به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان به نقل از روابط عمومی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری ، رحیم ولایتی سرپرست هیئت شناسایی ، گمانه زنی و تعیین عرصه و حریم شهر تاریخی –ایلخانی اوجان این مطلب را در نشست گزارش به همکار که به همت پژوهشکده باستان شناسی در محل پژوهشگاه برگزار شد مطرح کرد .
وی با اشاره به پیشینه تاریخی شهرایلخانی اوجان گفت :شهر تاریخی و باستانی اوجان از جمله شهرهای مهم دوره ایلخانی(اقامتگاه تابستانی خاندان شاهی ایلخانی) در جنوب شهر امروزی بستان آباد آذربایجان شرقی است که در دوره غازان خان ایلخانی بازسازی و مورد استفاده قرار گرفته است.
ولایتی با بیان اینکه بنا به گفته منابع تاریخی این شهر قبل از دوره ایلخانی و بخصوص در دوره سلجوقیان اظهار داشت :این شهر در پی حوادث مختلف از جمله زلزله و جنگهای متعدد نتوانسته موجودیت خود را به عنوان یک شهر مهم و استراتژیک حفظ کند و تنها در دورۀ ایلخانی است که به شکوه و رونق شایستۀ خود دست می یابد.
این باستان شناس با استناد به این موضوع که هر شهر یا بنای تاریخی معرفِ بخشی از وضعیت سیاسی، مذهبی و اجتماعی است که در پیِ تغییر و تحولات سیاسی بوجود آمده تصریح کرد: یکی از مهمترین تحولات اجتماعی دوره ایلخانی پیدایش شهرهایی با ماهیت هنر معماری وشهرسازی خاص نظیر اوجان است.
ولایتی مهمترین یافته های باستان شناسی بررسی آثار سطحی محوطه شهر تاریخی- ایلخانی اوجان را نمونه های فراوان سفال های سلجوقی وایلخانی در سطح گسترده محوطه ، نمونه سکه های مسی بدست آمده از سطح وکاوش محوطه شهر اوجان، آثار دوقبرستان ایلخانی محوطه با خشت های مربع خاص دوره ایلخانی کار شده و سه برج آرامگاهی با ریشه مدور دو مورد در داخل محوطه ویک مورد در خارج از محوطه اعلام کرد .
وی گفت: در سه فصل بررسی باستانشناختی در شهرستان بستانآباد نتایجی مانند موجودیت شهر از قرون اولیه اسلامی و رونق و توسعه آن در دوره ایلخانی (به استناد منابع مکتوب) و انطباق موقعیت جغرافیایی آن با شهرستان بستانآباد فعلی (به استناد مطالعات باستان شناسی) در دو محوطه ایلخانیِ «کوللر و دالی دره سی» به دست آمد .
ولایتی بیان کرد: با توجه به سه فصل بررسی های باستان شناختی ،احتمالا محوطههای دالی دره سی و کوللر واقع در روستای اشرف آباد در ساحل غربی رودخانه «اوجان چای» قسمتی از شهر اوجان هستند.
وی افزود: در پژوهش میدانی جدید (گمانهزنی وتعیین عرصه و حریم) سعی شد تا دادههای جدیدِ حاصل از پژوهش میدانی و بررسیهای باستان شناختی در منطقه بستانآباد با منابع مکتوب دوره ایلخانی، مورد سنجش و تحلیل قرار گیرد تا یک گام دیگر برای معرفی این شهر بزرگ اسلامی - تاریخی برداشته شود.
ولایتی گفت، با توجه به بررسیهای میدانی و پیمایشی که در دو سال اخیر در شهرستان بستان آباد انجام شده و بر اساس توصیف منابع تاریخی از شهر اوجان باید آن را در حوالی شهر بستان آباد فعلی جستجو کرد .
انتهای پیام/ع