مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خوزستان گفت: سازه‌های آبی از ارزشمند‌ترین آثار کهن شوشتر هستند که در فهرست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسیده‌اند.

به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از اهواز، خسرو نشان، مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خوزستان بیان داشت: شوشتر علاوه بر سازه‌های آبی، مجموعه‌ای پربار از آثار و ابنیهٔ تاریخی را در دل خود جای داده است.


وی اظهار کرد: از جمله ارزشمند‌ترین آثار کهن شوشتر، مجموعهٔ بی‌نظیر سازه‌های آبی هستند که به عنوان دهمین اثر از کشورمان در فهرست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسیده‌اند. آثاری که چشم هر بیننده‌ای را به خود خیره کرده و لزوم حفاظت از این مجموعهٔ ارزشمند را به خوبی بر همگان آشکار کرده‌است. از همین رو همکاران ما در مجموعهٔ میراث فرهنگی استان نیز از پای ننشسته و اقدامات بسیار خوبی در این زمینه انجام گرفته که از آن جمله می‌توان به مرمت کامل پل شاه‌علی، به پایان رساندن یک فاز حفاظتی در شادروان، مرمت بند شرابدار و مرمت بخش اعظم آسیاب‌ها اشاره کرد.


نشان تصریح کرد: به عنوان نمونه لایروبی رودخانه و یا پاکسازی آن از وظایف ادارهٔ میراث فرهنگی و یا پایگاه میراث جهانی به شمار نمی‌رود اما در راستای حفاظت از این مجموعه تاکنون اقدامات از این دست نیز توسط همکاران ما به صورت مکرر انجام شده است. از جملهٔ این موارد می‌توان به لایروبی حجم زیادی از جبههٔ جنوبی بند میزان، پاکسازی بند بلیتی از بوته‌ها و نی‌ها، نی‌زدایی و نخاله‌زدایی بند خاک، نخاله‌برداری برج عیار در دفعات مختلف، پاکسازی دهانهٔ سه‌کوره از نی، زباله، تنه‌های درخت و... با همکاری شهرداری بعد از ده سال، پاکسازی شادروان از نی‌ها و نخاله‌برداری اشاره کرد که البته علاوه بر این موارد پاکسازی محوطه‌های آثار به صورت دوره‌ای نیز انجام می‌پذیرد.


مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خوزستان، نصب تابلوهای راهنمای مسیر سازه‌های آبی از سمت شوش و اهواز، در مبادی شهر و نیز در مجاورت خود آثار، محصور سازی محدوده‌ای به طول 600 تا 650 متر به دلیل وجود نقاط حادثه‌خیز، اجرای مسیر بازدید مجموعهٔ آسیاب‌ها و آبشار‌ها که بخش غربی دو سال پیش انجام شد و بخش شرقی در سال جاری صورت خواهد گرفت، را از دیگر اقدامات صورت گرفته برشمرد.


وی با اشاره به قلعهٔ سلاسل به‌عنوان بخش بسیار مهمی از این مجموعهٔ جهانی، افزود: برای این قلعه نیز اقدامات مختلفی صورت پذیرفت که از آن جمله می‌توان به طراحی مسیر بازدید، پاکسازی و آماده‌سازی محوطه‌های مجاور، برداشتن اندودهٔ سیمان موجود در دیوارهٔ تاریخی قلعه، ایجاد مسیر دسترسی به قلعهٔ سلاسل از بند میزان، تثبیت کامل دیوارهٔ شمالی و رفع خطر از آن اشاره کرد.

 

نشان ادامه داد: در آیندهٔ نزدیک اقدامات مشابه دیگری برای این مجموعهٔ ارزشمند انجام می‌شود که مرمت برج کلاه فرنگی و ساماندهی مجموعهٔ آبشار‌ها و آسیاب‌هااز این دست هستند.


وی گفت: شهرستان شوشتر علاوه بر سازه‌های آبی، مجموعه‌ای پربار از دیگر آثار و ابنیهٔ تاریخی را در دل خود جای داده که حفاظت از آن‌ها نیز لازم و ضروری است. در همین راستا، در طی روزهای اخیر مرمت بخش دیگری از مسجد جامع شوشتر صورت گرفت. تخصیص اعتبار برای مرمت ساباط‌ها و مرمت بافت تاریخی، تأمین اعتبار برای مرمت قلعهٔ حسین‌خان افشار، خانهٔ گازر، خانهٔ مهدی‌پور و چشمه سوزنگر و اقدامات مرمتی گوناگون دیگر از این دست هستند.


مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خوزستان، در پایان تأکید کرد: حفاظت از آثار تاریخی ارزشمند استان وظیفهٔ ذاتی این اداره‌کل است که با تمام توان خود به آن رسیدگی می‌نماییم اما برخی توقعاتی که مطرح می‌شود به هیچ وجه در حیطهٔ اختیارات و وظایف این مجموعه نیست و امیدواریم با همکاری همهٔ دستگاه‌های مرتبط، مردم و تشکل‌های مردم‌نهاد، بتوانیم گام‌های بهتری در راستای حفاظت از فرهنگ و تاریخ سرزمینمان برداریم.


انتهای پیام/م

شوشتر سرشار از بناهای تاریخی

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار