماندهی آنها، به خصوص مهاجرین فاقد مدرک اقامتی و همچنین مسائل مبارزه علیه تروریزم و مواد مخدر، از محورهای جدی مذاکرات میان دو طرف خواهد بود.
به دنبال این مذاکرات در تهران، انتظار می رود دور بعدی مذاکرات این ۵ کمیته، در افغانستان برگزار شود.
انتهای پیام/