به گزارش حوزه افغانستان باشگاه خبرنگاران، اداره هماهنگی کمکهای بشری سازمان ملل متحد برای افغانستان (اوچا) در گزارش جدیدش گفته است که از ماه جنوری تا جولای سال جاری میلادی ۱۹۳ هزار تن در نتیجه جنگ آواره شدهاند.
این گزارش نشان میدهد که تنها در یک هفته گذشته ۱۰۰۰۰ نفر از خانههای شان آواره شدهاند. براساس این گزارش بیجاشدگی و فرار از جنگ در ۱۷۴ ولسوالی افغانستان اتفاق افتاده است.
دفتر هماهنگی کمکهای بشری ملل متحد در کابل به دویچه وله گفته است که کندز بیشترین آواره را در بین ولایات افغانستان دارد چنانچه بیش از ۲۵ هزار نفر از این ولایت آواره شدهاند.
ولایت ننگرهار در شرق افغانستان در رده دوم قرار دارد و بیش از ۲۵۳۰۰ نفر از این ولایت در سال جاری آوارهشدهاند. همچنین ولایت بغلان بیش از ۱۶ هزار آواره دارد.
در همین حال وزارت امور مهاجرین و عودت کنندگان میگوید حدود ۱۸۰ هزار تن در سال جاری خورشیدی از خانههای شان بیجا شدهاند.
حفیظ الله میاخیل سخنگوی وزارت مهاجرین به دویچه وله گفت علاوه بر کمک به بیجا شدگان، این وزارت تلاش دارد تا آوارههای جنگ دوباره به خانههای شان برگردند: «وزارت مهاجرین و موسسات کمک کننده برسر ادغام مجدد بیجا شدگان کار میکند تا در مناطق اصلی شان زمینه زندگی آنها فراهم شود.»
براساس گزارش ملل متحد، تنها از ولسوالی نجراب کاپیسا در نزدیکی کابل ۲۹۰۰ تن به دلیل جنگ مجبور شدهاند از خانههای شان فرار کنند و به مناطقامنتر بروند. هفته گذشته بیش از ۲۰۰ تن از ولسوالی دوشی ولایت بغلان مجبور به فرار شدهاند. براساس این گزارش ۱۱۵۰۰ نفر به ولایات مرکزی افغانستان به شمول کابل و ولایات اطراف آنبیجا شدهاند.گزارش نشان میدهد که ۳۲۰۰ نفر اخیرا از قریه میرزاولنگ ولسوالی صیاد ولایت سرپل به دلیل ترس از جنگ و کشتار فرار کرده و به مرکز ولایت سرپل پناه بردهاند. براساس این گزارش ۷۳۰۰ تن از ولایت بغلان، ۴۲۰۰ تن از ولایت جوزجان و ۵۰۰۰ تن از ولایت کندز بیجا شدهاند.
براساس این گزارش بیش از ۳۴ هزار نفر از ولایات شرقی به دلیل جنگ و ناامنی بیجا شده که ۱۸ درصد کل بیجاشدگان در افغانستان را نشان میدهد. در ولایات جنوب و جنوب شرق افغانستان نیز مردم مجبور شدهاند خانههای شان را ترک کنند. گزارش نشان میدهد که ۴۲۰۰۰ نفر از ولایات جنوبی و جنوب شرقی افغانستان آواره شدهاند. این آوارگان ۲۲ درصد کل بیجاشدگان افغانستان را تشکیل میدهند.
شماری از باشندگان ولایت بغلان که به دلیل جنگ از این ولایت فرار کردهاند، امیدی برای برگشت به خانههای شان ندارند. میر رحمان یک بیجا شده گفت: «مخالفان در بین خانههای مردم جابجا شدهاند. وقتی دولت پیشروی میکند آنها در خانههای مردم پنهان میشوند. وقتی دولت دوباره بیرون میشود مخالفین دوباره منطقه را میگیرد.»
از ولایات غربی افغانستان نیز ۲۲ هزار نفر آواره شدهاند. از سوی دیگر آمار کمیشنری عالی سازمان ملل متحد برای افغانستان نشان میدهد که از ماه جنوری تاکنون ۴۵ هزار مهاجر افغان از کشورهای ایران و پاکستان به افغانستان برگشتهاند.
کمک به بیجاشدگان
اداره هماهنگی کمکهای بشری سازمان ملل متحد میگوید که دولت افغانستان و موسسات کمک کننده آمادگی دارند تا برای بیجا شدگان کمکهای اولیه را برسانند. براساس معلومات این اداره، پول نقد، غذا و سرپناه موقت برای بیجاشدگان در نظر گرفته شده است.
این اداره گفته است که کمکهای بشری تنها در دو ماه نخست ادامه مییابد ولی در صورتی که بیجاشدگی خانوادهها ادامه یابد، نهادهای مدد رسان نمیتوانند در درازمدت این خانوادهها را کمک کند. ملل متحد ابراز نگرانی کرده بیشتر بیجاشدگان امیدی برای برگشت به خانههای شان ندارند و در درازمدت آنها با دشواریهای زیادی روبرو خواهند شد.
شفیقه (نام مستعار) یک بیجاشده است. او میگوید وقتی طالبان و دولت جنگ را شروع کردند همگی سراسیمه بودند و نمیدانستند چه کنند و به کجا بروند: «ما خواب بودیم که بمبارد شروع شد. اطفال چیغ زدند و از خواب بیدار شدند. ما مجبور شدیم به کابل بیاییم. یازده فامیل در یک خانه زندگی میکنیم. شاید اینجا از بی آبی و بی نانی بمیریم. اینجا هیچ چیزی نیست.»
اداره کمکهای بشری سازمان ملل متحد میگوید ۱۶۸ میلیون دالر کمک برای بیجاشدگان و افراد نیازمند در نظر گرفته شده است. آمار این اداره نشان میدهد که شمار بیجاشدگان در نتیجه جنگ و حوادث طبیعی در سال جاری نسبت به سال گذشته در همین مدت، ۱۵ درصد کاهش یافته است اما نگرانی اصلی این است که بسیاری بیجاشدگان در وضعیت بدی به سر میبرند و امیدی برای برگشت به خانههای شان به این زودیها ندارند.
انتهای پیام/