به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از یزد؛ مجتبی فرهنمندمدیر پایگاه پژوهشی شهر تاریخی یزد با بیان اینکه سال ۹۳ پرونده ثبت ملی بافت تاریخی یزد گم شده بود، گفت: مهرماه ۹۳ حکم راهاندازی پایگاه پژوهشی و تهیه پرونده ثبت جهانی صادر شد.
فرهنمند ظهر امروز20 تیرماه در نشست خبری با خبرنگاران یزد افزود: در مهرماه 93 حکم راهاندازی پایگاه پژوهشی و تهیه پرونده ثبت جهانی صادر شد و در آن زمان هیچ چیزی به نام ثبت جهانی وجود نداشت و حتی پرونده ثبت ملی بافت تاریخی یزد هم گم بود.
وی گفت: پیش از سال 93 هیچ نوع پروندهای در ارتباط با ثبت جهانی بافت تاریخی یزد تشکیل نشده بود و حتی یک خط از پرونده ثبت جهانی ربطی به پیش از سال 93 ندارد.
مدیر پایگاه پژوهشی شهر تاریخی یزد خاطرنشان کرد: حاصل تمام تلاشهایی که در طول این دو سال و نیم انجام شد را با ثبت جهانی بافت تاریخی یزد مشاهده کردیم و خوشبختانه الان بافت تاریخی یزد به ثبت جهانی رسیده و ارزش بسیار بالایی پیدا کرده است.
این سخنان را فرهمند در حالی مطرح کرد که نادری، مسئول دفتر فنی این پایگاه پس از صحبتهای وی، مراحل تهیه پرونده ثبت جهانی را شامل ثبت ملی در سال 1384، آغاز گردآوری اولین نسخه پرونده ثبت جهانی در سال 1385، تکمیل مدارک و نقشهها در سال 1388، تفاهمنامه جهت بازبینی پرونده در سال 1391 و بازنویسی مجدد پرونده و ارسال به یونسکو را در سال 1394 دانست.
نادری ادامه داد: یک اثر برای اینکه بتواند به ثبت جهانی برسد، حتما باید پیش از آن به ثبت ملی رسیده باشد و این بافت در سال 1384 به ثبت ملی رسید.
وی با اشاره به اینکه در دورههای قبل 150 هکتار برای ثبت جهانی بافت تاریخی یزد انتخاب شده بود، عنوان کرد: در بررسیهای مجدد به این نتیجه رسیدیم که یک بخشهای دیگری قابلیت اضافه شدن به محدوده پرونده ثبت جهانی را دارد.
مسئول دفتر فنی پایگاه پژوهشی شهر تاریخی یزد عنوان کرد: به این منظور 180 هکتار بافت تاریخی و محدوده محله زرتشتیان را برای ثبت جهانی در این پرونده انتخاب کردیم.
نادری به بخشهایی از پرونده ثبت جهانی بافت تاریخی یزد اشاره کرد و ادامه داد: در این پرونده یک سری ضوابط و قوانینی در نظر گرفته شده که پس از ثبت جهانی ما ملزم به اجرای این ضوابط در بافت تاریخی یزد هستیم.
استان یزد 2270 هکتار بافت تاریخی دارد که شهر یزد به عنوان نخستین شهر خشت خام و دومین شهر تاریخی جهان دارای بافت تاریخی به مساحت عرصه 743 هکتار و مساحت حریم پنج هزار هکتار در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است.
یزد با عناوینی همچون شهر بادگیرها، شهر کار و کاریز و کاهگل، دارالعباده، دارالعلم و دارالعمل، حسینیه ایران، شهر دوچرخه ها، شیرینی، شهر قنات و قنوت و قناعت و شهر آتش و آفتاب شناخته می شود.
این استان اکنون در کنار استان های فارس و اصفهان به عنوان مثلث طلایی گردشگری ایران مقصد اول گردشگران خارجی و اروپایی است.
انتهاپیام/ ی
بافت تاریخی شهر یزد به عنوان نخستین شهر خشت خام ثبت جهانی شد