دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت: اولین جلسه مجمع 4 مهرماه در محل جدید برگزار می شود.

اولین جلسه مجمع تشخیص مصلحت نظام 4 مهرماه برگزار می‌شودبه گزارش خبرنگار احزاب و تشکل های گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان؛ نشست خبری محسن رضایی دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام امروز 31 مرداد ماه در ساختمان مرمر مجمع تشخیص برگزار شد.

در ابتدای این نشست خبری محسن رضایی با بیان اینکه اولین جلسه مجمع تشخیص مصلحت نظام 4 مهرماه در محل جدید برگزار می شود اظهار داشت: مقام معظم رهبری مجددا مسئولانی را برای مجمع تشخیص مصلحت نظام انتخاب کردند تا امر مشاوره و کارشناسی در سطح عالی کشور ادامه یابد، اهتمام ایشان به تصمیم‌گیریهای محققانه و کارشناسی شده در طول رهبری‌شان بارها به اثبات رسیده است.

*مجمع تشخیص در مدت 25 سال فعالیتش 292 مصوبه را به نتیجه رسانده است

وی به ارائه گزارشی از 25 سال فعالیت مجمع تشخیص مصلحت نظام پرداخت و افزود: مجمع تشخیص در طول مدت فعالیتش که در امر سیاست گذاری و حل اختلاف میان شورای نگهبان و مجلس شورای اسلامی مسئولیت داشته 292 مصوبه را به نتیجه رسانده و ابلاغ کرده است.

*حل و فصل 46 معضل توسط مجمع تشخیص مصلحت نظام

دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام ادامه داد: 187 اختلافیه میان شورای نگهبان و مجلس در طول این مدت به مجمع تشخیص مصلحت نظام ارجاع شده که رفع اختلاف صورت گرفته است.

رضایی اضافه کرد: 46 معضل را در این مدت مجمع تشخیص حل و فصل کرد که یکی از موارد آن بودجه سری‌ای بود که در اختیار رئیس جمهور قرار داشت و در زمان دولت اصلاحات حل شد که روسای جمهور بعدی هم از آن استفاده کردند.

وی افزود: در مسئله بانک مرکزی اختلافی میان مجلس و شورای نگهبان به وجود آمد که هیچ راهی برای حل آن جز اینکه ترکیبی از حل اختلاف را تعریف کنیم، وجود نداشت.

دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام با بیان اینکه چهل سیاست کلی در طول این مدت تصویب شد، اظهار داشت: 16 استفساریه و 292 مصوبه طی 632 جلسه به تصویب رسیده‌اند، در طول این مدت کمیسیون‌های مجمع فعال بوده‌اند تا دستور لازم را برای جلسه مجمع ایجاد کنند.

رضایی گفت: کمیسیون‌های مجمع هزار و 83 جلسه برگزار کردند مسئولیت کمیسیون زیربنایی با مرحوم هاشمی، امنیت با آقای روحانی، حقوقی در ابتدا با آیت‌الله شاهرودی و سپس با ‌رئیس قوه قضاییه، کمیسیون فرهنگی با آقای ولایتی بود.

*سیاست‌های حوزه محیط زیست یکی از پیشرفته‌ترین سیا‌ست‌ها است

وی افزود: از 40 سیاست کلی که به تصویب مجمع تشخیص رسیده سیاست‌های حوزه محیط زیست یکی از پیشرفته‌‌ترین سیاست‌ها بود که در همایش پاریس توسط خانم ابتکار قرائت شد و مدعوین گفته بودند که نسخه‌ای از این سیاست‌ها را به ما بدهید.

دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام ادامه داد: در گذشته از ورود بخش خصوصی به فعالیت‌های اقتصادی در زمینه راه آهن، هواپیمایی و... جلوگیری می‌شود اما سیاست‌های اصل 44 ورود بخش خصوصی و مردمی را به آن فعالیت‌ها باز کرد.

*با وجود مجمع تشخیص هیچ چیزی در کشور نمی‌تواند به بن بست برسد

رضایی تأکید کرد: جا دارد که از تلاش‌های بی وقفه و حکیمانه مرحوم آ‌یت‌الله هاشمی که بیست سال حضور مستمر و مستقیم در سیاست‌ گذاری‌ها حضور داشتند، یاد کنیم. امام(ره) مجمع تشخیص را برای بن بست شکنی و ارتقای کارآمدی نظام ایجاد کردند.

وی با اشاره به اینکه با ایجاد مجمع تشخیص مصلحت نظام هیچ چیزی در شور نمی‌تواند به بن بست برسد، بیان کرد:‌ مجمع تشخیص اتاق فکر نظام جمهوری اسلامی است که هر معضل و اختلافی که به آن ارجاع داده شود را می‌تواند حل و رسیدگی کند.

دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت: مجمع تشخیص جایگاه برجسته‌ای در قانون اساسی دارد مسئله اسلامی شدن کشور از دو طریق یعنی شورای نگهبان و مجمع تشخیص مصلحت نظام اجرایی می‌شود.

رضایی اظهار داشت: شورای نگهبان هر قانونی را که خلاف شرع و اسلام بداند آن را مغایر اعلام می‌کند بنابراین قوانین غیراسلامی وارد نظام اداری کشور نمی‌شود. البته ممکن است عده‌ای تخلف کنند اما شورای نگهبان از راه قانونی در برابر این موارد می‌ایستد.

*شورای نگهبان و مجمع تشخیص از اسلامیت نظام مراقبت می‌کنند

وی اضافه کرد: از نظر اثباتی مجمع تشخیص به مقام معظم رهبری کمک می‌کند که امر ولایت را از طریق سیاست‌های کلی در کشور جاری کند شورای نگهبان و مجمع تشخیص اسلامیت نظام را از بالا و پایین در جامعه مراقبت و جاری می‌کنند.

دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت: کسانی که آگاهانه برخلاف سیاست‌های کلی عمل می کنند در واقع خلاف شرع و خلاف قانون اقدام کرده‌اند. آقای هاشمی در جلسات مجمع بارها می‌گفت که امر ولایت از طریق سیاست‌های کلی که رهبری تصویب می‌کند در بدنه کشور جاری می‌شود.

رضایی با تأکید بر اینکه اگر مجمع تشخیص نبود اختلاف‌ها تبدیل به جنجال در کشور می‌شد، ادامه داد: یکی از وظایف دیگر مجمع تشخیص بازنگری در قانون اساسی است که کمتر به آن اشاره می‌شود اگر مقام معظم رهبری لازم دیدند که نکاتی در قانون اساسی تغییر کند شورایی که اعضای آن از شخصیت‌های حقیقی مجمع تشخیص هستند، تشکیل می‌شود و تغییرات مدنظر ایشان را برای رفراندوم داخل کشور آماده می‌کنند.

*آیت الله هاشمی شاهرودی از شاگردان برجسته شهید صدر است

وی افزود: مقام معظم رهبری یکی از شخصیت‌های علمی برجسته کشور را که شناخته شده است به عنوان رئیس مجمع انتخاب کردند آیت الله شاهرودی از شاگردان برجسته شهید آیت الله صدر است و تنها فردی بودند که آیت الله صدر اجازه اجتهاد به وی داد.

دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام بیان کرد:‌ آیت الله شاهرودی رابط امام راحل با شهید صدر بود و سه تن از برادران ایشان شهید شدند مسلما ریاست نهادی همچون مجمع تشخیص باید از فقهای مجتهد برجسته باشد که رهبری هم این انتصاب را با انتخاب ایشان انجام دادند.

رضایی به تغییرات در ساختار و محتوای مجمع تشخیص اشاره کرد و گفت: کل مجموعه‌هایی که منتسب به مجمع تشخیص بودند در دبیرخانه منحل می‌شوند مرکز تحقیقات استراتژیک هم به دبیرخانه منتقل خواهد شد.

*نظام متمرکز در مجمع تشخیص تشکیل می‌شود

وی اضافه کرد:‌ در حوزه ریاست کارهایی به ما موازات دبیرخانه انجام می‌شد که این هم منحل و در دبیرخانه ادغام می‌شود بنابراین نظام متمرکز مدیریتی در مجمع تشخیص تشکیل خواهد شد.

دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام اظهار داشت: همه امور مجمع در یک سازمانی که همان دبیرخانه است منسجم می‌شود احتمال تغییرات دیگری هم وجود دارد که بعد از تصمیم‌گیری‌ها اعلام خواهد شد.

*آیین نامه مجمع تشخیص تغییر می‌کند

رضایی بیان کرد: تعداد اعضای مجمع از 44 نفر به 49 نفر رسید که دو نفر یعنی حضرات آیات جنتی و هاشمی شاهرودی جزء اعضای حقوقی و هم حقیقی هستند؛ قرار شد تا سیاست‌های کلی را ساماندهی کنیم در مورد مسئله نظارت هم ساماندهی جدیدی صورت می‌گیرد که طی آن آیین نامه نظارتی و ‌آیین نامه خود مجمع تشخیص تغییر می‌کند.

وی تأکید کرد: تشکیلات را چابک سازی می‌کنیم یعنی بخشی از کارهای پژوهشی و تحقیقاتی واگذار خواهند شد و دیگر نیازی نیست که پژوهشکده تابع صد در صد مجمع باشد.

*مرکز تحقیقات استراتژیک منحل می‌شود

دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام تأکید کرد:‌ نظم و انضباط در کشور به این بستگی دارد که سیاست‌های کلی به برنامه تبدیل و اجرا شود آن زمان حکومت منسجمی خواهیم داشت که جز منافع مردم و اسلام نمی‌تواند به چیز دیگری وارد شود.

رضایی اضافه کرد: مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام منحل می‌شود و بعد مطالعات آن به دبیرخانه منتقل خواهد شد.

وی در پاسخ به سوال باشگاه خبرنگاران مبنی بر اینکه برای نظارت بر سیاست‌های کلی که مقام معظم رهبری هم در حکم‌شان به آن اشاره کرده بودند، چه فرآیندی تعریف خواهد شد، گفت: در مورد سیاست‌های کلی دو سوال مطرح است یکی اینکه چه میزان از این سیاست‌ها کارآمد است؟ و دیگری آیا باید سیاست‌گذاری‌ها به همین شکل ادامه یابد یا اینکه تغییر کند؟

*کارگروهی برای ارزیابی کارآمدی سیاست‌های کلان تشکیل می‌شود

دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام افزود: بخشی از حکم رهبری این است که ایشان تقاضا کردند به این سوال پاسخ دهیم و اگر لازم شد شکل و نحوه سیاست گذاری‌ها را تغییر بدهیم به همین منظور کارگروهی در این دبیرخانه تعیین می‌شود که کارآمدی سیاست‌های کلان را مورد ارزیابی قرار می‌دهد.

دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام در پاسخ به سوالی در مورد تغییر در مأموریت‌های این مجمع، گفت: بسیاری از جمع بندی‌ها برای تغییرات در مجمع طی چهار سال گذشته انجام شد، عمده‌ای از این بحث‌ها در زمان مرحوم هاشمی و با حضور وی صورت گرفت و از نظر سیاست گذاری و نظارت بحث‌های مفصلی داشتیم.

*محل مجمع تشخیص تغییر می‌کند

رضایی در پاسخ به سوالی در مورد جابجایی محل مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت: محل مجمع تشخیص به جای دیگری منتقل خواهد شد البته مکان فعلی مجمع تشخیص نگه‌داری می‌شود و محل جدید بعد از قطعی شدن اعلام خواهد شد.

وی در پاسخ به سوالی درمورد سفر سرلشکر باقری به ترکیه گفت: بحث مهمی در منطقه جریان دارد که می‌خواهند شمال عراق را تجزیه کنند این موضوع در کل کشورهای اطراف عراق، ایران، ترکیه و سوریه نگرانی‌هایی به وجود آورده چرا که این تجزیه سرآمد موجی از ناامنی‌ها و بی‌ثباتی‌ها در منطقه است.

دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام تأکید کرد: سیاست کلی جمهوری اسلامی این است که مرزهای جغرافیای هیچ کشوری نباید تغییر کند ما طرح تجزیه هیچ کشوری را قبول نداریم بحث تجزیه شمال عراق خلاف سیاست‌های کلی جمهوری اسلامی است و مسئولان نظامی ما با تصمیم مقام معظم رهبری به ترکیه سفر کردند و این سفر جدیت ما را نشان داد.

*بحث نظارت بر اجرای سیاست‌های کلی در این دوره جدی خواهد شد

رضایی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا گزارشی از میزان پایبندی دولت‌ها به سیاست‌های کلی دارید، گفت: بحث نظارت بر اجرای سیاست‌های کلی در این دوره جدی خواهد شد در گذشته ما چندین مشکل داشتیم و نتوانستیم امر نظارت را پیگیری کنیم.

وی افزود: قسمت عمده این مشکل مربوط به آیین نامه و اختلاف سران سه قوه بود اما در دوره جدید این گونه نخواهد بود و بحث‌ نظارت‌ها جدی گرفته می‌شود.

*اصراری به پذیرش ریاست مجمع تشخیص توسط آیت الله شاهرودی نکردم

دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه شنیده شده که آیت الله هاشمی شاهرودی تمایلی برای پذیرش ریاست مجمع نداشت و شما اصرار کردید که بپذیرند، گفت: وقتی که مقام معظم رهبری به آیت الله شاهرودی پیشنهاد ریاست مجمع را دادند وی گفت من مشغله زیادی در شورای حل اختلاف و شورای نگهبان دارم اگر من را معاف کنید بهتر است اما اگر حکم کنید می‌پذیرم؛ بنده اعلام آمادگی کردم که اگر آیت الله هاشمی شاهرودی رئیس مجمع باشد هر کمکی که از دستم برمی‌آید انجام می‌دهم.

*از سوی مسئولین مربوطه در برجام با نوعی محافظه کاری مواجهیم

رضایی در پاسخ به سوالی درباره طرح اقدام متقابل مجلس شورای اسلامی اظهار داشت: این طرح تاکنون قطعی نشده است ما در مورد برجام با نوعی محافظه کاری در مسئولین مربوطه مواجه هستیم، براساس موادی همچون ماده 36 برجام دولت می‌تواند مقابله قوی‌تری را در برابر تحریم‌ها انجام بدهد.

وی تأکید کرد:برجام راه عکس العمل متقابل را باز کرده است یکی از این موارد فعال شدن کارخانه کیک زرد است، چه اشکالی دارد که این کارخانه دوباره فعال شود، نقض برجام هم نیست امیدواریم کمیسیون نظارت بر برجام مطالعات بیشتری انجام دهد و پاسخ مناسبی به نقض برجام از سوی طرف مقابل بدهد.

دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا در دوره جدید فعالیت مجمع برنامه‌ای برای مبارزه با مفاسد اقتصادی دارد، گفت: در این دوره پنج ساله اولویت‌هایی همچون اقتصاد مقاومتی، مبارزه با فساد، توجه به تولید داخلی و سیاست‌های کلی فضای مجازی را مدنظر داریم.

رضایی در پاسخ به سوالی درباره اولویت‌های داخلی و بین المللی کابینه جدید گفت:‌ مجلس شورای اسلامی کابینه رئیس جمهور را تثبیت کرد هماهنگی خوبی میان مجلس و دولت وجود دارد و این فرصتی است که باید دولت از آن استفاده کند در دوره گذشته اختلافاتی میان مجلس و دولت وجود داشت اما در این دوره این را نمی‌بینیم بنابراین انتظار مردم هم بیشتر خواهد شد.

وی بیان کرد:‌ در مجمع تشخیص انتظار ما پیاده سازی اقتصاد مقاومتی به صورت جدی و گسترده و توجه به مسئله اشتغال و تولید است. امیدواریم دولت دوازدهم بتواند پاسخ خوبی را در این زمینه‌ها به رهبری بدهد.

دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه یک تصور کلی نسبت به اعضای مجمع تشخیص وجود دارد یعنی افرادی که در عرصه سیاسی جایگاه اجرایی ندارند جذب مجمع می‌شوند، گفت: مجمع تشخیص عالی‌ ترین سطح تصمیم گیری است کسانی که عضو این مجمع می‌شوند باید باتجربه و دارای دانش کافی باشند چرا که باید در این زمینه به رهبری ایده و مشورت بدهند.

*نسل سوم و چهارم انقلاب در تصمیم‌گیری‌های مجمع به کار گرفته می‌شوند

رضایی ادامه داد: برای اولین بار نسل سوم و چهارم انقلاب را وارد مباحث کارشناسی می‌کنیم در این زمینه تغییراتی در دبیرخانه انجام می‌شود و تعدادی از نخبگان هم شناسایی شده‌اند.

وی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا مجمع تشخیص قصد ورود به قراردادهای همچون برجام و توتال را ندارد، گفت: اگر چنین مواردی به ما محول شود بررسی می‌کنیم در بحث نظارتی باید بدانیم که پروژه‌های بزرگی همچون توتال و برجام و بعضی از تصمیمات اساسی چه ارتباطی با سیاست‌های کلی پیدا می‌کند اگر به نتیجه برسیم که ضرورت دارد آن گاه از مجلس و دولت می‌خواهیم گزارش بدهند اما فعلا تصمیمی در این مورد نداریم.

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۰۲ ۳۱ مرداد ۱۳۹۶
من یه سئوال دارم. این محیط زیستو که همه مشتاق بودن و اینکه ما اینقدر پیشرفته تو محیط زیستیم چرامحیط زیستمون اینجوریه؟
آخرین اخبار