به گزارش خبرنگار حوزه افغانستان باشگاه خبرنگاران جوان، رییس اجراییه در چهارمین نشست گفتوگوهای افغانستان و آسیای میانه در بامیان سخن میگفت، تأکید کرد که طالبان برای برآورده شدن منافع یک کشور دیگر، افغانستان را ناامن ساخته اند و نادیده گرفتن پشتیبانی این کشور از طالبان پرسش برانگیز است.
وی در ادامه بیان داشت: «فرق بین القاعده، داعش یا گروه طالب یا گروه هایی که از حمله های هراس افگنانه کار می گیرند و یا تروریست خوب و بد را در نظر می گیرند درست نیست؛ از دیدگاۀ ما، فرقی بین ترورستان نیست.»
چهارمین نشست گفت وگوهای افغانستان و آسیای میانه در حالی برگزار میشود که رییس اجراییه حکومت وحدت ملی، شماری از کشورها را به پشتیبانی از هراس افگنی و تفاوت قایل شدن میان گروههای تروریستی، متهم میسازد. به باور وی، ادامۀ این سیاست، این کشورها را نیز در معرض هراس افگنی، قرار خواهد داد.
آقای عبدالله میگوید: «همکاری های ما در سطح اقتصادی بهتر است، در سطح فرهنگی بهتر است، در مبارزه با تروریسم و گروه های تروریستی؛ فکر می کنیم که یک قسمت بیشتری از این بار گذاشته شده است بر عهدۀ مردم افغانستان.»
به گفتۀ رییس اجراییه، افغانستان، قربانی اصلی هراس افگنی است و برخی از کشورها، همکاری کمتری در مبارزه با این پدیده دارند و شماری از کشور هم، اصلأ هم کاری ندارند.
همزمان با این، محمد طاهر زهیر، والی بامیان میگوید که وضعیت کنونی منطقه، نیازمند تغییر تمامی شیوه های مبارزه با هراس افگنی و برنامه های امنیتی منطقه، است.
آقای زهیر میگوید: «نمی توان امنیت را متاعی بر شمرد که بتوان آن را به گونۀ انحصاری جست وجو کرد، بل می توان آن را کالایی به حساب آورد که هم برخورداری از آن و هم فقدان آن، فرا منطقه یی و جهان شمول می باشد.»
با این همه، داوود مرادیان، رییس مرکز مطالعات استراتیژیک افغانستان نیز باور دارد که عوامل گوناگون از جمله نا امنی وهراس افگنی، ملتهای منطقه را ازهم جدا کرده اند و برای ایجاد اعتماد و زمینه سازی به صلح و رفاۀ همه گانی، به یک تفاهم منطقه یی نیاز است.
وی در ادامه بیان داشت: «ما دنبال یک تفاهم منطقه یی هستیم؛ ما مطمئن هستیم که از طریق گفت وگوها میتوانیم به این تفاهم برسیم و شناخت بهتر را از یک دیگر پیدا کنیم.»
در همین حال، امرالله صالح، رییس پیشین امنیت ملی در این نشست تأکید دارد که پاکستان از هراس افگنی همچون ابزار استفاده میکند و تمامی مکتبهای هراس افگنی و تندروی در پاکستان ایجاد شده اند و در این کشور فعال هستند.
آقای صالح افزود: «به یاد داشته باشید که اسلام سیاسی، اسلام نیست؛ بل یک مکتب فکری است، اسلام تندرو؛ اسلام نیست، بل یک مکتب فکری است و هراس افگنی تا اندارۀ تفسیرش را از این دو مکتب می گیرد و مرکز این سه عنصر، امروزه در پاکستان است.»
نماینده گان بیش از ده کشور آسیایی و اروپایی، امریکا، سازمان ملل متحد و ناتو، در مرکز ولایت بامیان، در چهارمین نشست گفتوگوهای افغانستان و آسیای میانه گردهم آمده اند.
داکتر نظیف شهرانی، استاد دانشگاه اندیانا در امریکا به این باور است که تلاشهای جامعه جهانی در افغانستان، بی نتیجه بوده اند.
وی می افزاید: «چه کسی همه گی را می گمارد؟ ما حق انتخاب مقامهای سیاسی را ندرایم. ما حق برگزیدن کارمندان دولتی را نداریم. اما این کار ی است که ۲۰۰ سال پیش در اروپا شده بود.»
سومین نشست گفت وگوهای افغانستان و آسیای میانه، دو سال پیش درولایت بلخ برگزار شده بود. این نشستها، همه ساله یا یک سال در میان، به هدف یافتن راه های حل معقول و پژوهشی برای بحرانها در منطقه، راه اندازی میشود.
انتهای پیام/
برای اطلاع از آخرین اخبار افغانستان به کانال تلگرامی ما بپیوندید