وی افزود: با وقوع این 15 فقره حریق حدود 210 هکتار از جنگلها و بیشهزارهای پارک ملی کرخه دچار آتشسوزی شد و به طور میانگین به هر هکتار از این سطح، 10 تا 100 درصد آسیب و خسارت وارد شد؛ همچنین در مجموع در جریان این حوادث 210 هزار اصله درخت که عمدتا درخت گز و بنه بودند، نابود شدند.
الوندی با اشاره به اهمیت اکولوژیک درختان گز و بنه برای حیات وحش منطقه حفاظتشده کرخه، بیان داشت: پوشش گیاهی پارک ملی کرخه به علت خاص بودن نوع این پوشش گیاهی، آخرین بازمانده جنگلهای نیمهگرمسیری کشور محسوب میشود؛ همچنین در این منطقه شاهد تنوع پرندگان هستیم به طوری که بیش از 150 گونه پرنده در محدوده حفاظتشده پارک ملی کرخه زیست میکنند و در اثر وقوع آتشسوزی، حیات این پرندگان نیز در معرض خطر قرار میگیرد.
رییس پارک ملی کرخه اذعان کرد: متاسفانه فصل فرادآوری این پرندگان دقیقا همزمان با فصل وقوع این آتشسوزیهای سریالی است. بهطور معمول خسارات وارده ناشی از آتشسوزی در جنگلها و بیشهزارها تنها برای آسیب وارده به پوشش گیاهی و درختان برآورد میشود و مورد توجه قرار میگیرد در حالی که حوادث آتشسوزی در پارک ملی کرخه موجب وارد شدن آسیب به پرندگان، خزندگان و برخی پستانداران مانند شغال، گربه جنگلی و گنجشکها شده است.
وی درباره عمده علل وقوع آتشسوزی در محدوده پارک ملی کرخه اظهار داشت: علت وقوع 11 فقره از مجموع 15 فقره حریق جنگلها و بیشهزارهای این پارک، آتش زدن کاه و کلش مزارع توسط کشاورزان و سرایت حریق ناشی از آن به محدوده این منطقه بود. در این خصوص، پارک ملی کرخه تاکنون 31 نفر را به دادگاه معرفی کرده و پرونده این افراد در حال پیگیری است. علاوه بر آن، اداره حفاظت محیط زیست شوش نیز جداگانه پیگیریهای قضایی را برای برخورد با عوامل این حریقها انجام میدهد.
محمد الوندی با بیان اینکه امکانات، تجهیزات و ماشینآلات اطفای حریق این پارک کافی نیست، تصریح کرد: این پارک تنها یک ماشین سنگین اطفای حریق با یک راننده در اختیار دارد، در صورتی که برای واکنش بهموقع و جلوگیری از گسترش آتش در زمان وقوع این حوادث، حداقل باید دو ماشین اطفای حریق با چهار راننده در اختیار داشته باشیم. با این حال، همین امکانات و تجهیزات اطفای حریق پارک ملی کرخه نسبت به تجهیزات و ماشینآلات اداره منابع طبیعی شوش، قابل ملاحظه است زیرا این اداره عملا از هیچ تجهیزات و ماشینآلاتی برای اطفای حریق برخوردار نیست.
وی گفت: در بیش تر موارد در زمان وقوع آتشسوزی در پارک ملی کرخه، یک یا دو نفر نیروی یگان حفاظت منابع طبیعی شوش در محل حادثه حاضر میشوند اما به علت نداشتن هیچ امکاناتی عملا کاری از دست آنها ساخته نیست. از طرفی با توجه به اهمیت اکولوژیک و زیست بومی پارک ملی کرخه، وجود یک بالگرد آبپاش برای اطفای حریق ضروری به نظر میرسد.
الوندی با اشاره به تلاشهای صورت گرفته در حوزههای آموزشی، تشکیل جلسات با سازمان جهاد کشاورزی خوزستان و دادستانی به منظور جلوگیری از آتش زدن کاه و کلش مزارع کشاورزان، اظهار کرد: با این وجود به علت اینکه اولویت نخست اشتغال در شهرستان شوش کشاورزی است و تعداد کشاورزان و مساحت اراضی بالا است، جلوگیری از آتش زدن مزارع توسط کشاورزان نیاز به فرهنگسازی و آموزش بیش تری دارد و در کنار آن باید برخوردهای قضایی لازم با متخلفان انجام شود.
انتهای پیام/گ