به گزارش گروه بینالملل باشگاه خبرنگاران جوان به نقل از رویترز، عبور موشک بالستیک کره شمالی از آسمان ژاپن فشار بر واشنگتن را برای شلیک به موشکهای پیونگیانگ که در آینده مورد آزمایش قرار میگیرند، افزایش میدهد. اما هیچ تضمینی وجود ندارد که این عملیات موفقیت آمیز باشد و مقامات آمریکایی درباره چگونگی برخورد با پیونگیانگ محتاط هستند.
به گفته یک مقام آمریکایی، کره شمالی در روز سهشنبه یک آزمایش موشکی انجام داد و واشنگتن احتمالاً پس از این بر رهگیری این موشکهای در حال پرواز تمرکز خواهد کرد. اما با توجه به تنشهای برنامه هستهای و موشکی کره شمالی و حساسیت بالای آن انجام چنین کاری راحت نیست. با اینکه «دونالد ترامپ»، رئیسجمهور آمریکا بارها اعلام کرده تمام گزینه ها برای مقابله با کره شمالی روی میز است اما هنوز تغییر فاحشی در سیاستهای واشنگتن مشاهده نشده است.
پرتاب موشک میانبرد «هواسانگ 12» پیونگیانگ و عبور آن از آسمان جزیره «هوکایدو» در شمال ژاپن نشان داد که اقدامات ترامپ از جمله وضع تحریمها، لحن تهدیدآمیز یا قدرتنمایی نظامی نتوانسته رهبر کره شمالی را بترساند.
«دیوید شیر»، دستیار سابق وزیر دفاع آمریکا در امور شرق آسیا در این خصوص گفت: «کیم جونگ اون با انجام این آزمایش تصمیم گرفت آمریکا و ژاپن را کم اهمیت جلوه دهد».
«جیمز متیس»، وزیر دفاع آمریکا پیش از این تهدید کرده بود که ارتش این کشور هر موشکی که برای آمریکا یا متحدانش خطرآفرین باشد را منهدم میکند. آنچه مبهم است این است که آیا واشنگتن آمادگی استفاده از سامانه دفاع موشکی خود را برای رهگیری موشکی که از فراز ژاپن عبور کرد ولی مستقیماً قلمرو آمریکا را تهدید نکرد دارد یا خیر. مسلماً اگر آمریکا چنین کاری انجام دهد جنبه قدرتنمایی خواهد داشت نه جنبه دفاع از خود. برخی از تحلیلگران بر این باورند که کره شمالی چنین اقدامی را جنگطلبانه میداند و ممکن است در مقابل، کاری انجام دهد که نتایج فاجعه باری برای ژاپن و کره جنوبی به همراه داشته باشد. چین که همسایه اصلی و شریک تجاری کره شمالی است نیز با اقدام نظامی آمریکا علیه پیونگیانگ مخالف است.
کارشناسان میگویند هیچ تضمینی وجود ندارد که سامانههای دفاعی «تاد» و «آیجیس» مستقر در گوآم و کره جنوبی بتوانند اهداف مشخص شده را بزنند و اگر آمریکا موفق به انهدام این موشکها نشود کره شمالی که اخیراً موشکهای بین قارهای آزمایش کرده جسورتر خواهد شد. آمریکا در 18 سال 40 میلیارد دلار صرف تحقیق و توسعه سامانههای دفاع موشکی کرده است اما این سامانهها هرگز در شرایط جنگی مورد استفاده قرار نگرفتهاند.
کره شمالی در ماه جاری اعلام کرد در حال توسعه برنامهای برای شلیک 4 موشک میانبرد به قلمرو آمریکاست. متیس در واکنش به این تهدید گفت ارتش آمریکا میتواند هر موشکی که پیونگیانگ به سوی گوآم شلیک کند را رهگیری کند. متیس همچنین گفت اگر کره شمالی به آمریکا شلیک کند سریعاً جنگ رخ میدهد.
هنوز همه متقاعد نشدهاند که ارتش آمریکا میتواند در مقابل توانایی موشکی کره شمالی از خود دفاع کند. کارشناسان میگویند سامانه دفاعی آمریکا در حال حاضر قادر به دفع یک یا تعداد کمی از موشکهای کره شمالی است. اگر فناوری کره شمالی بیش از این پیشرفت کند سامانه دفاعی آمریکا نمی تواند به طور کامل با آن مقابله کند.
«میشل المن»،کارشناس موشک در اتاق فکر «38 North» در واشنگتن میگوید: «اگر فقط یکی از هدفگیریهای آمریکا اشتباه از آب دربیاید خجالت آور است اما غیرمنتظره نیست. دفاع موشکی سپری نیست که ما را در برابر موشکها محافظت کند. بلکه مانند دفاع هوایی است که نهایتاً میتواند میزان خسارات وارده را کاهش دهد».
یک مقام آمریکایی به شرط فاش نشدن نامش اعلام کرد ارتش باید به شدت در خصوص شلیک به موشکهای کره شمالی که تهدیدی مستقیم برای آمریکا نیستند، محتاط باشد. زیرا چنین اقدامی میتواند تلفات گستردهای در پی داشته باشد. همچنین اقدامات تلافی جویانه کره شمالی نیز باید در نظر گرفته شود.
مقامات اطلاعاتی و نظامی آمریکا هشدار دادند کره شمالی میتواند سئول را زیر رگبار موشکی و توپخانهای بگیرد و پایگاههای آمریکا در کره جنوبی را هدف قرار دهد.
هدف قرار دادن موشکهای کره شمالی که در حال عبور از آسمان هستند و خطری برای آمریکا یا متحدانش ندارند منع قانونی دارد. قطعنامههای شورای امنیت سازمان ملل که برنامه موشکی پیونگیانگ را محکوم کرده است انجام چنین اقدامی را نیز به طور واضح مجاز ندانسته است.
اگر ژاپن موشکی را که از حریم هواییاش عبور کند اما خاک آن را هدف قرار ندهد، منهدم کند از لحاظ قانونی زیر سوال میرود. براساس قانونی که در سال 2015 تصویب شد اگر موجودیت توکیو با خطر روبرو شود میتواند به طور محدود از خود دفاع کند یا به یکی از همپیمانانش که مورد حمله قرار گرفته است، کمک کند.
انتهای پیام/