به گزارش خبرنگار اقتصاد و انرژی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، رشد و توسعه فناوری ها و دنیای مجازی با همه تهدیدات،مخاطرات،معایب و چالش هایی که برای جامعه به همراه دارد،حاوی فرصت ها و نکات مثبت و سازنده بسیاری نیز می باشد.
یکی از نمونه های بارز این فرصت ها،به ظرفیت اشتغالزایی این حوزه باز می گردد که اخیرا در جامعه ایران نیز مورد توجه قرار گرفته است.
با تاملی بر بستر و فرصت های موجود و بالقوه دنیای مجازی به تنوع و تکثری از مشاغل گوناگون همچون فروشگاه های مجازی،گردشگری مجازی،نمایشگاه ها،کتاب ها و کتابخانه ها،فیلم،بازی های رایانه ای،آموزش های مجازی و عناوین متعدد دیگری پی خواهیم برد که هر یک با برنامه ریزی اصولی و هدفمند قادر خواهد بود بخشی از کاستی ها و کمبودهای حوزه اشتغال را پوشش دهد.
فریبا صدق آبادی،محقق و پژوهشگر حوزه اقتصادی در گفت و گو با خبرنگار اقتصاد و انرژی،با اشاره به معضل بیکاری به عنوان یکی از جدی ترین تهدیدات فعلی کشور در عرصه اقتصادی و اجتماعی اظهار داشت:در چنین فضا و شرایطی باید با شناخت دقیقی از ظرفیت ها و فرصت های بالقوه،می توان ضریب استفاده از بسترهای اشتغالزایی را بیش از پیش تقویت نمود.
وی افزود:اساسا کار آفرینی ابتدا به ساکن مستلزم نگاهی هوشمندانه و بهره گیری حداکثری از فرصت ها می باشد.
صدق آبادی عنوان کرد:جهان معاصر کنونی،در طول دو دهه اخیر با تحولات جدی و عمیقی مواجه شده که این سیر و دامنه تغییرات،در طول تاریخ بشریت بی سابقه بوده و در این تحولات،نقش و تاثیرگذاری دنیای مجازی و فناوری ها،بیش از عرصه ها و بخش های دیگر ملموس و برجسته به نظر می رسد.
محقق و پژوهشگر اقتصادی گفت:به همان میزان که دنیای ارتباطات و سرعت انتقال داده ها و اطلاعات به طرز شگفت آوری رشد یافته،دنیای مشاغل نیز با تحولاتی چشمگیر همراه شده است.
وی افزود:اگر در گذشته،فضای اشتغال صرفا به زراعت،دامداری و صنایع دستی و مشاغل مرتبط با دیوانسالاری یا همان قالب های اداری خلاصه می شد،امروزه،عرصه اشتغالزایی آنچنان فراخ،متنوع و گسترده شده که با برنامه ریزی اصولی می توان فرصت های متعددی را برای اشتغال جوانان ایجاد نمود.
صدق آبادی گفت:امروزه در برخی کشورهای توسعه یافته،نه تنها بیکاری وجود ندارد بلکه ضریب فرصت اشتغال و کار فراتر از میزان نیرویِ کارِ فعالِ در آن ها ، می باشد.
محقق و پژوهشگر اقتصادی عنوان کرد:برخی گمان می کنند مشاغل و فرصت های اشتغال در این جوامع صرفا به کسب و کار در صنوف و یا ادارات خلاصه شده،در صورتی که برخلاف ذهنیت و تصور مذکور،این توفیق با بهره گیری حداکثری از ظرفیت های موجود در چنین جوامع و کشورهایی ،حاصل شده که بخشی از آن متوجه مشاغل نوپا و نوین می باشد.
وی افزود:کانون اصلی این مشاغل به حوزه دنیای مجازی معطوف می شود،مقوله ای که در کشور ایران مورد غفلت قرار گرفته و علیرغم گام هایی که اخیرا در این زمینه برداشته شده،لذا همچنان فرصت های بی شماری وجود دارد که در سایه بی توجهی ها و غفلت هرز و هدر می رود.
صدق آبادی عنوان کرد:بر اساس تحقیقات و بررسی های انجام شده،در فضای مجازی قریب به 100 هزار شغل و کسب و کار بالقوه وجود دارد که بهره گیری از آن،مستلزم اطلاع رسانی،آگاهی بخشی،شناخت دقیق و اصولی و البته فراهم کردن بستر و زمینه لازم برای اشتغال در آن می باشد.
محقق و پژوهشگر اقتصادی گفت:عمده این مشاغل در اوقات و دوران فراغت،فرصت نمود و ظهور و بروز فعالانه پیدا می کنند،مقطعی که در ایران بر اساس یک قاعده نانوشته و فرهنگ غلط،به زمان و مقطعی برای بطالت اوقات تبدیل شده است.
وی افزود:کم نیستند افراد و گروه هایی که اوقات بیکاری خویش را در فضای مجازی سیر می کنند، که در صورت طراحی برنامه ریزی اصولی می توان از این فضا و حضور مذکور در دنیای مجازی ، در راستای بهره وری اقتصادی گام برداشت.
صدق آبادی گفت : در کنار فرصت فضای مجازی،در سایه دیگر تفریحات رایج و مرسوم در چنین مقاطع و زمان هایی(اوقات فراغت) ، می توان فرصت های شغلی بسیاری را ایجاد و برای توسعه اشتغالزایی ازآن استفاده نمود.
روح ا...الفت،کارشناس گردشگری،از زاویه دیگری به موضوع اشتغال و نقش اوقات فراغت در تقویت فرصت های مرتبط با آن ، می نگرد.
وی در گفت و گو با خبرنگار اقتصاد و انرژی ،با اشاره به نقش اوقات فراغت در ایجاد اشتغال و فرصت های شغلی برای بهره گیری جویندگان کار گفت:امروزه در برخی از کشورها همچون ترکیه و سنگاپور از این ظرفیت به نحو مطلوب و شایسته ای بهره گیری می شود و در سایه این فرصت ها،شاهد اشتغال تعداد بسیاری از متقاضیان کار هستیم که قطعا در صورت بی توجهی به آن،این افراد و گروه ها به جماعتی مصرف کننده تبدیل می شوند که بار هزینه های اقتصادی و اجتماعی کشور های مذکور را سنگین تر می ساختند.
کارشناس گردشگری عنوان کرد:در کشور ایران با برنامه ریزی هدفمند و اصولی می توان از فرصت اوقات فراغت در راستای ایجاد اشتغال به بهترین نحو ممکن بهره برد،ظرفیتی که می تواند در بخش های متنوع و متعددی همچون کویرگردی،گردشگری در دشت ها،دریا،کوه ها،روستاها،مناطق تاریخی،عرصه های ورزشی و...متجلی شود.
الفت عنوان کرد:به واقع در تمامی حوزه های مذکور،فعالان بخش خصوصی قادر خواهند بود،نقش آفرینی و کارکرد اقتصادی مطلوب اثری را ایفاء کنند و قطعا با درایت و هدفمندی ، بخش قابل توجهی از معضل بیکاری در کشور ، صرفا با اتکایِ به این فرصت ها و ظرفیت ها ، مرتفع خواهد شد.
وی افزود:متاسفانه این ذهنیت که لزوما اشتغال به پشت میز نشینی و فعالیت در اداره،نهاد یا سازمانی دولتی و یا حکومتی خلاصه می شود،باعث شده تا بسیاری از جویندگان کار در صف انتظار بنشینند و بهترین دوران عمر و جوانی خود را به بیهودگی سپری کنند.
کارشناس گردشگری عنوان کرد:امروزه این ذهنیت و طرز تلقی و تفکر ناصحیح در جوامع توسعه یافته محلی از اعراب ندارد و اتفاقا کشورهای پیشرفته دارای دولتی کوچک هستند،اما در بخش خصوصی،زمینه و گستره فعالیت ها به میزانی است که حتی برای پاسخگویی به نیاز جامعه به جذب نیروی کار از کشورهای دیگر مبادرت می ورزند و این به معنای مازاد بودن فرصت های شغلی در مقایسه با جمعیت موجود درآنها می باشد و فرصت های شغلی عرصه گردشگری و ایام فراغت در حصول و دستیابی به این موفقیت از سهم و نقش برجسته ای برخوردار است.
الفت در خاتمه یادآور شد:تعریف و طراحی بسته های تشویقی،کاهش پیچیدگی بروکراسی اداری،ارائه تسهیلات ویژه به متقاضیان فعالیت در این بخش ها(گردشگری، تفریحی و سیاحتی)،از الزاماتی است که با پیاده سازی آن از سوی دستگاه های ذیربط می توان فصلی نو را در حوزه اشتغالزایی کشور گشود و قطعا در سایه آن،بسیاری از متقاضیان کار، صاحب درآمد،کسب و کار و معیشتی مطلوب خواهند شد.
انتهای پیام/