به گزارش خبرنگار حوزه افغانستان باشگاه خبرنگاران جوان، منوچهر متکی در آئین افتتاحیه موسسه مطالعات آسیای مرکزی و افغانستان «ایران شرقی» به اهمیت نقش موسسات مطالعاتی پرداخت و گفت: امروز هر کاری که میخواهیم انجام دهیم به یک نقشه راه نیاز داریم علاوه بر آن مولفه مدیریتی توانمند برای طی مسیر از دیگر مولفههای مورد نیاز است.
وزیر سابق امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در ادامه متذکر شد: بی شک نداشتن نقشه راه حرکتی به ناکجا آباد است همچنین نداشتن مدیریتی توانمند نیز سبب چرخیدن دور خود میشود بنابراین داشتن این دو مولفه (مدیریت توانمند و نقشه راه) از الزامات حضور در عرصههای گفتمان بین المللی است.
به گفته متکی، با این وجود معمولا یکی از این دو مولفه در کشورهای جهان سوم یافت نمیشود.
وزیر سابق امور خارجه ایران عدم وجود هریک از این دو مولفه را یک خلأ دانست و ادامه داد: در منطقه ای واقع هستیم که شناخت اساس کار است و در این رابطه باید عنوان داشت که شناخت لازمه شروع کار است.
وی اظهار داشت: در منطقه ای زندگی کردیم که بخشی از آن به دلیل دیوار فولادین میان کشورها ارتباط نداشتیم.
وزیر سابق امور خارجه ایران گفت: زمانی که انقلاب اسلامی ایران پیروز شد، موضوع صدور انقلاب مطرح شد و عنوان میکردند که ایران میخواهد انقلاب صادر کند. انقلاب کالا نبود یک تفکر بود که مرز جغرافیایی ندارد و امروز باید گفت با تحول ارتباطی دیگر مرزی برای صدور تفکرات وجود ندارد اما در این رابطه کشورهای غربی با القای حس بدبینی و القای حس دخالت در امور دیگر کشورهای منطقه سبب ایجاد فاصله ارتباطی میان کشورهای منطقه شدند.
وی گفت: باید موسسات مطالعاتی این فاصله را موشکافانه بررسی کنند چرا که کشورهای منطقه بیشترین اشتراکات و نزدیکترین ارتباطات کلامی را دارند و نباید این خلاء فاصله وجود داشته باشد.
متکی خاطرنشان کرد: همه نوع نگرانی و منافع ما مشترک است وهیچ مجموعه ای مثل کشورهای این منطقه و آسیای مرکزی ترکمنستان قزقیزستان با بیشترین شباهتها نمیبینید.
وی تصریح کرد: موسسه مطالعات آسیای مرکزی که چهرههای شاخص دارد و دهها سال است و در سیاست خارجی دستی دارند در این موسسه حضور دارند و آقای صدیقیفر از دیر زمان با این منطقه مرتبط بوده و در دو سال اخیر انتشار منظم یک بولتن خبری و تحلیلی که برگرفته از تحولات جاری منطقه است نشان از عزم جدی برای استمرار کار است.
متکی اظهار داشت: روابط با کشورهای خارجی به ویژه وقتی چند جانبه میشود کاری مینیاتوری است بنابراین در دیپلماسی حق ناراحت شدن نداریم و در این راستا موسسات مطالعاتی میتوانند مبنای کار خود را در تنظیم و تدوین آئین نامه ارتباط و روابط این منطقه ترسیم کنند و سبب شوند کشورهای منطقه با چشم باز تری روابط خود را گسترده و تدوام بخشند.
وی با اشاره به جایگاه ایران در منطقه گفت: جمهموری اسلامی ایران در 26 سال گذشته پس از استقلال کشورهای آسیای مرکزی تا جایی که توانسته در حل مشکلات منطقه ورود داشته است.
به گفته وزیر سابق امور خارجه ایران، زمانی در سالهای اول استقلال تاجیکستان درگیریهای خشن بسیاری شکل گرفت اما اکنون با تعاملات و شناختی که در کشورهای آسیای منطقه شکل گرفته است این فضا تلطیف شده است و تلاش دولتهای منطقه نیز سبب مساعدت های منطقه و ارج گذاشتن به تعامل با یکدیگر شده است.
وی گفت: اگر امروز مشکل کوچکی میان ایران با کشورهای آسیای مرکزی و افغانستان شکل گرفت باید در پروژههای مطالعاتی به این مشکلات توجه و ورود داشت.
به گفته متکی گاهی پروژههای مطالعاتی انتشار پیدا نمیکند اما میتوان این پروژههای مطالعاتی را برای کشورهایی که در آن کشورها بحران شکل گرفته ارسال کرد.
وی با اشاره به افتتاح سایت "موسسه مطالعات آسیای مرکزی و افغانستان" اظهار داشت: امروز که وب سایت موسسه بازگشایی میشود بار دیگر نقش فضای مجازی در دیپلماسی را به ما نشان میدهد.
وزیر سابق امور خارجه جمهوری اسلامی ایران بیان داشت: نکته دیگری که در تعاملات میان کشورها به آن توجه داشت این است که با زبانی قابل فهم سخن گفت چرا که گفتمان با زبان وادیباتی قابل فهم بیانگر اهمیت و نقش ارتباطات است.
وی با اشاره به نقش فضای مجازی و موسسات مطالعاتی عنوان کرد: امروز فضای مجازی نقش رنگ بستر و موزیک متن را دارد و در این رابطه باید متذکر شد که برای هر پروژه مطالعاتی باید روی آن اندیشه کرد.
وی افزود: باید به این موضوع نیز تاکید داشت که فضای مجازی یک فضا برای انتقال نیست ولی زمینهای برای فهم مطالب نیز است و این گونه از دل فضای مجازی جنگ نرم و قدرت هوشمند خارج می شود.
به گفته متکی در دنیای امروز که دروغ های خود را به عنوان راست القا میکنند باید راست ها موجود میان تعاملات کشورها را با استفاده از این فضای مجازی عرضه کرد.
/انتهای پیام/
برای اطلاع از آخرین اخبار افغانستان به کانال تلگرامی ما بپیوندید