برگزاری دوره‌های تخصصی برای قضات و تنقیح قوانین حوزه کودک نشان از اهتمام دستگاه قضا برای برخورد با پدیده کودک آزاری است.

به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان؛ مدتی است، حوادث مرتبط با کودکان در فضای مجازی پررنگ شده است و به تبع آن، زوایایی مختلف اینگونه حوادث و پرونده‌ها به یکی از موضوعات روز رسانه‌ها تبدیل شده است.

از همین رو، مقالات و گزارش‌های مختلفی در مطبوعات و رسانه ها درباره قوانین مرتبط با کودکان و حمایت‌های قانونی از کودکان آسیب دیده در موضوعات مختلفی، از قبیل بدرفتاری والدین، تعرض و آزار و اذیت، کودک آزاری و ... مورد بررسی قرار می‌گیرد.

برای مثال، دو پرونده ای که در یکی دو ماه اخیر بیشتر از سایر موارد به آن ها پرداخته شد، ماجرای آتنا اصلانی در اردبیل و بنیتای هشت ماهه در پاکدشت بود.

در همین رابطه، قوه قضائیه بعنوان یکی از نهادهایی که ارتباط مستقیم با موضوعات جرم و پیشگیری از آن را بر عهده دارد، به طور جدی و مسئولانه به اینگونه پرونده‌ها ورود کرده و آن ها را به طور ویژه مورد بررسی قرار داده و بخش‌های ویژه‌ای برای رسیدگی به امور کودکان در نظر گرفته است.

در همین زمینه : دستور ویژه رئیس کل دادگستری تهران به محاکم برای رسیدگی به پرونده فوت بنیتا

در همین زمینه: پرونده فوت دختر شادگانی بصورت فوق العاده رسیدگی می‌شود

در همین زمینه: مادر سارینای ده ساله به اتهام کودک آزاری بازداشت شد

در همین زمینه: دستور رئیس کل دادگستری استان اردبیل برای رسیدگی ویژه به پرونده قتل دختر هفت ساله پارس آبادی

عملکرد موفقیت آمیز دستگاه قضا در برخورد با کودک آزاری/از رسیدگی فوق العاده به پرونده‌ها و برگزاری دوره‌های تخصصی برای قضات تا تنقیح قوانین حوزه کودک

قوانین مرتبط با کودکان و حمایت‌های قانونی از کودکان آسیب دیده

اهمیت موضوع حقوق کودک تا حدی است که رئیس دستگاه قضا در رابطه با جنایت اخیر پارس آباد مغان دستور ویژه‌ای برای رئیس کل دادگستری صادر کرد تا قاطعیت قوه قضائیه در رابطه با پرونده‌ و جرائم علیه کودکان مورد تاکید قرار بگیرد.

در همین زمینه: دستور رئیس قوه قضاییه در خصوص جنایت اخیر در استان اردبیل

حجت الاسلام و المسلمین پورمحمدی نیز در مراسم معارفه علیرضا آوایی، وزیر جدید دادگستری، از تعریف وظایف در حوزه کودک برای بیش از 30 دستگاه خبر داد.

تشکیل مرجع ملی کنوانسیون حقوق کودک در وزارت دادگستری

تشکیل مرجع ملی کنوانسیون حقوق کودک در وزارت دادگستری و تهیه گزارش ادواری برای ارائه اقدامات صورت گرفته به سازمان ملل نیز نشاندهنده اهتمام جمهوری اسلامی ایران برای حمایت از حقوق کودکان است. در این میان دستگاه قضا نیز به عنوان نهادی پیشتاز نقش موثری در این حوزه ایفا کرده است که در ادامه به بخشی از آن‌ها اشاره می‌شود.

در همین زمینه: جزئیات پرونده قتل آتنا اصلانی

راه اندازی دفاتر حمایت از حقوق زنان و کودکان در دادگستری استان‌ها

یکی از اقدامات مهم در این زمینه راه اندازی دفاتر حمایت از حقوق زنان و کودکان در دادگستری استان‌ها در راستای حفظ حقوق آن‌ها است. آنطور که حجت الاسلام و المسلمین صادقی معاون فرهنگی دستگاه قضا می‌گوید در دفاتر حمایت از حقوق کودکان و نوجوانان تاکنون بیش از ۷۲۸ هزار مورد مشاوره و کمک به احقاق حقوق زنان و کودکان صورت گرفته است. این دفاتر در سال ۱۳۸۱ فعالیت خود را آغاز کرده‌اند و تاکنون ۳۰ مرکز استان و ۶۰ نمایندگی در شهرستان‌ها به مراجعین دستگاه قضا به ویژه اقشار آسیب پذیر خدمت رسانی داشته و با دادگاه‌های خانواده، دادگاه اطفال، ادارات سرپرستی، کانون اصلاح و تربیت و بند نسوان همکاری موثری داشته‌اند. این دفاتر همچنین در زمینه جرائم علیه کودکان نیز حمایت‌هایی را از این قشر از جامعه به عمل می‌آورد.

عملکرد موفقیت آمیز دستگاه قضا در برخورد با کودک آزاری/از رسیدگی فوق العاده به پرونده‌ها و برگزاری دوره‌های تخصصی برای قضات تا تنقیح قوانین حوزه کودک

صدور احکام سنگین برای کودک آزاران

از جمله دیگر اقدامات دستگاه قضا در این زمینه صدور احکام سنگین برای عوامل کودک آزاری و کسانی است که به حقوق کودک تعدی می‌کنند. رسیدگی فوق العاده به پرونده قتل و تجاوز به آتنا اصلانی، رسیدگی خارج از نوبت به پرونده کودک آزاری در ساوه، رسیدگی به پرونده قتل و تجاوز ستایش قریشی، صدور حکم برای قاتل دختر نصر آبادی در اصفهان و دختر هفت ساله نیشابوری، تشکیل پرونده قضایی برای کودک آزاری سارینای 10 ساله در کرمانشاه، بازداشت پدر و مادر شکنجه گر در پاکدشت مواردی از برخورد قوه قضائیه با عاملان کودک آزاری است تا نشان دهد دستگاه قضا هیچ تعارفی با مجرمان ندارد.

در همین زمینه: قاتل دختر نصرآبادی به اعدام محکوم شد

برگزاری کارگاه‌های آموزش تخصصی برای قضات

قوه قضاییه همچنین کارگاه‌هایی را برای قضات در حوزه کودکان برگزار کرده است تا با این کار حساسیت همکاران قضایی نسبت به پرونده‌های اطفال بیشتر شود. اين طرح كه در استان هاي مختلف برگزار شده لوازم و ابعاد مختلف رسيدگي تخصصي حوزه كودك را به قضات آموزش مي دهد.از اهداف این کارگاه می‌توان به ارتقاء دانش و مهارت قضات در ارتباط با دادرسی ویژه اطفال و نوجوانان، ارائه تصویری روشن از مسائل و مشکلات کودکان در تماس با قانون، تعیین وضعیت‌های دارای مشکل و تعیین علل و عوامل آن‌ها، شناسایی و تاکید بر بهترین رویه‌های موجود از طریق تبادل تجربیات بین شرکت کنندگان، به وجود آوردن امکان همکاری قضات و شناسایی ظرفیت‌های محلی و دستیابی به راه حل هایی برای اقدام قوی و هماهنگ در سطح محلی اشاره کرد.

عملکرد موفقیت آمیز دستگاه قضا در برخورد با کودک آزاری/از رسیدگی فوق العاده به پرونده‌ها و برگزاری دوره‌های تخصصی برای قضات تا تنقیح قوانین حوزه کودک

احصای 600 متن قانون در حوزه کودک و تنقیح آن در معاونت حقوقی قوه قضائیه

از سوی دیگر قوه قضائیه در معاونت حقوقی به تنقیح قوانین حوزه کودک اقدام کرده است. این خبری است که دکتر کاظمی مشاور معاون حقوقی قوه قضائیه آن را اعلام می‌کند. وی در این زمینه می‌افزاید: در چند سال پیش مجموعه وزارت رفاه و یونیسف مجموعه قوانین اطفال و نوجوانان را منتشر کرد و حدود ۶۰۰ صفحه متن قوانین و مقررات شد که الان در قوه قضاییه در حال تنقيح انها هستيم.

تدوین لایحه حمایت از حقوق کودک از سوی قوه قضائیه

نكته مهم ديگر اهتمام دستگاه قضا در تدوين لايحه حمايت از كودكان و نوجوان در سال 88 بود كه مواد خوبي در حمايت از اين قشر از جامعه در آن گنجانده شده و تعيين و تكليف نهايي آن منوط به بررسي در مجلس شوراي اسلامي است. به گفته سخنگوی کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس شورای اسلامی ماده (1) لایحه حمایت از کودکان و نوجوانان اهداف حمایت از کودکان و نوجوانان مشخص و در ماده دوم این لایحه نیز تعاریف اصطلاحاتی چون بی توجهی و سهل انگاری، سو رفتار، بهره‌کشی، معامله، فحشا، مبتذل، هرزه‌نگاری، خطر شدید و قریب الوقوع، بزه‌دیده و وضعیت مخاطره آمیز مشخص و روشن شد. البته آنطور که سخنگوی کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس می‌گوید این لایحه اکنون در اولویت بررسی کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس شورای اسلامی قرار دارد و با 44 ماده مطرح شده که در حال حاضر 9 ماده آن به تصویب رسیده و تا پایان سال نهایی و تصویب خواهد شد.

مشاور معاون حقوقی قوه قضائیه: عملکرد دستگاه قضا در برخورد با عاملان کودک آزاری موفقیت آمیز بوده است

با وجود همه اقدامات دستگاه قضا در حوزه حمایت از حقوق کودک اما باز هم هستند با نگاه سیاسی و حزبی عملکرد قوه قضائیه در این حوزه به چالش کشیده این در حالی است عملکرد دستگاه قضا در برخورد با عاملان کودک آزاری موفقیت آمیز بوده است. دکتر علی کاظمی مشاور معاون حقوقی قوه قضائیه در این زمینه با اشاره به پرونده‌ تجاوز به دو دختر در نیشابور و ورامین گفت: پرونده نیشابور در کمتر از یک ماه رسیدگی شد و یا پرونده ستایش در ورامین هم با نهایت سرعتی که امکان پذیر بود موضوع مورد بررسی قرار گرفت.

عملکرد موفقیت آمیز دستگاه قضا در برخورد با کودک آزاری/از رسیدگی فوق العاده به پرونده‌ها و برگزاری دوره‌های تخصصی برای قضات تا تنقیح قوانین حوزه کودک

در همین زمینه : صدور کیفرخواست دائر بر قتل عمد برای متهم پرونده بنیتا

دستگاه قضا در حوزه حقوق كودك همواره از نهادهاي پيشتاز بوده است، برای مثال در جرایمی که در حوزه کودکان رخ میدهد در برخی موارد قانون برای حمایت از کودک، مجازات جرمی را تشدید کرده است مثلا گفته شده اگر جرمی علیه بزرگسالان اتفاق می‌افتد و دو سال حبس دارد، اما در در مورد کودکان اتفاق بیفتد چهار سال حبس دارد یا در قانون مبارزه با مواد مخدر اگر کسی از کودکان در جرائم موضوع این قانون استفاده کند مجازات او تا یک و نیم برابر تشدید می‌شود و یا در قانون مجازات کسانی که در امور سمعی و بصری فعالیت غیر مجاز می‌کنند داریم که که اگر کسی از کودکان در تهیه محتوا و مضامین مستهجن یا مبتذل استفاده کند مجازاتش شدیدتر است و بسیاری مواردی دیگر از این قبیل که دستگاه قضا با کمک قانون به حمایت از کودکان آسیب دیده و در معرض آسیب، پرداخته است.

منبع:میزان

انتهای پیام/

 

قوانین مرتبط با کودکان و حمایت‌های قانونی از کودکان آسیب دیده

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۲
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۳۵ ۲۲ شهريور ۱۳۹۶
خطاب به قاتل ستایش قریشی: فقط اعدام
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۳۷ ۲۱ شهريور ۱۳۹۶
مرگ بر قاتل ستایش قریشی او را هرچه سریعتر اعدام کنید