در این خبر به خوبی متوجه خواهید شد که فروش مال غیر چه مجازاتی را در پی خواهد داشت.

«فروش مال غیر»چه مجازاتی درپی خواهد داشت؟به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان؛ مطمئنا در دنیای پرتلاطم امروزی، یکی از موضوعاتی که می تواند جوامع بشری را از اختلافات شخصی و جمعی در امان بدارد، «آشنایی با حقوق متقابل افراد با یکدیگر و قانون» است که مهمترین اثر این آشنایی و آگاهی را می توان در پیشگیری از وقوع بسیاری از مشکلات حقوقی دانست؛ بنابراین، امروز تلاش داریم تا موضوع «فروش مال غیر» را بررسی کنیم.

قاعدتاً هر کسی اختیار اموال خودش را دارد؛ یعنی کسی که چیزی را خریده یا به هر روش قانونی دیگر (مثل ارث) به او منتقل شده است، حق دارد در چارچوب قانون، هر کاری خواست با آن انجام دهد، مثلاً آن را بفروشد، اجاره بدهد و ...؛ اما بعضی‌ها علاوه بر اینکه صاحب‌اختیار اموال خودشان هستند، فکر می‌کنند اختیار اموال دیگران را هم دارند! بله ‌تعجب هم دارد؛ تصور کنید یک نفر خانه شما را بفروشد یا از او خودرویی بخرید و بعداً بفهمید که اصلاً این خودرو مال او نبوده است. می‌شود حدس زد که چه حالی می‌شوید. به این کار می‌گویند انتقال مال غیر. برای آشنایی بیشتر با این جرم، مطلب زیر را بخوانید..

انتقال اموال فردی دیگر بدون اطلاع او را «فروش مال غیر» می‌گویند. این کار از جرایمی است که علاوه بر جنبه خصوصی، دارای جنبه عمومی نیز هست؛ یعنی خاطی نه تنها به خاطر ضرر رساندن به یک نفر قابل تعقیب و مجازات است، بلکه به‌ دلیل آسیب زدن به آرامش و نظم جامعه هم با کسی که این کار را انجام دهد، برخورد می‌شود.

«انتقال» به چه معناست؟

انتقال مال یعنی اینکه عین یا منفعت آن به دیگری واگذار شود. منظور از «عین» خودِ آن چیز است. مثلاً انتقال یک آپارتمان، یعنی اینکه مالکیت آن آپارتمان در اختیار کسی دیگر گذاشته شود. این کار ممکن است از طریق فروختن یا حتی بخشیدن (صلح) انجام شود. منظور از «منفعت» هم این است که فوایدی که از آن ممکن است به مالکش برسد، تصاحب شود؛ مثل اینکه خانه فردی بدون اجازه‌اش به یک نفر دیگر اجاره داده شود. بنابراین کسی که مال غیر را بدون مجوز قانونی اجاره دهد‌، مشمول حکم انتقال مال غیر است. فرقی نمی‌کند که فروشنده مال غیر، عین آپارتمان یا ملکی را به دیگری منتقل کند یا منفعت آن را. برای مثال، اگر آقای احمدی آپارتمان متعلق به آقای بهزادی را بدون رضایت او اجاره دهد، مرتکب جرم شده است.

آیا خریدار هم مجرم است؟

حالا حتماً می‌پرسید تکلیف خریدار چیست؟ خریدار مال غیر ممکن است هم مجرم باشد و هم بی‌گناه. تعجب نکنید! ماجرا این است که شاید خریدار اصلاً خبر نداشته باشد چیزی که دارد می‌خرد مال فروشنده نیست و به فرد دیگری تعلق دارد. در این حالت، خریدار مقصر نیست، گرچه باید مال خریداری‌شده را به مالک اصلی‌اش برگرداند. اما اگر خریدار هنگام معامله بداند چیزی که در حال خریدن آن است، مال شخص دیگری است، آن وقت او هم معاون جرم حساب می‌شود و مجازات خواهد شد. دادستان و شاکی خصوصی وظیفه دارند برای اثبات سوءنیت و اطلاع خریدار از تعلق مال به دیگری، دلایل خود را به دادگاه ارائه دهند.

همه مسئولیت‌های مالک

حتماً تعجب می‌کنید اگر بگوییم که مالک اصلی هم ممکن است در شرایطی خاص مجازات شود. لابد می‌گویید مالک بیچاره که کاری نکرده، تازه دارایی او را بدون رضایت و اطلاعش فروخته‌اند! بله ظاهر امر این‌طور است،‌ اما همین مالک محترم هم مسئولیتی دارد. طبق قانون، اگر مالک ملک از وقوع معامله مطلع شود، نهایتاً تا یک ماه پس از اطلاع، باید اظهارنامه‌ای بنویسد و مالکیت خود را به اطلاع خریدار برساند. اگر این زمان بگذرد و مالک چنین کاری نکند، «معاون جرم» محسوب می‌شود، چون در این شرایط، اصلاً بعید نیست که با فروشنده تبانی کرده باشد تا از خریدار که از جریان آگاه نبوده، کلاهبرداری کنند.

منقول و غیرمنقول فرقی ندارد

وقتی حرف از فروش مال غیر می‌شود، دیگر فرقی ندارد که چه چیزی باشد. منقول و غیرمنقول بودن آن هم فرقی در اصل ماجرا ندارد و در هر دو مورد، این کار غیرقانونی و جرم است. لابد می‌پرسید این دو تا چه فرقی با هم دارند:

مال منقول: اموالی که قابل جابه‌جایی باشند، بدون اینکه این نقل‌وانتقال آسیبی به آنها برساند، مثل طلا، ساعت و...


مال غیرمنقول: اموالی که قابل جابه‌جا کردن بدون آسیب به اصل آن نیستند، مثل خانه و زمین.


برای شکایت باید به کجا مراجعه کرد؟

کسی چه می‌داند؟ شاید این اتفاق روزی برای ما هم بیفتد و یک نفر مالی از ما را به دیگری منتقل کند. شک نکنید که قانون‌گذار به‌سختی با چنین جرمی برخورد می‌کند. فقط اول از همه باید بدانیم که برای حل این مشکل به کجا برویم. رسیدگی به این جرم نیازمند طرح شکایت کیفری است؛ بنابراین، مرجع صالح برای رسیدگی به این شکایت دادسرایی است که جرم در حوزه آن واقع شده که معمولاً محل تنظیم قولنامه یا دفترخانه‌ای است که انتقال سند در آن محل انجام شده است. پس برای شکایت کردن از کسی که مال و اموال شما را به فردی دیگر منتقل کرده است، باید به دادسرا شکایت ببرید.

مجازات متخلفان

انتقال مال غیر علاوه بر اینکه به یک نفر آسیب می‌زند، باعث بر هم خوردن آرامش جامعه هم می‌شود، به همین دلیل، قانون‌گذار مجازات سختی را برای آن در نظر گرفته که به شرح زیر است:

حبس از یک تا هفت سال.
پرداخت جزای نقدی معادل مالی که دریافت کرده است.
بازگرداندن مال به صاحب آن.
انفصال مادام‌العمر از خدمات دولتی (اگر مرتکب از کارکنان دولت باشد).

چگونه مال را پس بگیریم؟

همان‌طور که توضیح دادیم، اگر انتقال مال غیر در دادگاه ثابت شود، فرد مجرم به بازگرداندن آن به صاحب اصلی‌اش محکوم می‌شود که به این کار در اصطلاح «ردّ مال» می‌گویند. البته این یکی از مجازات‌های فروشنده مال غیر است. با این حال، این کار خیلی هم آسان نیست. درست است که دادگاه کیفری باید به ردّ مال نیز رأی دهد، اما اگر ملک مورد نظر با سند رسمی به فردی دیگر منتقل شده باشد‌، مالک آن باید پس از اثبات جرم در دادگاه کیفری، از طریق طرح دادخواست در محاکم حقوقی، ابطال اسناد جعلی و خلع ید را بخواهد، زیرا رسیدگی به این دادخواست‌ها از صلاحیت محاکم کیفری خارج است.

جرمی غیر قابل گذشت

بعضی جرایم قابل گذشت هستند؛ یعنی اگر شاکی خصوصی رضایت بدهد،‌ دیگر مجازات مجرم منتفی می‌شود؛ اما بعضی دیگر حتی با رضایت شاکی هم بخشیده نمی‌شوند و این رضایت فقط باعث تخفیف در مجازات فرد می‌شود. اصل بر این است که همه جرم‌ها غیرقابل‌گذشت هستند، مگر اینکه در قانون استثنا شده باشند. انتقال مال غیر هم چون آسایش جامعه را به هم می‌زند و اصطلاحاً جنبه عمومی هم دارد، حتی با گذشت شاکی بخشیده نمی‌شود؛ یعنی از جرایم غیر قابل گذشت است. البته در صورت بخشش و رضایت شاکی، ممکن است که قاضی به مجرم تخفیف بدهد.
تخفیفی که قاضی در این موارد می‌دهد، فقط در جزای نقدی است، اما فروشنده مال غیر، برای اینکه دیگر دست به چنین کاری نزند، باید حداقل یک سالی را مهمان زندان باشد. در این میان اگر مالباخته از خیر مال فروخته‌شده بگذرد، قاضی هم اصراری به ردّ یا همان بازگرداندن آن ندارد.

انتقال مال مشاع جرم است؟

مالی که چند مالک داشته باشد را مال مشاع می‌نامند شاید برایتان جالب باشد که بدانید مطابق قانون، شرکا هم حق ندارند مال شریک خود را به دیگری منتقل کند، البته این موضوع دو حالت دارد که یکی جرم است و دیگری نه این موارد عبارتند از:

شریک به‌ اندازه سهم خود از مال مشترک‌، بدون رضایت شریکش به دیگری منتقل کند جرم نیست.

شریک علاوه بر سهم خود، سهم مشاع شریکش را نیز بدون رضایت او به دیگری انتقال دهد جرم است.

پس اگر شریک مال مشاع، فقط سهم خودش را بفروشد و قصد انتقال سهم سایر شرکا را نداشته باشد، این عمل جرم نیست. مثلاً کسی که مالک یک دانگ مشاع از یک خانه است، اگر همان یک دانگ را بفروشد‌، این کار اشکالی ندارد، اما اگر سهم شریکش را بدون اجازه و رضایت او انتقال دهد، این کار همان انتقال مال غیر و جرم است.

آیا می دانیدکه:کسی که مال غیر را با علم به اینکه مال غیر است به نحوی از انحاء عیناًیا منفعتاً بدون مجوز قانونی به دیگری منتقل کند کلاهبردار محسوب می‌شود.

منبع: تابناک

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۳۴
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۰۵ ۱۰ آذر ۱۴۰۰
سلام سال ۱۳۴۴ پدرم ازتقسیم اصلاحات اراضی از جهاد کشاورزی سند مشاع دریافت کرده وپدر دران زمین باغ انگور درست کرده ...وبد...۲۰سال داده برادرش هيچ چيز ی نداشته‌ وگفته زمین مال منه تو بهره اش ببر ...سال ۷۵برادرش فوت کرد پدرم به برادر زاده هاش گفت زمین مال منه سند هم دارم ..ولی زن داداشش میگه من از شخص دیگری خریداری کردم قولنامه درست کرده پدرم اصلا به آن شخص نفروخته وهیچ امضا اثر انگشتی نزده واکنون تا این تاریخ سال۴۰۰ زمین۲۵ ساله بایر مباشد نه درختی نه انگوری دارد والان سال ۱۴۰۰ پدرم زمین را به نام پسرش سند زده قانونی والان زن دادش شکایت کرده تکلیف چیست راهنمایی کنید لطفا
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۳۷ ۱۷ مهر ۱۳۹۹
سلام ببخشید من یه زمین خریداری کردم که ماله غیر بوده الان باید شکایت بنگاه با مالک قبلی رو بکنم خواهش می کنم راهنمایی کنید زمین قولنامه ای هست و اون بنده خدا قبل از من زمین خریده وقولنامه داره تکلیف من چی میشه؟
Iran (Islamic Republic of)
احمد محققی
۰۲:۱۴ ۱۵ مهر ۱۳۹۹
باسلام من بادوستم یک خودرو مشترکن خریدم هزینه کردیم درست شد الان چند ماه فرخته بنده خبر ندارم حق منم نداده
Iran (Islamic Republic of)
علیرضا واحدیپاجی
۲۲:۳۸ ۱۶ شهريور ۱۳۹۹
سلام درسال 1386 صورت جلسه‌ای به منظور ارث مادرم با قید اموال غیرمنقول حقا بین دو خواهر ویک برادر تقسیم شود اما تا به حال برادر که اموال دست او بود امتناع میکرد با اینکه ازآنجای که یک قسمت از اموال پنج هزار متر در صورت جلسه بوده فروخته به نفع خودش ما چکار کنیم
Iran (Islamic Republic of)
mostafa
۱۱:۳۹ ۱۵ خرداد ۱۳۹۹
با سلام
بنده یک سال قبل منزلی رو خریداری کردم و سند تک برگ قطعی به نام من صادر شد، امروز داشتم به کپی سند قبل که متعلق به فروشنده بود نگاه میکردم در انتها نوشته شده بود صلح…
سوال بنده این هست ایا این میتونه مشکل ساز بشه؟ و سند قطعی صادر شده برای بنده زیر سوال بره؟ و اینکه ایا این اقا میتونستن با سند تک برگی که به نامشون هست اما در انتها ذکر شده صلح این خونه رو به بنده بفروشند؟
ضمن اینکه فروشنده این ملک رو از مادرشون گرفته بودن و الان مادر این آقا در ملک به صورت رهن ساکن هستن
ممنون میشم راهنمایی کنید
Iran (Islamic Republic of)
مجتبی عبدی
۰۸:۵۱ ۲۶ دی ۱۳۹۸
با سلام . پدرم قبل از فوت ماشین پراید داشت . بعد از فوت پدرم ، مادرم آن را به تاریخ قبل از فوت فروخته و امضا پدرم را جعل کرده لطفا راهنماییم کنید . ممنونم
Iran (Islamic Republic of)
محمد صادق
۰۲:۳۳ ۲۶ دی ۱۳۹۸
باسلام بندە خانە مخروبە خرید کردم ملک ورثەای بود خواهر بزرگ خونوادە بە جای همە امضا زده و گفته که فردای معامله وکالت فروش از بقیه می گیرم حالا بعد چند ماه میگه پشیمونم و وکالت نگرفته
Iran (Islamic Republic of)
مسلم
۲۳:۲۱ ۰۸ مهر ۱۳۹۸
باسلام بنده زمینی راازیک بنگاه خریدم زمین مال بنگاه نبوده وبه صورت کلاهبرداری مال غیربه من فروخته ایامن میتوانم پول زمینم رابه نرخ روز از بنگاه بگیرم؟
Iran (Islamic Republic of)
علی پاشازاده
۱۴:۱۵ ۳۰ خرداد ۱۳۹۸
ملکی را به من فروختن بدون اینکه مالک ملک در جریان باشد در اصل انتقال به غیر واز من تا به حال ۶۰۰ میلیون تومان هم گرفتند از یک میلیارد تومان معامله
ومن هم چک سوم اون رو پاس نکردم چون قرار بود قبل وصول چک مالک را بیاورد ولی نیاوردند و مغازه یک سال است در تصرف من است آیا میتواند مغازه را از من پس بگیرد
Iran (Islamic Republic of)
محمد
۱۶:۵۹ ۲۳ ارديبهشت ۱۳۹۸
ملکی را از شخصی با سند عادی خریده ام. شخصی دیگری ادعا کرد که ملک را قبل از من ازهمان مالک بعنوان حق نقشه برداری در قبال دست نوشته عادی گرفته است. بعد از طرح شکایت در نهایت چون تاریخ قولنامه او قبل از من بود دادگاه حکم به محکومیت مالک اولیه داد و برای تخلیه ملک حکم صادر کرد. اکنون من بعد از 10 سال بایستی چه کنم ؟ ایا بابد ملک تخلیه شود؟آنطور که معلوم است آقای نقشه بردار در جریان فروش ملک به اینجانب بوده است اما چون بعدا حق الزحمه خود را دریافت نکرده طرح دعوا بر علیه مالک ومن گرفته است که دادگاه مرا مبرا نموده است .اکنون من برای حفظ ملک خود چه باید بکنم.
Iran (Islamic Republic of)
جوان
۱۵:۲۹ ۰۴ فروردين ۱۳۹۸
با سلام من یک واحد آپارتمان با پارکینگ خریداری کردم که متاسفانه فروشنده پارکینگ اینجانب را به واحد دیگر فروخته با تومه به اینکه من زودتر از آن واحد با فروشنده قرار داد بستم و پارکینگ قانونن متعلق به این جانب می باشد حال من باید از فروشنده شکایت فروش مال غیر کنم؟
Iran (Islamic Republic of)
حسام پاییزان
۱۷:۵۴ ۰۴ اسفند ۱۳۹۷
با سلام من ملکی رو به عنوان تجاری خریداری کردم ولی اعضای اپارتمان شکایت کردن که ملک فروخته شده قسمت از پارکینگ اپارتمان هست حالا دادگاه محترم حکم فروش مال غیر رو صادر کرده است مالک اصلی هم در زندان تشریف دارد ...حکم من در این وسط چی میباشد ایا باید ملک را تحویل اعضا دهم..لطفا راهنماییم کنید ..با تشکر
Iran (Islamic Republic of)
ن-ق
۱۲:۰۷ ۱۰ آذر ۱۳۹۷
سایتتون عالی و هیچ ابهامی برای مراجع کنندگان نمیگذارد ممنون
Iran (Islamic Republic of)
بهروز
۰۸:۳۹ ۰۱ آبان ۱۳۹۷
با سلام یک واحد آپارتمان قولنامه ای خریداری کردم بعد ازچند ماه متوجه شدیم قبل از من به کسی دیگر پیش نویس فروخته بوده در ضمن اطلاع باز هم به کسی دیگر فروخته جرمش چیست
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۵۵ ۱۵ مهر ۱۳۹۷
اگر مالک خریدار را نشناسد و نتواند مالکیت خود را به اطلاع او برساند آیا باز هم شریک جرم محسوب میشود؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۵۵ ۱۵ مهر ۱۳۹۷
اگر مالک خریدار را نشناسد و نتواند مالکیت خود را به اطلاع او برساند آیا باز هم شریک جرم محسوب میشود؟
Iran (Islamic Republic of)
ممل
۱۱:۲۲ ۲۸ دی ۱۳۹۷
این مورد معمولا بعید است اما احتمالا با درج آگهی در روزنامه یا مراجعه به فروشنده قابل حل است
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۳:۱۳ ۱۲ شهريور ۱۳۹۷
با سلام و خسته نباشید ...در صورتی که فردی ممنوعالمعامله باشه ...میتواند با همدستی با دفترخانه و با دادن وکالت فروش و برای اینکه اموال رو دولت مصادره نکنه به شخص دیگری واگزار کنه؟؟و اگر این کار رو بکنه و شخصی که سند به نامش شده تکلیفش
United States of America
ناشناس
۲۳:۵۳ ۱۹ تير ۱۳۹۷
خانواده شوهر دخترم اوراتحدید کرده واو وادار کردن طلاهاش رو به خانواده شوهرپس بدهد بر خلاف میل خودش فقط از ترس ابرو ریزی. لطفا منو راهنماییم کنید برای پس گرفتن حقوق دخترم
United States of America
ناشناس
۲۳:۵۳ ۱۹ تير ۱۳۹۷
خانواده شوهر دخترم اوراتحدید کرده واو وادار کردن طلاهاش رو به خانواده شوهرپس بدهد بر خلاف میل خودش فقط از ترس ابرو ریزی. لطفا منو راهنماییم کنید برای پس گرفتن حقوق دخترم
Iran (Islamic Republic of)
مهدی
۰۹:۳۹ ۱۵ تير ۱۳۹۷
سایتتون عالی و بسیار آموزنده موفق باشید
Iran (Islamic Republic of)
حسن
۱۵:۵۳ ۲۷ خرداد ۱۳۹۷
من د و تا اپارتمان پیش فروش خریدم طرف هم بمن فروخته هم به کس دیگه حالا اپارتمانها را اون کسایی که خریدن سند هم زدن ولی من قبل از اونا خریدم یعنی من هنوز نساخته بود خریدم حالا اینا چطوری میشه لطفا توضیح دهید خواهشا
Iran (Islamic Republic of)
حسین جلال پور ممنون اتلاف و راهنماییم بزرگواران
۰۲:۱۸ ۳۰ بهمن ۱۳۹۶
ممنون از مطالب عالیتون
Iran (Islamic Republic of)
حسین جلال پور ممنون اتلاف و راهنماییم بزرگواران
۰۲:۱۸ ۳۰ بهمن ۱۳۹۶
لطفآدرمورد جرایم کمی بیشتر و واضح توضیح دهید حسین جلالپور
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۲:۱۸ ۳۰ بهمن ۱۳۹۶
توضیحات شما بسیار مفید بود ممنونم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۲:۱۸ ۳۰ بهمن ۱۳۹۶
بسیار خوب
Iran (Islamic Republic of)
حسین جلال پور ممنون اتلاف و راهنماییم بزرگواران
۰۲:۱۸ ۳۰ بهمن ۱۳۹۶
مطلب بسیار کاملی بود
Iran (Islamic Republic of)
حسین جلال پور ممنون اتلاف و راهنماییم بزرگواران
۰۲:۱۸ ۳۰ بهمن ۱۳۹۶
ممنون از مطالب خوبتون
Iran (Islamic Republic of)
حمیدمدنی
۲۲:۴۰ ۰۱ بهمن ۱۳۹۶
گزارش عالیییییییییییییییی .ممنون
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۷:۵۰ ۱۳ دی ۱۳۹۶
ممنون عالی بود
Iran (Islamic Republic of)
اميد
۱۵:۴۹ ۲۷ آبان ۱۳۹۶
توضيحات شما مكفي و قابل بهره برداري بود ممنونم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۳۲ ۲۲ آبان ۱۳۹۶
گزارش عالیییییییییییییییی .ممنون
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۳۲ ۲۲ آبان ۱۳۹۶
گزارش خوبی بود
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۳۲ ۲۲ آبان ۱۳۹۶
باتشکر از سایت خوبتون