به گزارش خبرنگار حوزه افغانستان باشگاه خبرنگاران جوان، محمدعلی عرفان از مسئولان بخش فرهنگی اداره اطلاعات و فرهنگ بامیان به دویچهوله گفت که این کتابها میتوانند پژوهشگران را در زمینه بدست آوردن شناخت بهتری از بامیان کمک کنند.
عرفان افزود:«کتابهای چاپ شده عناوینی چون مجموعه مقالات و راهنمای بامیان، آثار عتیقه بودای بامیان، گویش هزارگی، بامیان پایتخت شکوه اساطیری، جنگنامه و جنگنامهسرایی در ادبیات فارسی، بامیان د هیواد تاریخی اعجوبه و فرهنگ شفاهی مردم بامیان را شامل میشوند.»
نویسندگان محروم از امکانات
بامیان هرچند به شهر فرهنگ و هنر معروف است اما پژوهش، نگارش و چاپ کتاب به عنوان بخشی از فعالیتهای فرهنگی در آن تا هنوزهم مشکلات خاص خود را دارد. نبود چاپخانه، وضعیت اقتصادی نهچندان خوب نویسندگان، دسترسی محدود آنان به تکنولوژی روز و هزینهبر بودن پژوهش از جمله این مشکلاتاند.
امین ابتهاج استاد دانشگاه بامیان و نویسنده کتاب جنگنامهسرایی در ادبیات فارسی دری میگوید که پس از این هر بامیانپژوه میتواند پژوهش خود در مورد این ولایت را با مطالعه کتابهای تازه چاپشده آغاز کند.
صنایع دستی بامیان در افغانستان و منطقه شهره است. زنان بامیانی با رنگ و مواد طبیعی نقش آفرینی می کنند.
ابتهاج تصریح کرد:«تا چندی پیش، محدود مقالات و کتابهایی پیرامون بامیان به نگارش درآمده بود که به هیچوجه برای شناخت این ولایت کافی نبود. این کتابها نیز نیازمندی به اطلاعات در مورد بامیان را بصورت کامل رفع نمیکنند اما با آنهم امیدواریهایی را در این زمینه بوجود آمده است.»
فرهنگیان خلاق اما بیکس
فرهنگیان بامیان در پانزده سال گذشته فعالیتهای متنوع و منحصر به فردی داشتهاند. قسمتی از این فعالیتها به چاپ و انتشار کتاب اختصاص داشته است. انتشار چندین مجموعه شعر از شاعران بامیانی، نمونهایاز اینگونه فعالیت فرهنگیان این ولایت در این حوزه است.
بیشتر فعالیتهای این فرهنگیان تا کنون با پشتکار و هزینهشخصی آنان انجام شده است و دولت و نهادهای داخلی و خارجی حامی رشد فرهنگ، همکاری درخور توجهی در این زمینه نداشتهاند.
عزیز فرهمند، یکی از فرهنگیان بامیان از چاپ کتابهای جدید در مورد این ولایت در ادامه این فعالیتهای فرهنگی استقبال میکند و امیدوار است که اینکتابها از درونمایه خوب برخوردار باشند.
فرهمند گفت:«بصورت کلی فرهنگ مطالعه و کتابخوانی در میان شهروندان افغانستان و بامیان به عنوان جزئی از آن چندان ترویج نشده است اما با آنهم انتظار میرود که چاپ این کتابها بتواند مشوق جوانان قرار گیرد و نویسندگان را به تحرک بیشتر وادارد.»
بامیان در مرکز افغانستان از ولایاتی است که در درازنای تاریخ، شاهد ظهور و افول سه تمدن بزرگ زردشتی، بودایی و اسلامی بوده است. آثار بجا مانده از این تمدنها، بامیان را به یکی از مراکز مهم فرهنگی در کشور مبدل کردهاند.
وجود این آثار و در کنار آن انجام فعالیتهای فرهنگی کمنظیر در بامیان، کسب چندین لقب بینالمللی برای این ولایت را به همراه داشته است. بامیان دو سال پیش، همزمان با عضویت در شبکهشهرهای خلاق جهان، به عنوان نخستین پایتخت فرهنگی سازمان سارک انتخاب شد.
انتهای پیام/
برای اطلاع از آخرین اخبار افغانستان به کانال تلگرامی ما بپیوندید