به گزارش حوزه افغانستان باشگاه خبرنگاران، شماری از تولید کنندگان و تاجران قالین در بلخ می گویند که قالین دست باف سمت شمال در داخل کشور بازار خوبی ندارد به همین دلیل آنها ۹۵ فیصد این قالین ها را به خارج از کشور صادر می کنند.
عبدالله رحمان قل از تولید کنند گان قالین در ولایت بلخ ، هر چند از صادرات قالین خود خشنود است اما در گفتگو با خبرنگار آوا می گوید که کار تولیدات آنها نسبت به سالهای قبل کمتر شده است.
وی دلیل کمرنگ بودن بازار خرید در داخل کشو را افزایش نا امنی ها در کشور و هم چنان ضعیف بودن اقتصاد خانواده ها عنوان کرد.
آقای عبدلله با ابراز اینکه قالین افغانستان و خصوصا سمت شمال، از بهترین قالین ها به شمار می رود، در ادامه گفت: قالین های ما فعلا در سطح جهان از کیفیت خوبی برخور دار می باشد و فعلا با همین تولید، با کشورهای چین، نپال، پاکستان و هندوستان در رقابت می باشیم .
وی در ادامه گفت: بازار قالین فعلا در بازار جهانی نیز مانند سالهای قبل از رونق خوبی برخور دار نیست و ما نظر به مارکت جهانی قالین، سالانه در حدود ۱۰۰ هزار متر در شرکت خود قالین تولید می کنیم.
آقای عبدالله با بیان اینکه در قمست تولید پشم و گلیم نیز کار می کنند، گفت: در شرکت ما به تعداد ۲۰ هزار خانم مصروف کار هستند که ما در بلخ چهار مرکز داریم و در این مراکز ۴۰ فیصد خانم ها در بخش قالین بافی و متباقی در بخش پشم و گلیم هستند.
این تولید کننده قالین با ابراز اینکه آنها از سال ۲۰۱۳ قالین های شانرا به نام قالین های افغانی صادر می کند در ادامه گفت: فعلا شرکت هایی هم وجود دارند که تولیدات قالین دارند و قالین خود را به پاکستان می برند و با تاجران پاکستانی قرار داد کرده و قالین های خود را در آنجا به فروش می رسانند.
یوسف علی یکی از فروشنده های قالین در مزار شریف می باشد. در دوکان وی اکثر قالین خارجی و نیز چند تخته قالین ماشینی ساخت خود کشور به چشم می خورد.
وی می گوید: بازار قالین هر سال رو به سقوط است و از هر روز بدتر شده می رود."من از سال روی کار آمدن دولت حامد کرزی تا حالا دوکان قالین دارم ولی هر سال نسبت به سال قبل کار فروش قالین خراب تر می شود".
این فروشنده قالین با ابراز اینکه قالین های خارجی نیز فروش آن ها تاثیر گذار است در ادامه گفت: قالین های دست باف که اصلا بازار ندارد ولی قالین های تولید ماشینی نیز که بازار دارد اما مردم بیشتر به ارزش تولید وطن آگاهی ندارد به همین خاطر مردم بیشتر قالین های خارجی را می خرند.
وی واردات قالین های خارجی و بی کیفیت و ارزان کشور های خارجی را از دلایلی عنوان نمود که بالای بازار خرید قالین تاثیر منفی گذاشته است.
نامبرده اضافه نمود: ورود فرش های ترکی ، ایرانی ، پاکستانی و چینائی، بازار داخلی فروشات قالین وگلم های افغانی را ازبین برده است .
قبلا دکاکین زیادی قالین های دستی می فروختند اما حالا همه این تاجران فرش های خارجی را می فروشند.
آقای یوسف علی هم چنان گفت: واردات قالین خارجی درکشور در حال افزایش است و اگر دولت مالیات بیشتر بالای آنها وضع نماید این می تواند بالای فروش قالین داخلی کمک نماید.
وی در ادامه باابراز اینکه فروشات تولید وطن برای ترقی کشور نقش دارد در ادامه بیان کرد: فعلا دردو جا قالین ماشینی تولید می کند یکی در شهر هرات است و یک کار خانه دیگر در بلخ، است.
نامبرده هم چنان گفت: تولیدات قالین هرات خوب است که ما خود ما نیز از همانجا به دوکان خود قالین می آوریم اما در خود بلخ یک شرکت چند وقت می شود که دو دستگاه از کشور ایران وارد کرده و تولید را شروع کرده اند.
با این حال وقتی ما به شرکت که در مزار، قالین ماشینی را تولید می کند مراجعه کردیم و خواستیم که از وضع تولیدات و بازار کار شان در بلخ بپرسیم، مسئول شرکت در صحبت های نخست برای ما گفت که ما در کار خود ضرر کردیم و فعلا قصد این را داریم که این شرکت را بسته نماییم.
صاحب شرکت در ادامه صحبت های خود دلیل بسته کردن شرکتش را نبود بازار عنوان نموده بیان کرد: مردم ما الان به قالین ضرورت ندارند بلکه به امینت ضرورت دارند. و تا امنیت در این کشور فراهم نشود هیچ کاری دراین کشور رونق نمی گیرد".
هم چنان در داخل قالین فروشی شهرمزار چشم ما به دوکان که بالای نام دوکان قالین فروشی عبدالرازق نوشته بود افتاد که در داخل دوکانش فقط قالین های دست باف به چشم می خورد.
وقتی به دوکانش رفتیم و خود را معرفی کردیم برای ما گفت: "همشیره ما را به حال خود ما بان. هیچ چیز برای گفتن ندارم . تمام قالین های ما را خاک می خورد در تمام روز حتی یک نفر از قالین دوکان سوال هم نمی کند. و فقط روز ما در این دوکان شب می شود خلاص.
با این حال حاجی ابراهیم یکی از دوکانداران قالین در بلخ است که فقط دوکان خود قالین های خارجی دارد. وی می گوید: در این اواخر تولید قالین دستی در بلخ رو به کاهش است. وی دلیل این کاهش راکمتر شدن قالین بافان در این ولایت عنوان نمود.
وی در ادامه صحبت های خود گفت: در این سالها نرخ قالین بافی کاملا پایان آمده است و همانطور که شما شاهد هستید، بافتن یک قالین خیل زحمت دارد وقتی اگر پول کافی برای بافت آن ندهند، معلوم دار است که قالین بافان دلسرد می شوند و شاید دیگر قالین نبافند.
با این حال ظریفه خانمی است که دارای سه دو ختر دارد و ۲ پسر است می باشد.
وی که دوست ندارد از وی عکس گرفته شود اما می گوید: مدت ۱۳ سال است که با دو دختر و یک پسر خود قالین بافی کرده و از همین طرق امرار معاش می کنیم.
شوهر ظریفه معیوب است و نمی تواند کار نماید و این ظریفه است که با قالین بافی مخارج زندگی را پوره می نماید.
ظریفه می گوید: ما قالین را از یک شرکت گرفته ایم و آن شرکت به ما در بدل یک متر ۴۰۰۰ هزار افغانی میدهد.
وی ۴۰۰۰ هزار را در بدل یک متر ناچیز می داند.
با این حال عزیز الله؛ سرکار گر یکی از شرکت های تولید قالین در بلخ می گوید: هم اکنون در برابر هر متر قالین افغانی از ۵۰۰ الی ۵۰۰۰ هزار افغانی نظر به کیفیت قالین برای قالین بافان داده می شود.
این در حال است که که قبلا به گفته ی یکی از قالین بافان ای شهر؛ این قیمت در سه سال پیش از دونیم هزار الی ۱۰ هزار افغانی بوده است.
عزیزالله در ادامه صحبت های خود گفت: بعد از این که یک قالین بافته شد و از دستگاه قیچی گردید اول در بخش روفوگری میرود که معایب قالین گرفته می شود بعد سه بار شسته میشود، و بعدآ سوختانده شده وسپس قیچی در مرحله آخر کش که به زبان ما اتو میشود.
وی در ادامه صحبت های خود از انواع قالین مانند قالین خال محمدی، پروک، قزل ایاق، اندخویی و چوبی رنگ" صحبت نمود که در شمال افغانستان تولید می گردد.
با این حال اتاق های تجارت و صنایع بلخ با وجود پذیرفتن مشکلات و نبود بازار در داخل کشور می گوید: مردم ولایت بلخ از جمله مردم فقیر به حساب می آید و قالین دست باف چون قیمت می باشد بناء توان خرید آنرا این مردم ندارد. و برای مردم هرچه که ارزان تمام شود همان را می خرد.
محمد حسن انصاری مدیر انکشاف صنایع وصادرات اتاق های تجارت ولایت بلخ با بیان اینکه فرش های خارجی یکی از عامل عمده کاش فروش قالین های وطنی می باشد در ادامه گفت: ما طرح بلند بردن مالیه را در قسمت فرش های خارجی در نظر داریم که اگر وزارت این را تایید نماید ما اجرا می کنیم.
قابل ذکر است بلخ از جمله ولایت های به حساب می آید که در قسمت بافت قالین دارای نام وشهرت خاص در کشور دارد که در سالهای قبل اکثر خانواده در این ولایت قالین باف بودند اما به گفته ی قالین بافان این ولایت، ارزش ندادن به این کسب، پایان بودن مزد کار، مهاجرت قالین بافان به خارج از کشور از موارد است که فعلا این حرفه مثل سالهای قبل رونق ندارد.
انتهای پیام/